Prieš kelis metus net nebūtume pagalvoję, kad iš Vilniaus į Niujorką ir atgal galima bus nukeliauti už kelis šimtus eurų, o geriau paieškojus gali rasti bilietų ir nesiekiančių šimto eurų. Tad kodėl gi nepasinaudojus tokia puikia proga ir šią vasarą nenuskridus į svajonių šalį – Ameriką?

Interneto platybėse galima rasti nemažai straipsnių ir patarimų apie keliones į Niujorką arba bet kurį kitą JAV miestą. Todėl norime pasidalinti atradimais, kurių nebuvote anksčiau girdėję ir mums pasirodė naudingi.

Kelionės leidimas. Lietuva yra viena iš 35 valstybių, įtrauktų į Bevizio režimo programą (Lithuania ESTA), pagal kurią mes, lietuviai, galime vykti į JAV ne ilgesniam nei 90 dienų periodui be vizos. Kelionės tikslas turėtų būti turizmo arba verslo reikalai, ne darbas šalyje ar ketinimas pasilikti ilgesniam laikui. Tereikia išsiimti leidimą per elektroninę kelionių leidimo sistemą ESTA (ESTA Lithuania) likus ne mažiau nei 72 valandoms iki kelionės.

Paprasta ir greita. Tik verta nepamiršti, kad nesilaikant šios programos procedūrų ir taisyklių gali kilti bėdų JAV pasienyje arba net gali būti uždrausta įvažiuoti į šalį. Todėl prieš kelionę rekomenduoju pasitikrinti ar kelionės leidimas tvarkingas, kadangi kelionių draudimai nedengia nuostolių, susijusių su draudimu įvažiuoti į šalį dėl netvarkingai paruoštų dokumentų.

Niujorkas

Apgyvendinimas. Kiekvienas gali rinktis pagal savo kišenę, bet pataupantys turi nemažai būdų rasti nebrangią, arba gal net ir nemokamą nakvynę Niujorke. Aišku, visiems keliautojams žinomi puslapiai kaip Airbnb, couchsurfing, eurocheapo – čia nakvynę gali rasti ir už 15 dolerių nakčiai. Bet kodėl gi nepabandžius apsistoti ir paviešėti nemokamai mainais už namų ir augintinių priežiūrą bei gėlių palaistymą, kol namų šeimininkai yra išvykę kelionėn (išsamiau - ČIA).

Keliavimas Niujorko mieste. Šį procesą galima apibūdinti trumpai: nuolatinė spūstis. Pavyzdžiui, jeigu esi apsistojęs Manhetene ir nori taksi nuvykti į J.F. Kenedžio oro uostą, turi vien kelionei paskirti mažiausiai valandą. Tad tikrai verta rinktis keliones po miestą metro, pėsčiomis ar netgi išsinuomojus dviratį (2 val. – 15 dolerių).

Niujorkas

Aplink Centrinį parką tikrai sutiksite nemažai vežėjų, siūlančių pavėžėti nekasdiene priemone – karieta, tempiama išpuošto arklio. Tikiu, kad pravaikščiojus visą dieną ir, neduokdie, pritrynus pūslę ant kojos, tai gali pasirodyti puikus būdas pasidairyti po apylinkes. Vis tik, ši paslauga yra sulaukusi daug kritikos ir boikoto iš pačių niujorkiečių, kadangi sąlygos, kuriose šie arkliai praleidžia ištisas dienas (užterštas gatvių oras, kietas asfaltas, netgi patekimai į eismo įvykius) žaloja jų sveikatą, o po „darbo dienos“ jie uždaromi ankštuose narvuose iki sekančio ryto. Todėl vietiniai gyventojai ir gyvūnų teisių organizacijos ragina turistus nesinaudoti šia paslauga ir neremti arklių išnaudojimo bei žiauraus elgesio su jais.

Lankytinos vietos. Niujorke yra daug nemokamų lankytinų objektų, bet taipogi apstu ir must see vietų, kurių neaplankyti būnant šiame megapolyje būtų nuodėmė, bet įėjimo kaina tikrai didelė.

Pavyzdžiui, vien norint apžvelgti miestą iš dangų remiančio Empire State Building, gali tekti pakloti 30-50 dolerių. Taigi, tikrai apsimoka įsigyti CityPass (kainuoja apie 100 USD dolerių) ir pamatyti žymiausias vietas per 9 dienas perpus pigiau. Taipogi, turėdami CityPass arba New York Pass, išvengsite ilgų eilių prie įėjimų į muziejus. Na, o jeigu jo nusprendėte nepirkti, tai verta prisiminti, kad beveik visi muziejai turi kelis įėjimus, tad jei prie vieno iš įėjimo pamatysite ilgą eilę, patikrinkite ir kitas duris už kampo.

Kalbant apie eiles – jos laukia visur, net ir, žinoma, prie viešųjų tualetų. Tad mažas patarimas: Niujorke vos ne ant kiekvieno kampo rasite Starbucks kavinę (paskutiniais duomenimis skaičiuojama daugiau nei 360 vietų mieste), kurioje galite ne tik nusipirkti kavos, bet ir užeiti į tualetą nemokamai.

Niujorkas

Maistas. Turistams rekomenduojama neišlaidauti maistui Niujorke. Jeigu norėtumėte pavakarieniauti restorane, tai reiktų nusiteikti, kad vienam žmogui vakarienė gali kainuoti ir 200 dolerių. Kuo sveikesnio maisto norėsite, tuo brangiau teks susimokėti, tad galbūt atostogų metu teks pamiršti salotų lėkštę ir pasitenkinti pica ar burgeriu?

Keliautojams, norintiems sutaupyti, patariama vengti žymių vietų (pvz. Times Square) kavinių ir rinktis atokesnėse gatvelėse esančias kavines, apsilankyti kinų kvartalų restoranėliuose arba atkreipti dėmesį kur renkasi pavalgyti vietinis jaunimas ir studentai. Apie Niujorką sakoma, kad čia skaniausios spurgos, tad nepraeikite pro šalį ir būtinai paragaukite.

Trumpa Niujorko statistika (2017 m. pabaiga):

• 8.6 milijonai gyventojų
• Užima 490 kv. km plotą
• Didžiausias JAV miestas
• Padalintas į 6 skirtingus rajonus
• Didžiausias rajonas pagal plotą – Kvynsas (175 kvadratiniai kilometrai)
• Daugiausiai apgyvendintas rajonas – Manhetenas (2.7 milijonai gyventojų)
• Per metus į miestą atvyksta daugiau nei 60 milijonų lankytojų (ir iš užsienio ir iš JAV).

Viskas, ką jums reikėtų žinoti apie saugų keliavimą į JAV - ČIA.