1. Šri Lanka

Šri Lanka žavi savo klimatu, kaitria saule. Drąsius keliautojus ji traukia dėl religijų ir kultūrų samplaikų, šventyklų, dėl gausios augalijos ir gyvūnijos, vis populiarėjančio banglenčių sporto ir gyventojų, kurių svetingumas ir draugiškumas nesumažėjo net po dešimtmečių pilietinių konfliktų. Ši šalis atgimė. Čia galima sutikti keliaujančiųjų su visa šeima, adrenalino ieškotojų, mėgstančių fizinį aktyvumą ir vertinančių taupias keliones. Net šiaurėje ir rytuose, kur yra anksčiau buvo sunkiai prieinamų vietų, dabar laukia daug įspūdžių it atradimų.

2. Vokietija

Vokietija nuo seno yra inovacijų lopšys. Joje buvo išrastas spaustuvės presas, automobilis, aspirinas ir daugelis kitų dalykų. Prieš 100 metų nedidelėje Tiuringijos kaimo mokykloje prasidėjo estetinis judėjimas bauhaus, kurio įtaka pasaulyje tebejaučiame iki šiol. Visus metus vyks renginiai, skirti judėjimui, prasidėjusiam 1919 m. Veimare, suklestėjusiam Desau, o 1933 m. užgniaužtam nacių Berlyne. Minėtuose trijuose miestuose numatyta atidaryti naujų muziejų, o visoje Vokietijoje vyks parodos, įvairūs renginiai.

Vokietija

3. Zimbabvė

Apie Zimbabvę dažnai rašoma toli gražu ne dėl gerų dalykų, kita vertus, ji nuo seno traukia keliautojus. Ši šalis – ne tik viena saugiausių Afrikoje keliauti, joje gyvena be galo draugiški žmonės. Kaip nepaminėti įspūdingų nacionalinių parkų, į pasaulio paveldą įtrauktų senovinių griuvėsių, miškingų kalnų ir didžiulių Viktorijos krioklių. 2018 m. įvykę prieštaringai vertinami rinkimai kiek aptemdė optimizmą, kuris buvo sustiprėjęs pasibaigus Roberto Mugabės erai, tačiau gyventojų tikėjimas savo šalies ateitimi tebėra stiprus. Vietiniai turistų apsilankymą laiko paramos šaliai ženklu.

Zimbabvė

4. Panama

Sveiki atvykę į Amerikų kryžkelėje esančią Panamą. Čia susitinka pietūs ir šiaurės, klesti tropikų įvairovė, įamžinta pasaulinio garso muziejuje „BioMuseo“. Šalis plečia prekybinius ryšius su pasauliu, Panamos kanalu plaukia didžiausi pasaulyje prekybiniai laivai. Nedidelė valstybė turi daug kuo pasigirti – pradedant balto smėlio paplūdimiais, baigiant atogrąžų miškais, rūkuotomis plokštumomis ir čionykščių gyventojų kultūra. 2019 m. šalies sostinė Panama švęs 500 metų jubiliejų, kurio patartina nepraleisti. Viva Panama! (Tegyvuoja Panama).

Panama

5. Kirgizstanas (Kirgizija)

Kirgizstanas tapo populiaria tarp turistų šalimi po 2018 m. Pasaulinių klajoklių žaidynių, kurios buvo skirtos tradicinėms (gana neįprastoms) regiono sporto šakoms. Dabar pats metas keliauti į Kirgizstaną – 2 700 km naujų pažymėtų kalnų takų, suremontuoti greitkeliai ir supaprastinta elektroninė vizų išdavimo programa toms valstybėms, kurios dar nepriklauso bevizio susitarimo sąrašui. Paskubėkite, nes Kirgizstanas sparčiai populiarėja tarp nesugadinto gamtos grožio mėgėjų.

Kirgizija

6. Jordanija

Vilioja nuotykiai? Tada susiraskite 650 km ilgio kelią ir skirkite 36 dienas juo eiti (42 dienas su poilsio sustojimais). Jūs pamatysite stulbinamo grožio Rift slėnį, išraižytą kanjonų ir sužaliavusį po liūčių. Pridėkite dar žemiausią vietą Žemėje (Negyvoji jūra) ir biblinės katastrofos vietą (Sodomą), ant pilių kuorų žydinčias laukines gėles, nesužlugdytą Jordanijos gyventojų optimizmą – toks yra naujausias maršrutas keliautojas „Jordan Trail“. Būkite pirmieji, kurie atras šio epinio kelio grožį.

Jordanija

7. Indonezija

Indonezija turi kuo pasigirti. Daugiau nei 17 000 salelių yra kultūrų, įvairių kulinarinių tradicijų ir religijų samplaika, įspūdžių ir patirčių čia nepristigsite. Neseniai kai kurias Indonezijos dalis (esančias Ramiojo vandenyno pakrantėje, vadinamoje ugnies žiedu dėl žemės drebėjimų gausos) supurtė žemės drebėjimai. Padariniai dar šalinami, be didžioji šalies dalis keliautojams yra saugi. Dėl nemažų investicijų į naujus ryšius oru, vandeniu ir sausuma ir bevizio režimo 169-ioms šalims įvedimo tikrai nesudėtinga aplankyti Indoneziją. Keliaukite, kol dar neatrastos visos jos paslaptys.

Indonezija

8. Baltarusija

Sušvelninusi reikalavimus vizoms, Baltarusija tampa vis patrauklesne turistams. Be to, ji gali pasigirti gabiais menininkais, šauniomis kavinėmis ir vietiniais, kurie švenčia taip, lyg tebebūtų 1999 m. Atvyti ir išvykti privaloma iš sostinės Minsko. Pasinaudokite nauju vizų režimu, suteikiančiu galimybę svečiuotis 30 dienų. Minskas gali pasigirti nepriekaištingai atnaujintu senamiesčiu aplink rotušę, aludėmis ir madingais kokteilių barais. Baltarusijos sostinė tapo ir pasaulinių renginių, suvažiavimų vieta. 2019 m. čia vyks ir antrosios Europos žaidynės.

Baltarusija

9. San Tomė ir Prinsipė

Bebaimiai keliautojai visada ieško nepramintų takų, neištyrinėtų vietovių. Turite retą progą apsilankyti ten, kur mažai kas buvo. Apskritai mažai kas girdėjo apie dviejų salų valstybę San Tomė ir Prinsipė. Bet tai nereiškia, kad ji neverta dėmesio. Siurrealistiniai peizažai įsilieja į uostus, tropiniai vandenys skalauja tuščius paplūdimius, kavos plantacijos primena gėdingą laikotarpį šalies praeityje – vergovę. Ar vaikščiosite miškais, ar kopsite į kalnus, ar nardysite – atrasite daugybę nuostabių dalykų.

San Tome ir Prinsipė

10. Belizas

Šios Centrinės Amerikos valstybės pakrantėje, kuri ribojasi su Karibų jūra, yra antras didžiausias pasaulyje barjerinis rifas. Šalies peizažas išvarpytas viena iš didžiausių ir lengviausiai prieinamų olų sistemų visoje Centrinėje Amerikoje. Belizo gyventojai – egzotinis majų, metisų, garifunų genties indėnų, kreolų ir emigrantų mišinys. Nors šalis nebuvo populiari kelionių vieta, dabar padėtis keičiasi. Vyriausybė stengiasi išsaugoti unikalią jūrų augaliją ir gyvūniją, džiunglėse kuriamos naujos ekologinės poilsiavietės, keliautojai gali atrasti unikalų Centrinės Amerikos kampelį, kuriame ne per daug turistų, kuris saugus ir labai lengvai pasiekiamas. Suskubkite apsilankyti, kol ten dar neplūsta minios.

Belizas
Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)