Prieš kelerius metus pigių skrydžių bendrovė „Ryanair“ iš Kauno oro uosto pradėjo vykdyti skrydžius į Eilatą. O šių metų spalio mėnesį į garsų Izraelio kurortą iš Vilniaus pradėjo skraidinti ir „Wizzair“.

Konkurencija tarp pigių skrydžių bendrovių keleiviams visada į naudą – bilietų kainos mažėja, o išpardavimų akcijų daugėja. Į Izraelio pietuose esantį kurortą nesunkiai rasite bilietų, kainuojančių mažiau nei sumokėtumėte autobusu važiuodami iš Vilniaus iki Šakių.

Eilatas yra vienas karščiausių Izraelio miestų. Vidutinė temperatūra jame yra 21 laipsnis šilumos, todėl jis itin populiarus žiemos sezono metu. Šilčiausia čia būna balandžio-spalio mėnesiais. Vasaros mėnesiais termometro stulpelis kyla net iki 40 laipsnių, tad bijantiems nusvilti geriau rinkis kiek ankstyvesnes pavasario ar vėlyvesnes rudens atostogas. Balandį čia būna apie 30 laipsnių, o lapkritį – apie 20.

Vis dėlto Izraelis tikrai nėra pigi kelionių kryptis, todėl prieš susigundant saule ir žemomis skrydžių kainomis verta pasidomėti, kiek kainuos nakvynė, maistas ir pramogos.

DELFI skaitytoja Monika, į Eilatą skridusi pirmuoju spalį pradėtu vykdyti reisu, teigė, kad keturių asmenų šeimai skrydis į abi puses kainavo 80 eurų. Tiesa, apgyvendinimo kainomis šeima pradėjo domėtis tik nusipirkusi bilietus ir suprato, kad, nepaisant pigių bilietų, kelionė nebus „ekonominė“.

„Į Eilatą atskridome antradienį vakare, o išskridome vėlų šeštadienio vakarą. Už keturias nakvynes trijų žvaigždučių viešbutyje be maitinimo sumokėjome beveik 500 eurų. Viešbutis buvo pačiame miesto centre – iki paplūdimio ir pagrindinės gatvės vos penkios minutės kelio pėsčiomis. Viešbutyje buvo baseinas, apartamentuose – du kambariai su virtuvėle. Visi paplūdimiai vieši. Jei nori, gali tiesti rankšluostį ir gultis, jei ne – pirkti gultą. Gultas dienai kainuoja apie 3 eurus“, – pasakojo Monika.

Atostogos Eilate

Šiame kurorte maistui taip pat teks gerokai patuštinti kišenes – už ledų rutuliuką sumokėsite 3,5 euro, už sotų karštą patiekalą restorane – 25 eurus, už didelę porciją vaisinio kokteilio – beveik 7 eurus, už tradicinę kiaušinienę Shakshuka – 10 eurų. Už vakarienę paprastoje kavinukėje keturiems asmenims teks pakloti maždaug 100 eurų. Beje, turėkite galvoje, kad Izraelio valiuta – Naujasis Izraelio šekelis. Vieno euro vertė apytiksliai lygi 4,2 Izraelio šekelių.

Atostogos Eilate

Pramogos taip pat atsieis nepigiai. Jei keliaujate su vaikais, tai viena pramoga atrakcionų parke atsieis 10 eurų. Kurortas siūlo daug vandens pramogų – nardymą, kaitavimą, burlenčių sportą ir netgi pasiplaukiojimą su delfinais Delfinų rife. Be viso to, Eilatas taip pat mėgstamas turistų dėl įspūdingų paplūdimių, kalnų ir dykumų.

„Mes su vaikais pasirinkome pasiplaukiojimą laivu su stikliniu dugnu, kad pamatytume povandeninį pasaulį ir koralus. Toks paplaukiojimas suaugusiam kainuoja 20 eurų. Trunka dvi valandas. Tiesa, koralais gali žavėtis vos kokį pusvalandį, nes užtrunka kelionė iki jų. Atgal plaukėme pro Eilate įsikūrusį Delfinų rifą. Jame gyvena keturi delfinai, bet mums praplaukiant jie neišniro. Norintys gali vykti į Delfinų rifą ir laukti jų pasirodant. Be abejo, už įėjimą teks susimokėti.

Atostogos Eilate

Dar viena pramoga, kuria viliojami turistai, – važiuoti į dykumas pasižiūrėti kupranugarių. Tiesa, daugiausiai turistų į Eilatą atvyksta dėl vandens pramogų – buriavimo, kaitavimo, vandens slidžių. O jei norite nemokamų pramogų, tai vakare galima nueiti pasižiūrėti šokančių fontanų“, – patirtimi dalijosi moteris.

Taip pat galima aplankyti kaimyninius kraštus, nes Eilatas įsikūręs tarp Jordanijos ir Egipto. Visai šalia – nedidelis Egipto kurortas Taba, o kitoje pusėje – nebrangi Jordanija.

Atostogos Eilate

Iš Eilato siūlomos turistinės kelionės ir į kitus Izraelio miestus. Pavyzdžiui, kelionė iš Eilato į Jeruzalę, aplankant Betliejų ir Negyvąją jūrą, kainuoja 70 eurų, bet reikia turėti omeny, kad iki Jeruzalės iš Eilato daugiau nei pora šimtų kilometrų.

Nors Izraelis ne vienam turistui gerokai ištuština kišenes, prabangos Eilate ieškoti neverta. Vilniečių šeima čia nematė nei žinomų viešbučių, nei prabangių automobilių, nei išsipusčiusių ponų. Monika pasakojo, kad centrinė miesto dalis yra labai gražiai sutvarkyta, švari ir prižiūrima, bet nuėjus vos tolėliau – išnyra apleisti namai ir nesutvarkytos gatvės.

„Iš Ukrainos atvykęs ir Eilate dirbantis taksistas mums sakė, kad tai pensininkų kurortas, bet aš daugiau mačiau šeimų su vaikais. Tiesa, prieš kelionę skaičiau, kad Izraelis – tikras vaikų rojus, esą ten jiems yra daug pramogų, tačiau Eilate nematėme nė vienos žaidimų aikštelės. Taip pat ten nėra nė vieno tarptautinio tinklo viešbučio. Labai gerai šį miestą apibūdina pačiame centre esanti reklama su pavadinimu: „Pasaulio miestai, kurie yra Eilato „sesės“. Tarp jų yra ir Palanga. Tai šį bei tą pasako.“

Atostogos Eilate

Izraelis yra šalių, į kurias vykstant rekomenduojama atkreipti dėmesį į kelionės saugumą, sąraše. Vis dėlto į Eilatą vykstantiems lietuviams nerimauti neverta – šioje šalyje labai daug dėmesio skiriama saugumo užtikrinimui. Pirmiausia bet kuriame Izraelio oro uoste teks atsakyti į pareigūnų klausimus. Jų gali būti užduota daugiau nei kitose šalyse. Kurorte viešėjusi lietuvių šeima tikino oro uoste nepatyrusi ilgo tardymo, tačiau stebėjosi prekybos centruose stovinčiais metalo detektoriais ir griežta maudynių tvarka.

„Prie bet kokio prekybos centro įėjimo stovi apsauga. Ji patikrina rankines, o po to reikia pereiti metalo detektorių. Taip pat viešbučio darbuotojai informavo, kad įstatymai čia draudžia maudytis (tiek jūroje, tiek baseine), jei šalia nėra gelbėtojo. Išties gelbėtojai paplūdimyje atsakingai dirba savo darbą ir vos kas nuplaukia toliau nuo kranto, per garsiakalbį kviečia grįžti.

Buvau skaičiusi, kad šioje šalyje reikėtų pasirūpinti ne tokia atvira apranga – neva drabužiai turėtų dengti pečius, bet praktiškai niekas to nepaiso. Kadangi Eilatas – kurortinis miestas, gatvėse matėme daug žmonių, vilkinčių tik maudymosi kostiumėlius. Teko matyti ir moterų, besidžiaugiančių saulės voniomis, be viršutinės maudymosi kostiumėlio dalies“, – įspūdžiais dalijosi Monika.
Atostogos Eilate

Keturių asmenų šeimai atostogos atsiėjo apie 1000 eurų. Pasak Monikos, saulė, šilta jūra – tiek vertos, bet antrą kartą vargu ar keliautų į tą patį miestą: „Mums užteko keturių dienų, kad apžiūrėtume Eilatą ir pasimėgautume jo teikiamais malonumais. Miestas nėra didelis, o jei nori ko nors daugiau nei saulės ir jūros, teks išleisti ir daugiau pinigų.“
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (224)