Laisvės viešbutis kalėjime

Beacon Hill papėdėje Bostone (JAV) įsikūręs prabangus The Liberty Hotel ankčiau nebuvo nei prabangi, nei apsistoti viliojanti vieta. Architektūriniu perlu vadinamas pastatas iškilo 1851 metais kaip kalėjimas. Šiame kalėjime dienas kažkada leido korumpuotas politikas James Michael Curley, juodaodžių teisių aktyvistas Malcolm X, italai plėšikai Sacco and Vanzetti ir kitos „įžymybės“. 1973 metais prasidėjo kalinių sukilimas dėl nepakenčiamų kalėjimo sąlygų, inpektoriai jį įvertino kaip netinkamą kalinimui ir pažeidžiantį žmogaus teises. 1990 metais kaliniai buvo perkelti, o kalėjimas uždarytas.

The Liberty Hotel

Praeitame dešimtmetyje pastatas atiteko naujiems šeimininkams ir po išsamių istorinių ir architektūrinių tyrimų buvo prikeltas naujam gyvenimui kaip prabangus ir stilingas viešbutis. Interjero dizaineriai pasirūpino išsaugoti autentiškus akcentus, atkūrė kai kurias XIX amžiui būtingas detales (pavyzdžiui, kilimus), panaudojo tipiškas to meto spalvas, kaštoninę, pilką, raudoną – buvęs kalėjimas virto vieta, kurioje galima pajusti istorinę Bostono dvasią. Beveik trys šimtai kambarių, kvapą gniausžiantys Bostono ir Charles River vaizdai pro langus, keli restoranai ir barai.

The Liberty Hotel


„Lalique“ krištolo karalystė

Elzaso regione Prancūzijoje, šalia vos pusantro tūkstančio gyventojų turinčio Wingen-sur-Moder miestelio paskendęs žalumoje stovi iš pažiūros gan paprastas kaimiško stiliaus namas, vadinamas Villa René Lalique. Baltinti mūrai, tamsiai dažytos sijos ir status raudonų čerpių stogas šiek tiek primena Brolių Grimų pasaulį. Tačiau tai, kas slepiasi už namo sienų – yra nevaikiška pasaka.

Vilą III-ajame praeito amžiaus dešimtmetyje pasistatė vienas garsiausių pasaulyje Art Nouveau juvelyrų ir stiklo meistrų René-Jules Lalique. Dabartinė Villa René Lalique – savotiška duoklė meistrui. Viloje buvo įrengti šeši prašmatnūs apartamentai. Kiekviename jų buvo sukurti originalūs interjerai, apartamentai pavadinti svarbiausių René-Jules Lalique kūrinių pavadinimais.

Apartamentai dvelkia marmuru, oda, ir minkštomis lininėmis anklodėmis. Spalvoto krištolo dirbiniai primena vilos įkūrėją net ir vonioje (čia įmontuotos krištolinės čiaupų rankenėlės). Kiekvienoje patalpoje yra ir išskirtinė „Lalique“ krištolo garso sistema. Restorane lankytojus pasitinka šefas Jean-Georges Klein, dirbęs trijų Michelin žvaigždučių restorane Strasbūre. Galiausiai, po vila slypi modernus 12 tūkstančių butelių vyno rūsys, į kurį įėjimą puošia kontraversiško menininko Damien Hirst krištoliniai drugeliai.

Miegoti lėktuve?

Miegoti lėktuve teko ne vienam, ypač ilgų tarpkontinentinių skrydžių metu. Tačiau Švedijoje miegoti lėktuve galima ir nepakilus į orą. Šalia Stokholmo Arlanga oro uosto stovintis Pan-Am oro linijoms priklausęs Boeing 457 Jumbo buvo ištuštintas (juo galėjo skristi puspenkto šimto keleivių) ir paverstas Jumbo Stay Hotel viešbučiu su 33 kambariais.

Engine rooms ! #brooklandsmuseum @brooklandsmuseum london needs one !

A post shared by Gavin Copus (@kaitai38) on Jul 5, 2018 at 8:15am PDT

Idėjos autorius ir viešbučio savininkas Oscar Dios investavo du milijonus eurų tam, kad lėktuve atsirastų ne tik įprasti vienviečiai, dviviečiai ir keturviečiai kambariai, bet ir ypatingas kambarys šalia pilotų kabinos, iš kurios atsiveria vaizdas į oro uosto pakilimo taką. Be to lėktuve įrengtas vintažinio stiliaus baras, o poilsio kambaryje stovi restauruotos pirmos klasės lėktuvo kėdės. Didžiulis padangių gražuolis užsitarnavo poilsį ir gali dienas leisti šalia lėktuvų tako Stokholme.


Nabatėjų namuose

Saulės išdegintame peizaže vingiuojantis Karalių kelias veda į vieną iš septynių naujųjų pasaulio stebuklų – Petros miestą. Šis kelias egzistavo jau prieš tris tūkstančius metų, jungė Senovės Egiptą su Sirija ir Mesopotamija ir tik jo dėka III amžiuje pr. Kr. suklestėjo sunkiai pasiekiama Nabatėjų karalystės sostinė Petra. Petros miestą 1812 m. atrado šveicaras J. L. Burckhardtas. Nuo to laiko raudonąja rože vadinamas miestas ir jo garsiausias pastatas Lobynas (arab. Al Khazneh) traukia keliautojus iš viso pasaulio.

Morning. #breakfast #Hotel #Petraguesthouse

A post shared by Francesco Marrucci (@frances.vegas) on Nov 29, 2017 at 12:57am PST

Petros prieigose, visai šalia įėjimo į siaurą kanjoną, vadinamą Al Siq, nabatėjai raudonose uolose savo rankomis išgremžė, išskabtavo gyvenamuosius namus ir kitos paskirties patalpas. Dabar čia įsikūręs keturių žvaigždučių viešbutis „Petra Guest House“.

41 kambarys ir 31 apartamentai, iš dalies įkurti senųjų Petros miesto gyventojų sukurtose erdvėse. Pro moderniai įrengtų kambarių langus ir iš terasų matyti Wadi Musa kalnai ir kelias į paslaptingąjį miestą. Na, o viešbučio baras įrengtas I-ojo amžiaus nabatėjų name-oloje.

Afternoon tea #petraguesthouse

A post shared by OddCouple (@0ddcouple) on May 20, 2017 at 12:35am PDT

360° vaizdas

Tarp Portsmouth ir Isle of Wight tyvuliuojančiame Solento sąsiauryje 1861-1880 metais buvo pastatyti keturi fortai. Juodos apvalios geležies konstrukcijos turėjo saugoti pietinius Anglijos krantus ir karinę jūrų bazę nuo prancūzų. Visi keturi fortai stovi sąsiauryje iki šiol ir priklauso verslininkui Mike Clare.

Spitbank Fort

Mažiausias fortas, Spitbank Fort, prieš kelerius metus atvėrė duris kaip prabangus nuomojamas namas. Netrukus ir antrasis, No Man's Fort, buvo prikeltas naujam gyvenimui ir paverstas vienu keisčiausių viešbučių pasaulyje.

Spitbank Fort

Ten, kur kažkada nepatogiai miegodavo kareiviai, darbar įrengti 22 prabangūs kambariai, iš stebėjimo bokštelių ir švyturio svečiai gali gėrėtis 360 laipsnių vaizdu į jūrą ir mėgautis kokteiliais. Forto stogas padengtas dirbtine žole, čia įrengta viskas, ko reikia poilsiui atvirame ore, taip pat yra ir malūnsparnių nusileidimo aikštelė. Kaip patekti į viešbutį? Į jį plukdo specialus greitaeigis keltas.

Spitbank Fort