28-erių metų moteris, dirbanti nekilnojamojo turto versle, visą savaitę siautulingai pramogavo: žaidė azartinius žaidimus, šėlo prašmatniame naktiniame klube „1 OAK“, linksminosi prie baseino „Wet Republic“ – dieniniame klube „MGM Grand“ viešbutyje, – ir išbandė kitus būdus „perkrauti baterijas“.

Las Vegase visada smagu, bet kai čia atvyksti švęsti skyrybų, jautiesi iš tikrųjų laisvas, - sako A. Khawaja, gyvenanti Hjustone. – Kai šventi čia tokias svarbias permainas savo gyvenime, gyveni šia akimirka ir tau nerūpi, kas buvo vakar. Aš tenorėjau atsipalaiduoti ir smagiai pasibūti su draugais po to pragaro, kokį patyriau“.

Jeigu kino juosta „Pagirios Las Vegase“ („The Hangover“) įtvirtino Las Vegaso, kaip svarbiausio bernvakarių miesto, reputaciją, A. Khawaja ir kiti linksmybių mėgėjai mėgina sukurti visiškai priešingą jo įvaizdį: tobulą pasirinkimą skyrybų vakarėliui. Dažnai virstanti daugiadienėmis linksmybėmis, ši eskapada skirta švęsti – ne gedėti – santuokos nutraukimą. O mieste, gerai išmanančiame išpūsto svetingumo subtilybes, atrandama kūrybingų būdų, kaip padėti išsiskyrusiems vyrams bei moterims apsiprasti su savo nauju santykių statusu.

Viso labo dar viena svarbi kelionė

Nors vyriausybinė agentūra ir oficiali kelionių rinkodaros organizacija „Las Vegas Convention and Visitors Authority“ (LVCVA) aktyviai nerenka duomenų, kiek surengta skyrybų vakarėlių, ji nė nemano ignoruoti šio reiškinio, ir patyrę, daug matę Vegaso svetingumo veteranai entuziastingai neria į šią linksmybių nišą.

Adamas Clough‘as pirmą kartą apie šią idėją išgirdo prieš dešimt metų, bet, anot jo, šis reiškinys išpopuliarėjo tik neseniai. Kartą jis padėjo vienam svečiui atšvęsti jo skyrybas kartu su savo buvusiais pabroliais.

„Žmonės ėmė dalytis su mumis savo asmeninėmis istorijomis, savo troškimu atversti naują puslapį gyvenime“, - sako A. Clough‘as, „MGM Resorts“ pardavimų vykdomasis direktorius (viešbučių pramonės bendrovei priklauso dvylika viešbučių Las Vegaso bulvare). – Iš pradžių pamanėme: na ne, tai visiškai kas kita. Bet juk žmonės keliauja į Las Vegasą švęsti, tad tam tikra prasme ši idėja – verta dėmesio“.

„Embark“, vienos iš „Virtuoso“ prabangių kelionių tiekėjų, kelionių konsultantė Julie Banning mėgsta tokias keliones vadinti „mergaičių“ arba „bičiulių išvykomis“. Pasak jos, tokių vakarėlių tendencija pastaraisiais metais pastebimai išaugo. „Pastaruoju metu pastebime, kad žmonės ieško dingsčių keliauti, - sako J, Banning, kuri suplanavo keletą tokių „bičiulių išvykų“, daugiausia heteroseksualioms moterims. „Anksčiau čia buvo keliaujama praleisti medaus mėnesio. Dabar atvykstama „mini-mėnesio“, prieš leidžiantis į medaus mėnesio kelionę. Tokias išvykas taip pat galima vadinti vienomis iš svarbiausių kelionių; pavyzdžiui: „na gerai, manyčiau, kad dabar man pats metas leistis į skyrybų kelionę“.

Las Vegasas / P. Paulaičio nuotr.

Prieš keletą metų, kai Las Vegaso gyventoja Bri Steck sprendė, kaip pavadinti savo tuomet dar neapsiplunksnavusią viešbučių administravimo bendrovę, - kuri rengia pobūvius, vakarinio gyvenimo pramogas, pasilinksminimų vakarėlius turistams, - ji sąmoningai vengė žodžio „bachelorette“ („netekėjusi“, angl.). Kad patenkintų augančią skyrybų vakarėlių – šiuo metu sudarančių apie 10 proc. jos verslo, - paklausą, ji pasirinko „Vegas Girls Night Out“ (VGNO) (Vegaso merginų šėlionės“ pavadinimą.

„Taip, per mergvakarius merginos šėlsta lyg pamišusios, bet išlaiko ribas, nes ruošiasi visą likusį gyvenimą su kažkuo nugyventi, - sako B. Steck. – O kai tu rengi skyrybų vakarėlį, tau nebereikia dėl nieko nerimauti. Nėra jokio kaltės jausmo. Namuose nėra prieš ką atsiskaityti“.

Anot J. Banning, grupelė draugų, švenčiančių skyrybas, gali būti kiek vyresnio amžiaus, - ir labiau finansiškai pajėgūs, - nei pulkas būsimų nuotakų. Tai reiškia išskirtinio skonio bei kainos kokteilius vietoj paprastų „Jell-O“, ir prabangius erdvius apartamentus vietoj vienviečio viešbučio numerio, kuriame susigrūda kone dešimt žmonių.

„Šios damos dažnai jau įsitvirtinusios visuomenėje, daug ko mačiusios. Jos nebedėvi skrybėlių su „varpos elementais“. Taip, jos kiek palėbauja, bet vėliau grįžta į savo gražius apartamentus“, - sako ji.

Kas nutinka (tik) Vegase

Nors buvo metas, kai kelionė į Nuodėmių miestą galėjo asocijuotis su tūnojimu kiaurą dieną prie dūmuose paskendusio pokerio stalo, šiandien Las Vegaso svečiai susiranda daug įvairesnės veiklos.

Kaip rodo tik ką LVCVA paskelbtas Las Vegaso tyrimas „2018 Las Vegas Visitor Profile Study“, nors 74 proc. lankytojų būdami mieste lošė azartinius žaidimus, du trečdaliai (67 proc.) svečių tuo užsiimdavo tik dvi valandas ar mažiau per dieną. Tad daug laiko likdavo, pavyzdžiui, pasižiūrėti kokį pramogų šou, - tokį laiko praleidimo būdą pasirinkdavo beveik šeši iš dešimties lankytojų. Arba, kaip kažkas yra pasakęs MGM A. Clough‘ui, „Dieną aš noriu daryti gerus dalykus, naktį – blogus“.

Kai kurios verslovės sutelkia savo „lasvegasiškumą“ į vieną konkrečią auditoriją: skyrybų vakarėlius rengiančias minias. Pavyzdžiui, „Tik išsiskyrę“ paketas (499 JAV dolerių) „Machine Gun Vegas“ šaudykloje, vietinių vadinamoje „prabangiu šaudymo poligonu“, išsituokėlės gali pasiimti kulkosvaidį ir paleisti iš jo seriją į savo vestuvinę suknelę ir santuokos liudijimą, dėvint juodą „Tik išsiskyrusi“ diržą.

Bet dažnai užtenka pačios Las Vegaso aplinkos, nereikia jokių oficialios skyrybų vakarėlio etiketės. J. Banning klientės renkasi veiklas, į kurias jų vyrai būtų žiūrėję paniekinamai, pavyzdžiui, ekskursiją sraigtasparniu virš Didžiojo kanjono („Jos vyras nuolat burbėdavo: „Tai tuščias laiko švaistymas, pernelyg turistiškas šablonas“) arba geriausias vietas Jennier Lopez koncerte ir privatų vadinamąjį „Meet and Greet“ susitikimą su Britney Spears.

Las Vegasas

VGNO skyrybų vakarėlių klientai ypač vertina VIP vietas „Thunder Form Down Under“ pasirodymuose, - pavyzdžiui, prie stalo, ant kurio šoka australai vyrai, savo kūnus gausiai išsitepę aliejumi. B. Steck vyras yra vienas iš šio vyrų reviu savininkų. Žinomiausios vyrų striptizo trupės pasaulyje „Chippendales“ pasirodymą „Divorcé Play“ (vienam asmeniui kainuojantį nuo 149 dolerių) iš anksto užsisako ne tik pati išsituokėlė, bet ir artima jos draugė.

Striptizo klubai – taip pat populiarus pasirinkimas, „Pasirodymui einant į pabaigą, jausitės lyg išprotėjusios iš laimės“, – juokauja rinkodaros direktorė Lindsay Feldman, dirbanti „Crazy Horse 3“, prabangiame džentelmenų klube, rengiančiame ne vienos garsenybės skyrybų vakarėlius, pavyzdžiui, buvusiems sutuoktiniams Coltui Johnsonui ir Larissai Dos Santos Lima, TLC TV serialo „90 Day Fiancé“ žvaigždėms, taip pat aktorei ir medijų garsenybei Courtney Stodden. Pagal užsakymą sukurti rekvizitai, tarkim, kolto formos pinata L. Limai, perskeltas pusiau trijų aukštų vestuvinis turtas, vaizduojantis nuotaką, išspiriančią jaunikį – C. Stodden, - pabrėžia moterų emancipacijos temą.

„Skyrybos, be jokios abejonės, yra labai jautrus dalykas, bet kartu jos simbolizuoja laisvę. Tokiais vakarėliais siekiama, kad visi pasijaustų iš tiesų laimingi, kupini jaudulio. Jie švenčiami gyvoje, linksmoje atmosferoje su žmonėmis, kurie jus myli“.

Pasitikėjimo persmelkta seksuali atmosfera pabrėžia dar vieną tiesą: Las Vegasas yra viena iš geriausių vietų Žemėje būti vienišu.

„Nėra daug kitų tokių vietų pasaulyje, kur nesvarbu, kiek tau metų, kur gali žaismingai paflirtuoti ir užmegzti pažintį su kuo nors, su kuo pasijausi ypatinga, - sakė kelionių konsultantė J. Banning. - Ir tai gydo, nes sugrįžusi iš kelionės tu sau pasakai: „Na gal aš ir išsiskyrusi, bet situaciją kontroliuoju“.