Jei net vienintelės medūzos vaizdas jums ne itin malonus, matyt, negalite įsivaizduoti, kaip įmanoma panerti po vandeniu, kuris net tirštas nuo šių gyvių gausos.

Kaip tik taip yra Palau esančiame Medūzų ežere, taip vadinamame dėl tūkstančių vandenyje plūduriuojančių aukso spalvos medūzų.

Ežeras, kurio tikrasis pavadinimas – Ongeim‘l Tketau, yra Palau Uolų salų grupei priklausančioje Eil Malko saloje. Turistai čia suvažiuoja panardyti ir kartu patirti, ką reiškia atsidurti tarp daugybės medūzų.

Jokio pavojaus medūzos nekelia, nors jų čiuopikliuose ir yra dilginančių ląstelių. Tiesiog tas dilginimas nėra pakankamai stiprus, kad būtų pavojingas žmogui. Beje, kai kurie lankytojai tikina, kad tose srityse, kur oda jautriausia, pvz., aplink burną, dilginimą jie junta.

Ežero ilgis – maždaug 400, o gylis – 30 metrų. Po 2016 metais kilusios sausros medūzų populiacija ėmė mažėti, todėl prie ežero buvo uždrausta lankytis turistams.

Medūzų ežeras

Laimei, kaip parodė pastaruoju metu gamtosauginės organizacijos „Coral Reef Research Foundation“ (CRRF) iniciatyva atliktas tyrimas, jūros gyvūnų skaičius ne tik stabilizavosi, bet ir ėmė augti, todėl turistai vėl gali plaukioti ežere nekeldami jokios grėsmės jų egzistavimui.

Beje, nardyti leidžiama tik su vamzdeliais. Apie akvalangą galima nė nesvajoti, nes iš šio aparato kylantys burbuliukai gali pažeisti medūzas. Minėtina ir tai, kad gilesniuose ežero vandenyse užfiksuota didelė vandenilio sulfido koncentracija, o šis junginys gali būti pavojingas narams.

Medūzų ežeras

Gamtosaugininkai nenustojo stebėti šio vandens objekto: jie pasiryžę akylai sekti, ar turistų srautai nedaro neigiamo poveikio gyvūnų populiacijai. Situacijos stabilumui užtikrinti ketinama parengti ir vykdyti konkretų su aplinkos apsauga susijusį planą.

Medūzų ežeras yra vienas iš nedaugelio Palau ežerų, prie kurio leidžiama vykti turistams Čia telkiamos maksimalios pastangos regiono ekosistemai išsaugoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)