Kiekvienas, kuriam teko girdėti apie Švilpiko dieną švenčiamą Panksutonyje (Pensilvanijoje), žino, kad nedideli miesteliai gali būti net labai keisti. Tačiau net ir tokia vietovė, kurios bendruomenė konkrečią dieną didžiausią dėmesį sutelkia į graužiką, kadangi tiki, jog iš to, kaip gyvūnas pasielgs, paaiškės, kokių orų tikėtis artimiausiomis savaitėmis, dar tikrai nėra pati keisčiausia Žemėje, rašo thrillist.com.

Nagoro, Japonija

Gyventojų skaičius: 35 (ir 350 žmogaus dydžio lėlių)

Kodėl ši vieta laikoma keista? Tereikia pamatyti keletą to kaimo nuotraukų.

64-erių metų japonų menininkė Ayano Tsukimi beprotiškai susisielojo, kai, grįžusi į kaimą, kuriame užaugo, sužinojo, kad kelis šimtus gyventojų siekusi jo populiacija sumenko iki 37-ių. Gilaus liūdesio apimtos menininkės galvoje užgimė puiki (ar gal veikiau makabriška) idėja pagaminti lėlių, kurios, esą, galėtų atstoti kitados kaimelyje gyvenusius žmones.

Remiantis autorės sumanymu, nė vieno iš jų vieta neturėjo likti tuščia – fiziškai, žinoma. Taigi, lėlių dabar galima pamatyti įvairiose gyvenvietės vietose, ir jos ne šiaip išstatytos, bet „užsiima“ tuo, kuo vertėsi jų vaizduojami asmenys. Kiekvieną, kuriam tenka kirsti kaimą, lėlių vaizdas, tikėtina, priverčia pasijusi kiek nejaukiai. Ayano Tsukimi yra pagaminus maždaug 350 lėlių. Vos tik kuris nors kaimo gyventojas miršta arba išvyksta, gaminama nauja lėlė. Tik laiko klausimas, kada gyvenvietėje nebeliks žmonių, o tiktai statiškos, negyvos lėlės.

Tandžyras, Virdžinijos valstija, JAV

Gyventojų skaičius: 720

Kodėl ši vieta laikoma keista? Čia kalbama su unikaliu pusiau anglišku akcentu.

Keistos vietovės reputaciją šis saloje įsikūręs miestelis pelnė dėl išskirtinės šnektos, kurią vartoja maždaug 700 jo gyventojų. Kadangi buvo kone aklinai izoliuotas, be to, įkurtas kornų kalba kalbėjusių kolonistų maždaug 1600-aisiais, Tandžyras tapo ypač tinkamu naujam dialektui susiformuoti. Šnekta, kuria kalba tenykščiai žmonės, kiek primena anglišką tartį, tačiau turi ir amerikietiškam tarimui būdingų elementų. Vis dėlto nei angliškam, nei amerikietiškam to dialekto priskirti neišeitų. Dėl ypač didelio uždarumo vietos bendruomenėje išplito ne tik keistas akcentas, bet ir labai retas genetinis susirgimas – paveldima Tandžero liga.

Kuber Pidis, Australija

Gyventojų skaičius: maždaug 3,5 tūkst.

Kodėl ši vieta laikoma keista? Beveik visi gyvena po žeme.

Šis nedidukas Australijos miestelis – pagrindinis pasaulyje itin aukštos kokybės opalų šaltinis. Dėl čia išgaunamų vertingų brangakmenių miestelis kartais pavadinamas Pasaulio opalų sostine. Tviskančius opalus šioje vietoje buvo imta kasti prieš kelis dešimtmečius. Neilgai trukus tuo užsiimdavę žmonės ryžosi mesti iššūkį atšiaurioms tolimo, retai apgyvendinto rajono sąlygoms ir jame įsikurti.

Tiktai gyvenamuosius būstus jie ėmė rengtis ne bet kaip ir ne bet kur, o po žeme. Šiais laikais opalų gavybos metodai, žinoma, – modernesni, tačiau daugelio Kuber Padžio gyventojų – maždaug 1,6 tūkst. asmenų – būstai lig šiolei primena kurmių buveines. Apsisprendimas likti gyventi po žeme teikia savų pranašumų: sienas atstojančios uolienos pasižymi neprasta izoliacija, todėl vasarą netenka naudoti oro kondicionavimo sistemų, o žiemą neprireikia šildymo, tad išlaidos apmokant sąskaitas – mažesnės.

Lily Dale, Niujorko valstija, JAV

Gyventojų skaičius: maždaug 200

Kodėl ši vieta laikoma keista? Tai tikras Vudstokas spiritualistams.

Šiaurinėje Niujorko valstijos pusėje įkurdinta vietovė tapo tikru rojumi mediumams, šamanams, aiškiaregiams ir dvasiniams lyderiams. Logiška, kad Lily Dale klestėjimo laikotarpis sutapo su spiritualizmo judėjimu XIX a. pabaigoje ir XX a. pradžioje. Šiandien nuolatinių gyventojų miestelyje – maždaug 200, tačiau kiekvienais metais jis sulaukia po 20 tūkst. svečių. Tai – piligrimai, trokštantys sudalyvauti parodomuosiuose seansuose ir pasiklausyti paskaitų, vedamų tokių šios pakraipos autoritetų kaip Deepakas Chopra ir begalė kitų, skleidžiančių savo išmintį per knygas ir internetinius kanalus.

Halštatas, Kinija

Gyventojų skaičius: nėra žinoma

Kodėl ši vieta laikoma keista? Tai austriškas miestas, nors ir Kinijoje.

Kinų praktika kurti populiarių gaminių kopijas – puikiausiai žinomas reiškinys. Visgi gaminiais kinai neapsiriboja. Šito įrodymas – bemaž tiksli Austrijos miesto Halštato kopija. Šio objekto statyba buvo pradėta 2012-aisiais. Projekto iniciatorė – Kinijos kalnakasybos įmonė „China Minmetals“. Statybą numatoma baigti po metų ar dvejų. Kol kas Alpių kraštovaizdžiui būdingi namukai tebėra tušti. Miestelio gyventojų skaičius nėra žinomas, tačiau nekyla abejonių, kad populiacija – dar ne gausi.

Sentreilija, Pensilvanija, JAV

Gyventojų skaičius: 7 (pagal 2013-ųjų surašymo duomenis)

Kodėl ši vieta laikoma keista? Tai – vaiduoklių miestas, tik kol kas galutinai neišmiręs.

Didžiuliu smūgiu buvusio kalnakasių miesto populiacijai tapo 1962-aisiais anglies kasyklose įsiplieskusio gaisro sukelta katastrofa. Liepsnos ligi šiolei dega po žeme. Manoma, kad jos neužges dar 250 metų. Vis dėlto visiškai išmirusiu šio miesto pavadinti negalima. Nors JAV vyriausybė panaikino miesto pašto kodą, o visus jo pastatus pripažino netinkamais gyventi, septyni asmenys, remiantis 2013-ųjų metų duomenimis, griežtai atsisakė išsikelti iš savo gimtųjų namų. Vyriausybei teko leisti jiems pasilikti, bet tik su sąlyga, kad po jų mirties visas jų turtas atiteks valstybei.

Setenil de las Bodegas, Ispanija

Gyventojų skaičius: 3 tūkst.

Kodėl ši vieta laikoma keista? Ji tiesiog įmontuota į kalno šlaitą.

Į šiaurės vakarus nuo Ispanijos Rondos miesto esanti gyvenvietė Setenil de las Bodegas – tvirta kaip uola. Tokiu palyginimu norima pasakyti, kad 3 tūkst. gyventojų turinčio miestelio pastatai tiesiog įkomponuoti į Kadiso kalnų šlaitus. Akinamai balti namukai įsiterpę po stačiais skardžiais ir olose. Uola neretai atstoja galines jų sienas ir lubas. Tik nesileiskite būti apgauti išorinio vaizdo: miestelis garsėja čia pagaminamų mėsos produktų kokybe, o jo barų bei restoranų tiesiog nevalia nuvertinti.

„PhinDeli“ miestas Bjufordas, Vajomingo valstija, JAV

Gyventojų skaičius: 2

Kodėl ši vieta laikoma keista? Jis – praktiškai be gyventojų, o jos pavadinime – vietnamietiškos kavos prekės ženklas.

Amerikietiška svajonė tikrai nėra žlugusi tiems, kurių troškimas – nusipirkti miestą ir pavadinti jį pagal kavos rūšį. Kitados šio Vajomingo valstijos miestelio pavadinimas buvo tiesiog Bjufordas ir jame gyveno 3 piliečiai: Donas Sammonsas (miestelio savininkas ir meras), jo žmona ir sūnus. Kai žmona mirė, o sūnus išvyko kitur, D. Sammonsas ir pats nutarė kraustytis, o vietovę parduoti aukcione.

Didžiausią sumą pasiūlė pora vietnamiečių. Už miestą jie sumokėjo 900 tūkst. dolerių, o jo pavadinimą netrukus pakeitė taip, kad jame atsirastų iš Vietnamo importuojamos ir vietoje pardavinėjamos kavos prekės ženklas.

Damanhuro federacija, Italija

Gyventojų skaičius: 600

Kodėl ši vieta laikoma keista? Tai tarsi žmonijos ateities laboratorija.

Miesteliu šią vietą galima pavadinti tik sąlyginai. Greičiau tai – nemenka tikslingai suburta bendruomenė, kurios idėjiniai vadai – Oberto Airaudi ir keli jo bendraminčiai. Bendruomenės gyvavimas skaičiuojamas nuo 1975-ųjų. Su laiku vietovės populiacija išsiplėtė iki kelių šimtų.

Bendruomenės įkūrėjai pasirūpino, kad išsirinktoje vietoje būtų pastatyta keletas šventyklų žmonijai pašlovinti (jos – 30 metrų gylyje). Jie taip pat sukūrė savotišką konstituciją, kurioje išskirti keturi Damanhuro gyventojams leistini „dalyvavimo“ lygiai.

Ta konstitucija, tiesą sakant, ne ką lengviau iššifruojama nei scientologijos vadovėlis. Dar įdomu, kad Damanhure cirkuliuoja vietinė valiuta. Primena kultą, ar ne tiesa? Visgi pasidairyti po šventyklas gana įdomu, nes jos – įspūdingos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)