1. Neskinkite jokių gėlių! „Ar girdėjote, kad Izraelyje už bet kokios lauko gėlės nuskynimą gresia 200 dolerių bauda? Tad romantiška fotosesija su aguonomis Jeruzalės fone gali labai skaudžiai „kirsti per piniginę“, - pranešime spaudai įspėja Evangelinės piligrimystės organizacijos įkūrėjas Tadas Daujotas.

2. Nerūkykite viešosiose vietose šabo metu! Skirtingai nei Lietuvoje, Izraelyje poilsio diena yra šeštadienis. Ta diena vadinama šabu. Pagal žydų tradicijas šabas prasideda jau penktadienį po saulėlydžio ir baigiasi šeštadienį nusileidus saulei. Tą dieną nerekomenduojama rūkyti viešosiose vietose – tai gali būti suprasta kaip įžeidimas.

3. Įsidėmėkite šabo dieną. Šabo metu žydai nedirba, todėl jų parduotuvės, restoranai būna uždaryti, nevažinėja net visuomeninis transportas. Keliautojai turi iš anksto susiplanuoti tą dieną, kad neliktų alkani ar norint pasiekti nakvynės vietą nereiktų kviestis taksi vietoj visuomeninio transporto.

4. Nekalbėkite apie savo religinius įsitikinimus. Izraelyje yra įstatymas, draudžiantis kitam žmogui kalbėti apie savo religinius įsitikinimus. Tik tuo atveju, jeigu žmogus sutinka apie tai kalbėtis su jumis, jūs galite diskutuoti tikėjimo tema, priešingu atveju – jūs galite turėti reikalų su teisėsauga.

5. Negerkite vandens iš čiaupo. Patariama visada nešiotis su savimi geriamojo vandens buteliuką ir įsipilti vandens iš turistinėse vietose esančių specialių filtrų arba pirktis vandenį parduotuvėje, nes nerekomenduotina gerti vandens iš čiaupo.

Izrealis

6. Nekeliaukite su grupe be gido! Kai kurie žmonės ryžtasi po Izraelį keliauti vieni, su šeima ar draugais. Tačiau svarbu žinoti, kad galite turėti nemalonumų, jei jūsų grupėje bus daugiau nei 10 žmonių. Izraelyje yra Turizmo policija. Tai civiliai apsirengę žmonės, kurie turi teisę patikrinti didesnes grupes. Jei jūsų grupėje nebus gido, turinčio licenciją dirbti Izraelyje, jūsų grupės lyderiui gali grėsti iki 3000 Eurų bauda ir antspaudas pase draudžiantis 5 metus įvažiuoti į Izraelį. Rizikuoti tikrai neverta.

7. Nepamirškite viešbutyje asmens dokumento. Keliaudami po Izraelį niekada nepamirškite viešbutyje savo paso ir turistinės vizos. Šitie dokumentai visada privalo būti su jumis, nes policininkai, kareiviai arba apsaugos darbuotojai turi teisę bet kada paprašyti asmens dokumento. Jeigu jūs jo nepateiksite – būsite palaikytas nelegalu ir turėsite nemažų problemų.

8. Nefotografuokite visko iš eilės. Izraelyje nepatariama nei fotografuoti, nei tuo labiau filmuoti karinių objektų, pasienio ruožų, oro uostų ir kitų strateginių objektų. Taip pat negalima fotografuoti svetimų vaikų.

9. Nedėvėkite per trumpų sijonų ir šortų. Gerbiant vietines tradicijas, rekomenduojama moterims ir merginoms nesegėti per trumpų sijonų ir nevilkėti trumpų suknelių ar palaidinių apnuogintais pečiais, vyrų šortai taip pat privalo būti žemiau kelių, geriau mūvėti kelnes. Keliaujant po šventas vietas moterims patariama pečius, kai kur ir plaukus, apsigaubti skara.

10. Negulėkite ant pilvo Negyvojoje jūroje. Maudydamiesi Negyvojoje jūroje jokiu būdu nesigulkite ant pilvo, nes galite netyčia gurkštelti vandens arba vanduo jums pateks į akis – tai labai pavojinga. Jeigu vanduo patektų jums į akis – nepanikuokite, bet pasistenkite kuo greičiau nueiti iki gėlo vandens dušo ir praskalauti perštinčią akį. Prieš važiuojant prie Negyvosios jūros bent 2-3 dienas rekomenduojama vyrams nesiskųsti barzdos, nes maudantis ypatingai sūriame vandenyje gali graužti odą.

11. Nekeliaukite vasarą - bus per karšta ir brangu. Atostogauti Izraelyje vasarą nėra populiaru dėl didelių karščių ir aukštesnių kainų. Dėkingiausias laikas piligriminei, pažintinei ar poilsinei kelionei – nuo rugsėjo iki gegužės mėnesio imtinai. Dar galite suspėti susiruošti gegužės mėnesio kelionei.

Izrealis

12. Nevėluokite atvykti į oro uostą. Izraelyje būtina į oro uostą atvykti iki skrydžio likus ne mažiau nei 3 valandoms. Jūsų laukia daug patikros punktų, daug pareigūnų užduodamų klausimų. Nevežkite nieko, ko nežinote – jokių lauktuvių nuo nepažįstamų žmonių.

Turite žinoti apie kiekvieną daiktą, kuris yra jūsų lagamine. Įtarimų, kad vežate neleistinas kulkas, gali sukelti net datulės. Būkite pasiruošę lagaminų atidarymui ir atidžiai peržiūrai baltomis pirštinėmis. Tačiau jokiu būdu oro uoste nejuokaukite! Į pareigūnų klausimus patariama atsakinėti aiškiai, trumpai ir be jokių pokštų.

13. Jei norite sutaupyti – venkite švenčių. Jei jūsų biudžetas kuklesnis, ekonomiškiau keliauti po Šventąją Žemę ne per krikščioniškas Velykas ir ne per žydų šventes, tokias kaip Pascha, Roš HaŠana (hebrajiški Naujieji Metai) arba Palapinių šventę. „Tuo metu tiek lėktuvų bilietai, tiek nakvynės viešbučiuose būna gerokai brangesni“, - patarimais dalijasi piligriminių kelionių organizatorius Tadas Daujotas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (309)