Kai skrydžių kompanija „Airbaltic“ pasiūlė į vieną egzotiškiausių pasaulio vietų – Jungtinių Arabų Emyratų sostinę Abu Dabį – iš Vilniaus nuskristi vos už 249 eurus (kaina į abi puses), tūkstančiai lietuvių susidomėjo šiuo pasiūlymu. Tik žmonės baiminasi, kad svetimoje šalyje nemokės tinkamai elgtis, bijo pakliūti į bėdą. Štai kodėl bandau apimti visas svarbiausias atostogautojų temas.
Pirmasis pasakojimas buvo apie viešbučius. Ar tikrai nesusituokusi pora negali gyventi viename viešbučio kambaryje? Atsakymą rasite ČIA.

O dabar noriu jus pakviesti į Abu Dabio kurortinę zoną – paplūdimius, kurie švelniai tariant yra nuostabūs. Netgi sakyčiau dekoratyviniai. Kai ten esi, negali patikėti, kad tai gali būti tiesa. Poilsiautojams sudarytos absoliučiai tobulos sąlygos. Tik svarbu žinoti kai kuriuos dalykus, nes griežti vietos įstatymai gali apkartinti neišmanėlio turisto gyvenimą.

Dabar – lapkričio pabaigoje Abu Dabyje yra žiema. Viešbučiuose, kavinėse ir visur kitur jums bus kartojama, kad šiuo metu ne sezonas. Kainos sumažintos, žmonių kur kas mažiau, o aš tik noriu priminti, ką reiškia „ne sezonas“ – tiesiog oro temperatūra nebus kaip rugpjūčio mėnesį, nekaitins iki 45 laipsnių karščio. Nesitikėkite tapti keptais viščiukais, paskrudusia odele.

Ne, ne, ne – galvomis kraipys dirbantys turizmo srityje, gal net užjaus jus, kad atvykote štai tokiu šlykščiu metu. Kasininkas vienoje maisto prekių parduotuvėje man ilgai dejavo, kokį blogą atostogų laiką aš pasirinkau. Liepė pažadėti, kad sugrįšiu bent jau birželio mėnesį, nes dabar, anot jo, ne pailsėsiu, o tiesiog sušalsiu.

Orijus Abu Dabije

Matyt, tik gero norėjo kasininkas-pardavėjas kilęs iš Indijos. Bet jis tikrai nežino, iš kokio krašto atvykau aš, ir turbūt nenujaučia, kad Lietuvoje lapkričio-gruodžio mėnesiais jau būna minusinė temperatūra. Abu Dabyje dienomis temperatūra kyla iki 30 laipsnių karščio, o vakarais atvėsta iki 24 laipsnių šilumos, o tai, mano kuklia nuomone, yra absoliučiai tobulos sąlygos kiekvienam lietuviui. Kartais net per karšta. Tiesa, tik tada, kai nepučia vėjas.

Šį, antrąjį savo pasakojimą iš to egzotiškojo krašto noriu pradėti nuo autobusų stotelės. Nesumeluosiu – ji mane šokiravo. Gerąją prasme. Abu Dabis yra toks modernus, kad ėmė ir modernizavo visas autobusų stotelės, įrengė jose nuostabų dalyką – specialias vėsinimo patalpas.

Tad jeigu jūs stovite ir dešimt minučių laukiate autobuso – galite rinktis, kur norisi stovėti – ar lauke, kur tiesiai į kaktą šviečia saulė, ar vėsiame laukiamajame. Tai tokios nedidelės patalpos su sienomis, stogu ir durimis. O jų viduje visą parą veikia stiprus kondicionierius. Jis keliautojui nieko nekainuoja –tai Abu Dabio valdžios dovana viešojo transporto naudotojams. Net jeigu nevažiuosite autobusu, o tiesiog ėjote gatve, pasidarė per karšta – užsukate į atvėsinimo patalpą, pastovite kiek norite ir viskas, kai jau pasidaro geriau – keliaujate toliau.

Tiesa, reikėtų nepamiršti kondicionieriaus keliamo pavojaus jūsų sveikatai. Nuolat landžiojant atvėsti – tikrai padidinate riziką susirgti peršalimo ligomis. Tose patalpose temperatūra būna apie 23 laipsnius šilumos.

Orijus Abu Dabije

Abu Dabis yra pirmasis mano gyvenime matytas miestas prie jūros, kuriame ta jūra, atrodo, niekam nereikalinga. Tokią nuomonę susidariau apsilankęs pačiame populiariausiame mieste – Corniche paplūdimyje. Tai buvo saulėta, karšta diena, pūtė gaivus vėjas. Viešbutyje prie baseino buvo užimti visi gultai. Miesto gatvėse irgi sujudimas. Prie garsiosios Šeicho Zaido Didžiosios mečetės net eilės stovėjo. Žodžiu – žmonių daug.

Tik va pakrantėje, prie Arabijos jūros jų nesimatė. Iš viso, pirmą valandą dienos Corniche pliaže suskaičiavau du žmones. Du poilsiautojai, plius vienas smalsus reporteris (tai aš) ir gal dešimt ar net penkiolika darbuotojų, kurie tik ir laukia atvykstančių pasideginti. Visame mieste yra šviečiančios reklamos, kurios kviečia čia užsukti ir pamiršti visus pasaulio rūpesčius.

Svarbu žinoti, kad įėjimas yra mokamas – kainuoja apie 3 eurus žmogui. Į kainą įeina nemokamas dušas, tualetas, gultas prie jūros, staliukas, jeigu reikia duoda ir skėtį nuo saulės. Tik rankšluostį pasiimkite savo.

Kad Abu Dabyje atsirastų Corniche paplūdimys miestą valdantys šeichai daug investavo. Čia specialiai buvo suvežtos tonos natūralaus paplūdimio smėlio, baltutėlio, švelnaus. Jo prieigose prisodinta krūmų, medžių ir palmių. Kelios palmės auga net ir pačiame pliaže. Tarsi skirtos nuotraukoms.

Orijus Abu Dabije

Corniche pliažas padalintas į tris dalis, kurios, kaip skelbia reklama, atitinka kiekvieno poilsiautojo poreikius: Al Sahil – skirtas pavieniams poilsiautojams ir draugų kompanijoms, kurios mėgsta šiek tiek patriukšmauti; vartai numeris 2 (Gate 2) skirti mandagioms ir laimingoms šeimoms; vartai numeris 3 (Gate 3) – vadinami vaikų rojumi. Kaip tokį dalyką suprasti? Negi vaikai, gali poilsiauti atskirai nuo tėvų? Pasirodo gali, bet tik su auklių arba su specialių pliažo darbuotojų priežiūrą. Ten mažieji atostogautojai gali elgtis daug laisviau nei kituose pliažuose. Lakstyti, rėkauti, nebijoti užlipti kam nors ant galvos.

Corniche paplūdimio zonos apsaugininkas Marazmalis, padirbėti į Abu Dabį atvykęs iš Šri Lankos, mane iškart įspėjo, kad „ne sezonas“, todėl daug žmonių nebus. „Gausite beveik privatų pliažą, sere“, - itin mandagiai pajuokavo jis. Ir buvo teisus – už 3 eurus pats pasijaučiau šeichu. Spėjau žengti du žingsnius, pripuolė vienas darbuotojas, po to antras, trečias.

Jie siūlė, į kurią pusę geriau pasukti, kur gultai geresni, kur jūros bangos didesnės. Jie puolė klausinėti, ar prieš atsigulant ant gulto nenoriu ko nors atsigerti, o gal jau noriu į tualetą. „Ačiū, ačiū, gerieji žmonės, nieko dabar nenoriu, duokite ramybę“, - paprašiau jų. Ir visi išsibėgiojo į skirtingas puses. Ėmiau fotografuoti, filmuoti, kokie laisvi plotai šiame pliaže ir vėl prie manęs ėmė bėgti darbuotojai.

Orijus Abu Dabije

„Oi, baikit baikit, gerbiamas sere, fotografuoti ir filmuoti pliažo zonoje yra griežtai draudžiama“, - sakė man jie. Puoliau ginčytis, aiškinti, kad kitų žmonių nėra, tad niekam netrukdau, jokių teisių nepažeidžiu. Susimąstė griežtieji darbuotojai, pasukiojo galvas ir davė leidimą, bet tik trumpam, tik kelioms nuotraukoms.

Maždaug kas dvi valandas visą Corniche paplūdimio plotą apeina prižiūrėtojai. Vienas su grėbliu papureną smėlį, kitas su specialiais gnybtais eina ir ieško šiukšlių. Jis taip pat atsakingas ir už akmenis, kad tik nepasimaišytų poilsiautojams po kojomis koks didesnis, juk dar užsigaus, susižalos pirštuką. Tad radę akmenuką, paima jį ir perneša kažkur atokiau. 


Pliažą akylai stebi ir gelbėtojų pajėgos. Kadangi Abu Dabyje žiema – žinoma, jie dirba su striukėmis, kad tik neperšaltų trisdešimties laipsnių temperatūroje. Vos tik vienas iš dviejų poilsiautojų, tą dieną buvusių pliaže, žengė žingsnį, gelbėtojai iškart griebė žiūronus ir stebėjo, ar susidoros su bangelėmis, ar nereikia gelbėti. Priežiūra aukščiausio lygio, kaip kokiame vaikų darželyje. Maudaisi ir jauti, kad kažkam rūpi. Tikrai maloni būsena.

Viešuose Abu Dabio paplūdimiuose labai daug taisyklių, kurių nevalia niekam laužyti. Štai alaus, vyno ar kokio kito alkoholio tikrai čia negalėsite gurkšnoti. Vos išsitrauksite butelį – švilps apsauga. Nepaklusite – išgirsite policijos sirenas. Čia tokiais dalykais nejuokaujama. Negalima garsiai klausytis muzikos, tad tie poilsiautojai, kurie mėgsta į pliažą atsinešti nuotolinę kolonėlę – čia to prašome nedaryti. Nesvarbu, kokį kūrinį klausysite, ar trankesnį, ar ramesnį – gausite baudą. Taip pat negalima į pajūrį atsivesti gyvūnų: nei šunų, nei kačių, nei paukščių. Taip taip, kai kas, pasirodo, atsineša papūgėlę ar naminį genį. To daryti negalima.

Orijus Abu Dabije

Atostogaujant Abu Dabyje labiausiai susirūpinti turėtų moterys ir merginos, nes joms daugiausiai įvairių taisyklių prikurta. Ypač dėl padorios išvaizdos ir elgesio. Čia negali vykti nieko, kas vietiniams musulmonams galėtų priminti net ir labai švelnią paleistuvystę. Per trumpi šortai – blogai, marškinėliai pro kuriuos lenda bamba – blogai, per daug krūtinę aptempianti palaidinė – labai blogai, marškinėlių nešiojimas po apačia nedėvint liemenėlės – siaubingai blogai. 


Abu Dabyje tinkamai rengtis ne tik patartina, bet ir privaloma. Tai įtvirtinta net ir rašytais įstatymais. Vis dėlto patys Emyratų vietiniai mano, kad šie įstatymai nėra tinkamai įgyvendinami. Dar 2012 metais dvi merginos pradėjo kampaniją, kurioje ragino užsieniečius turistus gerbti jų kultūrą ir paisyti vietinio aprangos kodo. Hanna Al Rayyes ir Asma Al Muheiri sukūrė specialų aprangos kodo puslapį, nes pavargo matyti turistus, vilkinčius bikiniais ir atvirais drabužiais net prekybos centruose.

Nors prie daugelio prekybos centrų yra nurodyta, kokia apranga ten yra nepageidaujama, turistai to negerbia, o teisingumo sistemos atstovai tokius nusižengimus dažnai ignoruoja.

Merginų sekėjai pritarė ir sakė, kad toks elgesys jiems kelia pasibjaurėjimą. Taigi, nepadoriai (nors tik pagal jų standartus) apsirengę ne tiek supykdysite vietinius, kiek priversite juos jumis šlykštėtis ir mažų mažiausiai smerkti.

Paplūdimyje moterims rekomenduojama rinktis vientisą, tamsų maudymosi kostiumą. Ir jokiu būdu ne per daug aptemptą. Dar geriau įsigyti vietinį moterišką kostiumą, dažniausiai jie būna juodos spalvos, dengia visą kūną, kaip ir plaukus. Juos parduoda visuose prekybos centruose bei daugelyje paplūdimio parduotuvėlių, kaina nuo 50 eurų.

Orijus Abu Dabije

Degintis nuogiems Abu Dabyje, kaip ir visuose Emyratuose, draudžia įstatymai. Be to, nors ir leidžiama vilkėti maudymosi kostiumėlį pliaže, vos peržengus jo ribas, reikėtų prisidengti. Taigi, jeigu svajojate skrieti riedučiais paplūdimiu su porcija ledų ir bikiniu kaip Majamyje, galite tai pamiršti. Be to, dėl to kaip atrodo sušlapę, balti maudymosi kostiumėliai yra vengtini. Vietiniai piktinasi, kad pro baltus – viskas persišviečia. Ir tai gąsdina žmones, ypač vaikus. Vyrams ne ką lengviau: jeigu išsimaudžius išryškėja tai, kas nepadoru, užteks vieno skambučio su skundu, kad patektumėte į rimtą bėdą. Žmonės sakys: provokavote juos. Ir jie bus teisūs. 


Visos porelės taip pat turėtų žinoti, kad deginantis ar tiesiog leidžiant laiką paplūdimyje negalima vienas kito liesti. Vietinis žmogus gali pagalvoti, kad jūs taip pradedate intymius žaidimus. Susilaikykite prašau, net nugaros kremu nuo saulės vienas kito netepkite. Kai kuriuose paplūdimiuose tam yra specialūs žmonės. Moteris trina nugaras moterims, o vyrukas poilsiaujantiems vyrams.

Visiems nenorintiems problemų patartina nespoksoti į musulmones, net jei jos maudosi apsirengusios nuo galvos iki kojų. Jeigu per ilgai laikysite į jas nukreipę savo žvilgsnį, tai gali būti palaikyta nužiūrinėjimu. Vėl gi – gresia policijos sankcijos.

Pats įdomiausias Abu Dabyje yra „Al Bateen beach“ paplūdimys. Tik gaila, kad pats į jį pakliūti negalėjau. Tai tik moterims skirta zona, kurioje jos gali pailsėti nuo vyrų ir nebijoti jų žvilgsnių. Šią vietą dažniausiai renkasi vietinės. Tiesa, nors ir nėra vyrų – išsirengti jos nedrįsta, vaikšto su savo tradiciniais rūbais ir maudosi su jais. Negana to, didžiulės tvoros saugo nuo žvilgsnių ir nepageidaujamų svečių. Moterys gelbėtojos nuolat budi ir saugo poilsiautojas. Viešniai už įėjimą į šią vietą teks susimokėti apie 7 eurus. Nors moterys čia laiką gali leisti su vaikais, berniukams taikomas amžiaus limitas. Nuo dienos, kai jiems sukanka šešeri, jie čia nepageidaujami.

Orijus Abu Dabije

Daug daugiau laisvės atostogaujantys europiečiai pajaus specialiuose paplūdimio klubuose, kuriuose galioja kitos taisyklės. Ten galima vilkėti aptemptus maudymosi kostiumėlius, ir net su gėrimu rankoje pašokti pagal elektroninę muziką. Na, kaip kokioje Ibisoje.


Tokių privačių vietų Abu Dabyje – virš 25. Dauguma priklauso viešbučiams, ir būtent todėl čia turistai gali įsigyti alkoholinių gėrimų. Kainos juose svyruoja nuo 20 iki 100 eurų už įėjimą. Pavyzdžiui, vienai dienai pateikti į „The Bayshore Beach Club“ arba „Intercontinental Abu Dhabi“ jums atsieitų apie 20-35 Eur, „Saadiyat Beach Club“ apie 50-80 Eur, o už apsilankymą „Ritz Carlton Abu Dhabi“ paplūdimio klube teks pakloti beveik 80 eurų. Tik turėkite omenyje, kad paplūdimio klubas nebūtinai reiškia, kad jis bus prie jūros. Daugelyje yra reguliuojamos temperatūros baseinai, juose ir siūloma maudytis.

Niekas to oficialiai nepraneša, bet visiems Abu Dabio turistams būtina žinoti, kad šiame kurorte negalima turėti kurortinių romanų. Vienos nakties nuotykiai yra tiesiog netoleruojami ir baudžiami kalėjimu. Dabar aš visiškai rimtai perpasakosiu istoriją, kurią išgirdau iš vienos, ten gyvenančios lietuvės. Tai nutiko pernai.

Viena norvegė taip įsilinksmino, kad su kažkokiais vyrais nuvyko į jų viešbutį. Lyg ir norėjo išgerti, dar pasilinksminti. Bet viskas baigėsi išprievartavimu. Norvegė nuvyko į policiją, parašė pareiškimą, kad tapo tų vyrų auka. Ar žinote, kas vyko toliau? Norvegė pati atsidūrė kalėjime, mat pagal vietines taisykles, nederėjo norvegei su tais vyrais gerti ir kažkur važiuoti.

Abu Dabyje viskas bus gerai, jeigu paklusite vietos taisyklėms ir įstatymams. Įdegsite, pailsėsite, jūroje išsimaudysite. Nepamiršite šitų atostogų ilgai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (233)