– Keliautojai nori pamatyti lankomus objektus, o gal labiau – apsipirkti?

– Žmonės į Gardiną važiuoja dėl įvairių priežasčių ir daugelis sugrįžta vėl. Daug turistų į Gardiną važiuoja reguliariai – kartą ar net kelis per mėnesį.

Važiuojantys pirmą kartą noriai dalyvauja ekskursijose ir aplanko visus populiariausius objektus. Juk Gardinas – vienas seniausių Baltarusijos miestų. Kiti turistai keliauja apsipirkti.

– Ką verta pamatyti Gardine nuvykus ten savaitgaliui ar vienai dienai?

– Verta pamatyti Augustavo laivų navigacijos kanalą – hidrotechninį architektūros paminklą. Šis kanalas jungia Vyslos ir Nemuno upes, užtikrina išėjimą į Baltijos ir į Juodąją jūrą. Norintys gali laivu pasiplaukioti Augustavo kanalu. Taip pat verta užsukti į šalia Gardino esantį gynybinį fortą.

Prieš atvažiuojant į senamiestį paprastai dar užsukama į senąją Koložos cerkvę – seniausią išlikusią struktūrą Gardine. Koložos arba Šv. Boriso ir Glebo cerkvė pastatyta XII amžiuje ir šiuo metu yra pats žinomiausias ir lankomiausias objektas Gardine. Ši bažnyčia, kiek man žinoma, yra vienintelė Baltarusijoje, kuri niekada nebuvo perstatyta.

Gardinas

Turistams taip pat būtina aplankyti Gardino senamiestį. Ten galima išvysti sinagogą, Senąją pilį, dar vadinamą Vytauto Didžiojo pilimi, taip pat Naująją pilį. Ekskursijoje galima išgirsti pasakojimą apie gaisrinės bokštą, pagrindinę Sovietskajos aikštę, anksčiau vadintą Turgaus aikšte, Šv. Pranciškaus Ksavero (Jėzuitų) bažnyčią – Romos katalikų katedrą.

Laisvu laiku siūlome aplankyti Senąją vaistinę-muziejų, užsukti į Liuteronų bažnyčią ar į Gardino zoologijos sodą. Atvykę vienai dienai, žinoma, viską pamatysite paviršutiniškai. Geriausia į Gardiną atvažiuoti savaitgalį ir neskubant aplankyti visas žinomas šio miesto vietas.

Gardinas

– Kuo įžymus šis miestas? Kuo išskirtinė jo istorija?

– Gardinas – ne tik gražus Baltarusijos miestas. Jis mums, lietuviams, svarbus istoriniu požiūriu. Čia mūsų etninės žemės. Gardino miesto ir krašto istorija tiesiogiai susijusi su Lietuvos valstybės formavimusi. Gardinas yra jotvingių, prūsų, lietuvių, žemaičių genčių kovų su rytų ir vidurio slavais liudininkas.

Gardino istorija glaudžiai susijusi su Lietuva. XIII amžiuje Gardinas atiteko Lietuvos Didžiajai Kunigaikštystei. Jame mėgdavo reziduoti Lietuvos valdovai, labiausiai – Vytautas Didysis.

Dabartiniai gudai – baltų papročiais ir tradicijomis giminingiausia slavų tauta. Todėl labai rekomenduoju visiems lietuviams bent kartą nuvykti į Gardiną ir pasivaikščioti vietomis, kuriose gyveno mūsų kunigaikštis.

Gardinas

– Ar vykstant į Gardiną būtinos gido paslaugos?

– Keliaujant su tikslu pažinti miestą, išgirsti jo istoriją, būtinai reikia keliauti su gidu. Didžioji dalis žmonių, nuvažiavusių susipažinti su europietišku Baltarusijos miestu Gardinu, dėl vienokių ar kitokių priežasčių nori į jį grįžti. Vieni šį laiką išnaudoja savarankiškam miesto pažinimui, kiti – apsipirkimui.

– Ką dažniausiai perka ten besilankantys lietuviai?

– Kaip minėjau, žmonės į Gardiną važiuoja ir apsipirkti. Gardine tikrai galima įsigyti puikių prekių už prieinamas kainas.

Nebrangiai galima įsigyti baltarusių gamybos avalynės, kokybiško trikotažo. Gardine yra fabrikas, gaminantis odinę galanteriją, kuri gerokai pigesnė nei Lietuvoje. Turistai perka rankines, pirštines, odinius diržus. Beje, vaistų kainų skirtumas akivaizdus. Dar galima įsigyti nebrangios ir kokybiškos kosmetikos.

Grįžtant iš Gardino visuomet rekomenduojame lauktuvių parsivežti želė saldainių iš natūralių sulčių, įvairiausių rūšių zefyrų, baltarusių gamybos giros. Visuomet akcentuojame, kad nebrangūs ir kokybiški yra tik baltarusiški gaminiai, o importinė produkcija – brangi.

– Ko vežti į Lietuvą negalima? Kam taikomi apribojimai?

– Kai kurių prekių pervežimas per sieną yra ribotas. Į Lietuvą iš trečiųjų šalių draudžiama įvežti mėsos ir pieno produktus. Taip pat ribotas įvežamo alkoholio ir cigarečių kiekis. Grįžtant į Lietuvą nuolat vykdoma patikra, siekiant sužinoti, ar neviršijami leistini kiekiai. Buvo atvejų, kai keliautojams teko mokėti baudas, nes muitinės pareigūnai aptiko daugiau prekių, nei leistina įsivežti.

– Beviziai leidimai į Baltarusiją lietuviams suteikti neseniai. Ar būtent po to išaugo keliautojų skaičius?

– Tuoj bus dveji metai, kai lietuviai gali drąsiai įvažiuoti į Baltarusiją be vizų, būtent po to išaugo keliautojų skaičius. Tiesa, bevizis režimas taikomas tik Augustavo kanalo teritorijoje, į kurią įeina ir Gardino apylinkės. Baltarusijos vyriausybė svarsto galimybę bevizio įvažiavimo zoną praplėsti iki Lydos ar Bresto.

– Kiek užtrunkama pasienyje?

– Paprastai pasienyje užtrunkama 1–5 val. Dažniausiai visos procedūros atliekamos maždaug per porą valandų. Juokaujame, kad laikas, praleistas pasienyje, priklauso nuo daugybės veiksnių, pavyzdžiui, pasieniečio nuotaikos, pasieniečių pamainos keitimosi ar mėnulio fazės.