Gruzijos Nacionalinio botanikos sodo krioklys

Gruzijos nacionalinis botanikos sodas anksčiau vadintas Tbilisio botanikos sodu. Jis įsikūręs pačiame miesto centre. Sode teka Tsavkisistskali upė, virš jos iškilę trys vaizdingi tiltai. Po vienu iš jų čiurlena krioklys – vienas pagrindinių sodo traukos centrų. Krioklio apačioje tyvuliuoja mažas ir negilus vandens telkinys.

Kadangi krioklys krenta nuo skardžio, toks vaizdas tikrai egzotiškas, ypač prisimenant, kad esate pačiame miesto centre, šalia garsiųjų sieros versmių ir Tbilisio pirčių.

Nepaprastas ir neįprastas akiai Tbilisio kraštovaizdis

Alaverdi vienuolynas Kachetijoje

Alaverdi vienuolynas yra gruzinų Rytų stačiatikių vienuolynas, esantis 25 km nuo Akhmetos, Kachetijoje. Senosios vienuolyno dalys minimos dar VI a. Dabartinė Šv. Giorgi katedra pastatyta XI a. Šv. Giorgi katedra yra viena iš didžiausių, trečia pagal aukštį (50 m) cerkvių Sakartvele. Tai – pagrindinė Kachetijos cerkvė, Alaverdi vyskupijos centras. Vienuolynas įtrauktas į UNESCO paveldo sąrašą.

Alaverdi vienuolyną VI amžiaus viduryje įkūrė vienas iš asirų tėvų, vienuolis Ioseb Alaverdeli. Pasak rašytinių šaltinių, 570 metais jis čia ir mirė, palaidotas taip pat čia, vienuolyne. Šv. Giorgi katedrą XI a. pastatė Kachetijos karalius Kvirike III. Tuo metu Alaverdi tapo vyskupijos centru, vyskupų rezidencija ir Kachetijos karalių laidojimo vieta.

Alaverdi vienuolyno komplekso katedra

„Romantiškasis“ Signachio

Tai gyvenvietė, įsikūrusi ant kalvos virš Alazanio slėnio. Ji laikoma viena gražiausių visoje Kachetijoje. Signachį supa granatmedžių sodai. Signachio įžymybė – 17 amžiuje iškilusi gynybinė siena su bokštais, išlikusi iki šių dienų, Ji yra 4 km ilgio ir vietinių vadinama „gruziniška Didžioji Kinijos siena“ su 23 bokštais.

Atvykus į miestelį, pirmiausia didelį įspūdį palieka jame vyraujanti tvarka. Nors gyvenvietėje gyvena vos pusantro tūkstančio gyventojų, mus lydintis gidas pasakoja, kad vietovė nuolat pilna turistų. Tačiau miestelis nepriekaištingai sutvarkytas, ant žemės nematyti nė vienos šiukšlės.

Pasiekus paskutinį minėtosios gynybinės sienos bokštą, tarsi nuo pasaulio krašto atsiveria žaliasis Alazanijos slėnis, už jo – Kaukazo kalnai su baltuojančiomis viršūnėmis.

Panorama nuo gynybinės sienos fragmentų

Šventosios Ninos vienuolynas

Dar kitaip jis vadinamas pagal vietovės, kurioje įsikūręs, pavadinimą – Bodbe vienuolynu. Šventoji Nina yra neeilinė religinė figūra Sakartvelo istorijoje. Ji laikoma krikščionybės dabartiniame Sakartvele nešėja. Nina iš pietų pasiekė senovės Sakartvelo Iberijos karalystės sienas apie 320 m. Čia ji pastatė krikščionišką kryžių mažame Akhalkalaki miestelyje ir pradėjo skelbti krikščionių tikėjimą.

Karaliui Mirianui priėmus krikščionybę ir po pirmųjų cerkvių pastatymo, Nina patraukė į rytus, į Tianeti ir Udžarma, iš ten pasuko į pietus, į Budbe, kur apsigyveno palapinėje. Nina atėjo į Bodbe ne šiaip sau: kažkada karalius Mirianas susapnavo 4 žvaigždes, kurios nuskrido link skirtingų kalnų. Vėliau ant tų kalnų pastatė kryžius. Ketvirtąjį kryžių norėjo pastatyti prie Bodbe, bet jo pastatymą atidėjo iki tol, kol Nina aplankys šią vietą. Ar kryžius buvo pastatytas – neaišku.

Šv. Ninos katedra

Pasak legendos, Šventoji Nina su savimi nešėsi iš vynmedžio šakelių surištą kryželį. Eidama ji savo kelyje barstė vynuogių sėklas, iš kurių vėliau išaugo vynmedžiai. Todėl Kachetija – vynuogynų regionas. Vynuogių simbolika iki šiol naudojama kaip puošybos elementai kryžiams, kryželiams, vynuoges primenantys ornamentai puošia gražiausias ir didžiausias Sakartvelo katedras, vienuolynus.

Tai – nepamirštama gruzinų architektūros dekoro detalė. Labai svarbi gruzinams yra ir Šv. Nina. Ji vaizduojama šventuose paveiksluose, kai kuriose bažnyčiose yra specialiai jai skirti altoriai.
Vienas svarbiausių objektų, į Bodbe vienuolyną traukiančių visus pasaulio piligrimus – Šv. Ninos kapas, dešinėje Šv. Giorgi cerkvės altoriaus dalyje. Jį pažiūrėti galima laisvai, tik draudžiama fotografuoti. Pati cerkvė yra klasikinė XI amžiaus trijų nefų bazilika, pastatyta iš plytų. Čia pat visai neseniai pastatyta Šv. Ninos cerkvė.

Šv. Giorgo cerkvė

Zhinvali ežeras

Nuo Zhinvali ežero apžvalgos aikštelės atsiveria ne tik paties ežero, bet ir jau vis labiau kalvoto reljefo panorama. Pats Zhinvali ežeras vietinių gyventojų dar vadinamas rezervuaru, nes buvo suformuotas dirbtiniu būdu, užtvenkus Aragvi upę. Kaip mums paaiškino gidas, rezervuaras buvo sukurtas dirbtiniais būdais po to, kai 1985 m. Aragvi upėje buvo pastatyta Zhinvalskaja hidroelektrinė. Rezervuaras yra geriamojo vandens ir elektros energijos šaltinis.

Tiesa, turistams šis ežeras suteikia galimybę pasigrožėti itin egzotišku vaizdu, ypač jei jį pavyko aplankyti saulėtą dieną.

Zhinvali ežeras

Gergeti Trejybės bažnyčia

Tai yra populiari Šventosios Trejybės bažnyčia netoli Gergeti kaimo. Bažnyčia yra dešiniajame Chkheri upės krante, 2170 metrų aukštyje, po Kazbeko kalnu. Trejybės bažnyčia Gergeti buvo pastatyta XIV amžiuje ir yra vienintelė kryžiaus kupolo bažnyčia Khevi provincijoje. Įspūdingiausia yra tai, kad nors bažnyčia yra po Kazbeko kalnu, jis vis tiek stovi kito kalno viršūnėje, todėl ją pasiekti reikia arba kopiant (yra ne viena trasa iš Stepanacminda ir kitų aplinkui esančių gyvenviečių, vedanti link bažnyčios), arba važiuojant automobiliu aplink kalną vedančiu keliu.

Pasakiškai atrodo ne tik pati bažnyčia, jos vidus, bet ir jos aplinka. Gamta, uolos ir laisvės jausmas.

Gergeti Trejybės bažnyčia

Dariali vienuolyno kompleksas

Jis įkurtas fantastiškoje kalnų aplinkoje, pasislėpęs tarp kalvų. Tačiau stebina tai, kad vienuolynas įsikūręs vos penkios minutės iki Sakartvelo – Rusijos sienos. Todėl grožintis vienuolyno pastatu, jį supančia gamta ir kalnais, tolėliau galima matyti pasienyje eilėje laukiančius sunkvežimius, lengvuosius automobilius. Tiesa, vietiniai gyventojai siūlo apsilankyti šioje vietoje, nes kaip bebūtų, tai vienas kertinių ir vienintelis su Rusija Sakartvelo pasienių.

Dariali vienuolyno kompleksas

Čia pat stovi ir Darjali tvirtovė, dažnai vadinama Tamaros pilimi, nors nieko bendro su legendine karaliene neturi. Pagal Gruzijos istorinę tradicija tvirtovės statyba priskiriama karaliui Vachtangui Gorgasali (V amžius), bet iš tikro tvirtovė pastatyta žymiai anksčiau. Dabar iš tvirtovės išliko tik įvairių laikų statybos griuvėsiai. Seniausi matomi statybos sluoksniai yra antikos laikų ir ankstyvųjų viduramžių, daugiausiai išliko vėlyvųjų viduramžių griuvėsių.

Ši vieta garsi ir tuo, kad čia yra Darjalo tarpeklis. Tai – tarpeklis Kaukazo kalnuose, toje vietoje, kur Tereko upė kerta Didžiojo Kaukazo masyvą. Yra ties Rusijos (Šiaurės Osetijos) ir Sakartvelo (Mcchetos-Mtianetijos) siena. Per Darjalo tarpeklį eina Gruzijos karo kelias, dabar įrengti tuneliai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (123)