Kadangi esu asmeninis kelionių ekspertas, galiu drąsiai teigti, kad į Balio salą šiuo metu nori kone visi keliautojai. Ir jie iš tiesų neklysta pasirinkdami šią vietą savo atostogoms. Indonezijai priklausančioje saloje kiekvienas gali rasti tai, ko nori. Norite ramaus poilsio su nuostabiais paplūdimiais – čia juos galite rasti. Pageidaujate aktyvaus poilsio – puiku, nes nardyti, bandyti jėgos aitvarus ar tiesiog vaikščioti po nuostabią gamtą čia taip pat idealu. Dievinate gardų maistą? Balis jums turi ką pasiūlyti.

Manęs dažnai klausia, kodėl Balio saloje jau lankausi trečią kartą. Atsakymas dažnai būna paprastas: jūsų sunkiai uždirbti pinigai ten gali labai daug. Ir nors kainos, palyginus pirmą viešnagę 2017 metais, antrąją – 2018-aisiais ir paskutinę šįmet, nuolat paauga, tačiau Balis lietuviams vis dar yra nebrangi poilsio vieta.

Pagrinde sumą sudaro skrydžio bilietai. Nusiteikite, kad vidutiniškai Balį pasieksite per maždaug 20 valandų. Reikės vieno persėdimo Europoje ir vieno kažkur Azijoje ar Arabų šalyje. Kad geriau įsivaizduotumėte, kaip toli yra Balis, galiu pasakyti, kad ši sala – vos 2 valandos skrydžio nuo Australijos.

Beje, norintiems greitesnio skrydžio vos su vienu persėdimu, yra tokia galimybė. Galima skristi į Balį su vienu persėdimu Maskvoje (tačiau skrydžius vykdo ne itin gerą reputaciją turinčios avialinijos, tačiau viską atperka tai, kad Balį galite pasiekti per 15 su puse valandos). O netrukus bus pradėti skrydžiai iš Lietuvos į Balį vos su vienu persėdimu Stambule (bilietai jau parduodami, tačiau kainos gerokai didesnės nei įprastai).

Kalbant apie skrydžių kainas, pirmasis mano skrydis į Balį kainavo mažiau nei 400 eurų (tuo pačiu aplankiau Jungtinius Arabų Emiratus, Filipinus), už antrą skrydį mokėjau apie 550 eurų, o šįmet dar daugiau (tačiau skridau verslo klase ir su įsimintinais nuotykiais, apie kuriuos galite paskaityti ČIA).

Dabar, jei norėtumėte nuskristi į Balio salą, turėtumėte skrydžiui planuoti apie 650 eurų ir daugiau (tiesa, kartais būna akcijos ir galima nusipirkti bilietus 100 eurų pigiau). Ir čia yra ta didžioji dalis, kuri sudarys jūsų kelionės kainą.

Atostogos Balyje

Paskaičiavau, kad vidutinės klasės viešbučiai su pusryčiais nakčiai man kainavo apie 24 eurus. Juos rinkausi pagal vietą, patogų susisiekimą su kitais miestais ar oro uostu. Tiesa, didesnei kompanijai visuomet labiau apsimoka nuomotis vilas (daugelis jų turi privačius baseinus). Kainos – itin geros.

Dažnai keliautojams, kuriems organizuoju keliones, patariu būnant Balyje bent kartą ar kelis pakeisti gyvenamąsias vietas ir tokiu būdu pamatyti įvairų Balio „veidą“. Tarkim, Seminyak miestas labiausiai primena mūsų Palangą. Čia daugiau triukšmo, populiarų vietų, klubų ir restoranų. Canggu miestą dažniausiai renkasi surferiai, hipsteriai. Kaskart atvykus į šį kurortą nustembu, kad ten turbūt vieši tik labai gražūs ir simpatiški žmonės – apsidairius aplink susidaro toks įspūdis.

Na, o Ubudas garsėja savo dvasingumu, ryžių laukais, beždžionių mišku ir itin kokybiškais restoranais, kurie kartais net turi ir socialinę žinutę. Tarkim, viename restorane Ubudo centre „Fair Warung Bale“ galima užsisakyti maisto sau, o kitą porciją restoranas savo uždirbtomis lėšomis skiria tiems, kurie neturi galimybės pavalgyti. Tai man pasirodė graži iniciatyva.

Būnant Balyje galima lengvai nuskristi arba laivu pasiekti kitą Indonezijos salą Lomboką (tai buvo trumpiausias, vos 20 minučių skrydis, kuriuo kada nors skridau). Lombokas turi itin ištaigingų viešbučių su fantastiškomis panoramomis ar paplūdimiais. Tiesa, ten didžiausią gyventojų dalį sudaro musulmonai, kurie yra itin pamaldūs. Tad nenustebkite, kad 5 ryto ir jūs galite pradėti islamiškomis maldomis. Man tai pasirodė žavu ir įdomu.

Atostogos Balyje

Lombokui priklauso ir turistų itin mėgstamos Gili salos: tai trys nedidelės salos Gili Trawangan (triukšmingiausia), Gili Air ir Gili Meno. Įdomu tai, kad vienintelės transporto priemonės čia yra... dviratis bei arklys su vežimu. Nei mašinų, nei kitų motorinių transporto priemonių čia nepamatysite. Verta paminėti, kad tai yra rojus mėgstantiems nardyti bei linksmintis (apie Moonlight parties čia sklando legendos, o viskas, kas čia nutinka ir lieka šioje saloje).

Daug dėmesio norėčiau skirti maisto kokybei ir kainoms Balio saloje. Žinote, turbūt kone skaniausius sušius ar didkepsnį valgiau būtent Indonezijoje. Smagiausia tai, kad už aukštos kokybės maistą čia nesumokėsite tiek, kiek Amerikoje, Australijoje ar brangioje Europos sostinėje. Mane šokiravo kainos viename restorane. Jis vadinasi „Warung Kemulan“. Į restoraną patekau, kai vairuotojas, vežęs mane nuo vieno miestelio iki kito, pasiteiravo, ar esu alkanas. Pasakiau, kad esu išbadėjęs ir mielai paskanaučiau vietinių patiekalų. „Nuvešiu tave į savo šeimos restoraną. Būsi nustebintas maisto kokybe ir kainomis“, – pažadėjo man gerasis vairuotojas.

Po 15 minučių jau buvau jo šeimos restoranėlyje. Gamtoje jaukiai įrengta maitinimo įstaiga šokiravo, kai pamačiau kainas valgiaraštyje. Užsisakiau du karštus patiekalus (vieną vegetarinį, o kitą – su mėsa. Taip pat apelsinų sulčių. Už viską sumokėjau apie 2 eurus, nes karštieji patiekalai kainavo vos 0.61 Eur ir 0.9 Eur. Maisto skonis buvo puikus, nesiskundžiau pilvo skausmais pavalgęs.

Atostogos Balyje

Tuo tarpu brangiausia mano vakarienė kainavo apie 17 eurų. Vietinių itin išgirtame restorane „Hog Wild With Chef Bruno“ užsisakiau 550 gramų sveriančius šonkauliukus, garnyro bei gėrimą. Už viską sumokėjau 17 eurų (įskaitant arbatpinigius ir mokesčius). Lietuvių maisto kainos neturėtų stebinti. Tiesa, negalintys atsispirti alkoholiui turėtų žinoti, kad gėrimų kainos Balio saloje yra kone dvigubai didesnės nei pas mus.

Mėgstantys audringus vakarėlius taip pat turėtų apsidžiaugti Balio siūlomomis galimybėmis. Čia apstu stilingai įrengtų klubų ir lounge barų, kuriuose galima palydėti saulę, klausant house muzikos (išskirčiau „Finns Beach Club“, „Potatoe Head Beach Club“, „W“), taip pat Seminyak mieste (ne ant kranto) esantį „La Favella“ klubą. Nuostabu tai, kad įėjimas į šias vietas nieko nekainuoja (nebent vyksta specialūs renginiai ar festivaliai), tereikia sumokėti tik už tai, ką užsisakote bare.

Kalbant apie malonumus, kuriais galite už itin mažą kainą mėgautis Balio saloje, būtina išskirti masažą. 60 minučių viso kūno masažas kainuoja nuo 100 tūkstančių Indonezijos rupijų (maždaug 6 eurus). Šia paslauga galite mėgautis tiek SPA salonuose, kurių apstu, tiek išsikviesti specialistą į savo viešbutį ar vilą. Tiesa, jei masažo specialistai siūlys masažus pagal specialią techniką, tarkim sensualinius ar „body to body“ tipo, prieš juos užsisakant būtinai pasidomėkite plačiau („Google“ čia gali jums padėti).

Atostogos Balyje

Beje, jei prieš kelionę nespėjote apsilankyti grožio salone, tai galite padaryti bet kuriame Balio salos miestelyje ar kurorte. Kirpimas, plaukų dažymas, šukavimas, manikiūras, pedikiūras, depiliacijos... Kainos gerokai mažesnės nei Lietuvoje. Pats Balyje kirpausi ir už gerai atliktą paslaugą sumokėjau 4.2 Eur.

Kai kuriuos Balį aplankančius turistus šokiruoja, jog ten egzistuoja sekso turizmas. Jei atvirai, ir mane, kai pirmą sykį čia buvau, šiek tiek stebino netikėtai išgirsti pasiūlymai:

„Nori pasimylėti, tai bus geriausias orgazmas tavo gyvenime!“, „Gal galima tau atlikti oralinį?“,„Tu atrodai stulbinančiai, gražus užpakalis“.

Tiesa, tokie pasiūlymai ar vieši teiginiai ilgainiui būnant Balyje nė kiek nebestebina. Juos tiesiog priimi kaip natūralų dalyką.

Kalbant apie transportą, daugelis turistų nuomojasi motorolerius. Iš tiesų, tai pati geriausia transporto priemonė, leidžianti kelionės tikslą pasiekti greičiausiai (nes automobiliai gerokai ilgiau stringa spūstyse, kurių Balio saloje yra kiaurą parą).

Atostogos Balyje

Tačiau žinokite, kad eismas čia vyksta kaire puse ir bent kol kas Lietuvoje išduotas vairuotojo pažymėjimas čia netinka (bet netrukus situacija pasikeis). Kas būna, kai jus su negaliojančiu pažymėjimu sustabdo dažnai patruliuojanti policija? Jie išrašo baudą arba... tiesiog pasiima kyšį. Maždaug 10 eurų.

Vis dėlto geriausia yra naudotis vietinių vairuotojų paslaugomis. Maždaug 30 minučių trunkanti kelionė automobiliu kainuoja apie 2-3 eurus, o taksi motoroleris (juo dažniausiai naudojausi) – perpus pigiau. Tiesa, šias kainas gausite, jei į savo mobilųjį įrenginį parsisiųsite vietiniu UBER vadinamas programėles GRAB ir GOJEK. Pastarosios pagalba galite užsisakyti ir maistą į viešbutį. Tad tikrai pravartu.

Apžvelgiant atostogas Balyje, paminėsiu, kad kiekvienam bent kartą čia rekomenduočiau apsilankyti. Pats per 3 savaites vietoje maistui, pramogoms, ekskursijoms išleidau vos 500 eurų. Mėgavausi masažais, gerais restoranais, daug keliavau. Tad jei Balio sala yra įtraukta į jūsų būsimų kelionių sąrašą, nedvejokite. Čia iš tiesų nuostabu. O jei sunku bus suplanuoti viską patiems, visada galite rašyti man feisbuke ar per „Instagram“.

Žygio kelionių įspūdžius galite sekti ČIA

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (140)