Dassanech gentis

Važiuojant Dassanech genties link man labai pasisekė. Pakeliui sutikau susirinkusius šios genties atstovus, jie kažką šventė. Moterys ir vyrai šoko pasiskirstę į atskiras grupeles. Labai įdomiai atrodė vyrai su lazdomis. Jie pasipuošę sumedžiotų leopardų kailiais, pasigaminę perukus iš stručių plunksnų ir išsitepę kūnus gelsva ochra.

Jaunos merginos šoko nuogomis krūtimis, pasipuošusios plastikiniais karoliais. 




Dassanech gentis yra viena skurdžiausių Etiopijoje. Tai nuolatos migruojanti ir iš nuosavų teritorijų vejama gentis. Namus stato iš šakų ir metalinių dėžių, kuriomis gabena savo daiktus, kai kraustosi.

Merginos, sulaukusios 10–12 metų, apipjaustomos, t. y. nupjaunamas klitoris ir apkarpomos lytinės lūpos, užsiuvamos genitalijos, paliekama tik anga šlapintis. 

Gentyje neapkarpytas moteris erzindami gentainiai vadina gyvuliais arba vyrais. Jos taip pat negali ištekėti arba nešioti drabužių.


Dėl šių priežasčių tėvai suinteresuoti kuo anksčiau dukras apkarpyti, nes kitaip negaus užmokesčio už nuotaką. Apipjaustymą atlieka senolės apmokyti giminaičiai. Kai baigia apipjaustymo procesą, mama dukrai duoda atsigerti rūgpienio ir padovanoja papuošalą ant kaklo, taip pat ji nuo to laiko gali dėvėti sijoną. Netrukus ji būna ištekinama. Vėliausiai laukiama iki 17 metų.

Verta paminėti, kad tokios apeigos praktikuojamos ne tik šioje gentyje. Pavyzdžiui, Kenijoje mergaičių apipjaustymas uždraustas, tačiau kai kuriose vietose jis vis dar atliekamas kaip mergaitės iniciacijos į moters amžių ceremonijos dalis. Besistengiant kuo įmanoma labiau sumažinti taip luošinamų mergaičių skaičių įvairios organizacijos vykdo projektus, kuriais siekiama pakeisti mitus apie apipjaustymą, tačiau tai ilgas procesas, kuriam reikia nemažai laiko.

Gentyje yra skirtingi klanai, kurie turi skirtingas tradicijas. Vieni sakosi galintys prišaukti lietų, kiti gydyti nuo gyvačių įkandimų, nudegimų ar ligų. Kad išvengtų kraujomaišos, draudžiama tuoktis su savo klano atstovais. 




Žemesnioji klasė, kuri neteko savo galvijų, gyvena Turkanos ežero pakrantėse. Ten žvejoja bei medžioja didelius krokodilus, o kartais ir begemotus. Turkanos ežeras yra didžiausias pasaulyje ežeras dykumoje, nuolatos mažėjantis dėl klimato kaitos.

Per šį ežerą kėlėmės į kitą pusę su medine valtimi. Pastaroji išskobta iš vientiso medžio ir nėra stabili. Geriau jau būčiau nežinojęs apie krokodilus šiame ežere...

Tsemay gentis

Ši gentis išpažįsta etninę religiją, kuri sako, kad vyro ir moters žvaigždės sukūrė pasaulį. Sakoma, kad kadaise buvo 9 Tsemay gentys, kuriose vyravo kraujomaiša. Už tai jų atstovai buvo nubausti – žmonėms atsiųsta įvairių ligų. Vėliau jiems atsiuntė 9 mergaites, padalijo visoms gentims ir atleido nuodėmes. Nuo tada jie visi laimingai gyveno.



Norintys susituokti vyrai šokinėja per bulius, tačiau jie moterų neplaka. Gentyje moterims leidžiama turėti ikivedybinių lytinių santykių, tik draudžiama susilaukti nesantuokinio vaiko.


Tėvai dukros nuomonės dėl vestuvių neklausia. Kai gimdytojai susitaria, vestuvėmis rūpinasi jaunikio šeima. Per vestuves jaunieji nusiskuta galvas ir tepasi jas riebalais.

Po vestuvių jaunieji atleidžiami nuo bet kokių darbų 6 mėnesiams. Jei jaunikio tėvams neužtenka grūdų ar gyvulių sumokėti už nuotaką, visas kaimas gali padėti.

Apsistojau elektros neturinčiame viešbutuke, tačiau su tinkliukais nuo uodų ant lovų. Bėgantis vanduo lauko duše taip pat pakėlė nuotaiką.

Arbore gentis

Arbore gentyje gyvena 7 000 žmonių. Jie namelius stato iš papiruso. Išdalijau likusias lauktuves. Kai kurie barzdos skustuvus gavę senoliai nežinojo, ką su jais daryti. Kitų šeimų vaikai jau skuto senolius. 

Kadaise gentis buvo dramblio kaulo pardavimų monopolininkė. Kaimai turi savo autonomijas.

Kiekvienoje yra religinis ir politinis lyderis bei grupė senolių. Žemę, kurioje sodins sorgą, paskirsto kaimo senoliai. Taip pat jie nupaišo ribas tarp kaimų. 

Gentis žmogaus amžiaus metais neskaičiuoja.


Amžių skirsto į keturis etapus. Vyras, praėjęs 3 amžiaus etapus, tampa išmintinguoju senoliu. 

Merginoms privaloma skusti galvas, kol yra nekaltos. Plaukus pradeda augintis tik ištekėjusios. Šios genties merginos taip pat yra apipjaustomos. Arbore genties vyrai veda moteris tik iš tų genčių, kuriose dailiosios lyties atstovės apipjaustomos.

Po mėnesį trukusios kelionės po Etiopiją, kai išvydau, kiek mūsų šiuolaikiniame pasaulyje egzistuoja keistų civilizacijų, likau apstulbęs. Labai džiaugiuosi, kad didžioji Etiopijos dalis yra religinga. Rūpinasi ne tik savimi, bet ir kitais. Visi labai draugiški ir besišypsantys. Švenčia religines šventes, nes to nori, o ne dėl to, kad reikia. 




Žmonės paprasti, jeigu jiems įdomu, tai ir spokso, jei linksma, tai ir juokiasi. Čia taip pat įdomu aplankyti įvairius gamtos stebuklus. Šaudančius ugnikalnius, sieros ežerus, kalnus su babuinais. Atmintyje labiausiai įstrigs gentys, kurios turi daug automatų.

Naujausius autoriaus įrašus ir filmus rasite kelionių tinklaraštyje. „Facebook“ autorių galite sekti ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (173)