„Bright Side“ surinko septyniolika faktų apie šią paslaptingą vietą ir atskleidė, tiesa jie ar ne.

Mitas Nr. 1: Afrikoje nėra jokio techninio progreso

Mus mokė, kad Afriką sudaro besivystančios šalys. Tačiau tai nereiškia, kad šis kontinentas gyvena viduramžiuose. 90 procentų afrikiečių turi mobiliuosius telefonus ir čia yra programuotojų, kurie kuria programėles bei įrenginius. Pavyzdžiui, čia buvo sukurta paslauga ūkininkams su rekomendacijomis apie galvijų auginimą bei informacija apie stichines nelaimes. Be to, Afrikoje puikiai išvystyta gamyba ir kai kuriose šalyse netgi gaminami automobiliai.

Mitas Nr. 2: Afrika – tai karšta dykuma

Dažnai kas nors išgirdęs kalbant apie Afriką akimirksniu įsivaizduoja neaprėpiamą nederlingą dykumą. Nors tai paplitęs klaidingas supratimas, šiame kontinente išties yra neįtikėtinai dideli atogrąžų miškų plotai, taip pat sniegingos viršukalnės ir savanos. Afrikoje yra visos klimato zonos, o vidutinė metinė temperatūra, net ir ties pusiauju, neviršija 27 laipsnių Celsijaus.

Afrika

Mitas Nr. 3: Afrikoje gyvena tik tamsiaodžiai

Esame įpratę manyti, kad Afrikoje gyvena vien tamsios odos žmonės. Iš tikrųjų, šiame kontinente gyvena daugiau nei milijardas įvairios odos spalvos ir kultūrų žmonių. Tokią plačią paletę lėmė protėvių populiacijos odos spalvų įvairovė ir didelis imigrantų iš Europos ir Azijos, likusių Afrikoje ar pabėgusių į Afriką nuo politinio persekiojimo, gausa.

Mitas Nr. 4: Afrikoje gyvena laukiniai gyvūnai

Daugybėje televizijos šou, filmų ir net animacinių filmukų mums rodė, kad Afrikoje gyvena laukiniai gyvūnai, kurie laisvai klajoja gamtoje ir gali lengvai užpulti žmogų. Tačiau realybėje dauguma safarių vyksta žiemą, kai galimai pavojingos gyvatės ir vabzdžiai miega žiemos miegu. O kalbant apie laukinius gyvūnus, dauguma jų dabar gyvena nacionaliniuose parkuose. Išpuoliai prieš žmones pasitaiko itin retai, ir dažniausiai tai nutinka tik dėl to, kad buvo nesilaikoma parke galiojančių taisyklių: žmonės bando užmegzti kontaktą su gyvūnais ar mėgina juos medžioti.

Afrika


Mitas Nr. 5: nusikalstamumas Afrikoje itin didelis

Plačiai paplitusi nuomonė, kad turistai Afrikoje dėl didelio nusikalstamumo privalo nuolat saugotis. Iš tikrųjų, turizmo sektorius čia labai išvystytas ir daugelis Afrikos šalių vakariečių turistų akimis patenka tarp madingiausių ir populiariausių turizmo krypčių. Vien Pietų Afrikos Respublikoje kasmet apsilanko apie pusantro milijono turistų. Tai gali būti dėl to, kad paslaugų lygis kyla, turizmo sąlygos labai gerėja, be to, Afrika vis dar gali pasiūlyti unikalią galimybę iš arti stebėti gamtą ir egzotiškus gyvūnus.

Mitas Nr. 6: Afrika neturi jokio kultūrinio paveldo

Galvodami apie Afriką dažnai įsivaizduojame primityvią visuomenę be išsivysčiusios kultūros ir net savo istorijos. Iš tikrųjų, Afrika pelnytai vadinama civilizacijos lopšiu – čia daug senų pastatų ir kitų kultūros monumentų, kurie šiame kontinente kruopščiai saugomi. Pavyzdžiui, Kenija turi daugiau kaip du šimtus architektūros paminklų. Be to, čia yra labai įdomių muziejų, kuriuos daugelyje Afrikos valstybių palaiko vyriausybės.
Afrika


Mitas Nr. 7: Afrika gyvena žemiau skurdo ribos

Kai ketiname keliauti į Afriką, dauguma pasiruošia išvysti skurdą. Nors šiame kontinente išties yra žemiau skurdo ribos gyvenančių šalių, tačiau tokių kur kas mažiau nei dauguma įsivaizduoja. Apskritai, Afrikos šalių ekonominis lygis per daug nesiskiria nuo kitų besivystančių šalių, mat vidurinioji klasė čia tik formuojasi. Tuo pat metu šios šalys stipriai investuoja į turizmą: stato patogius viešbučius ir kurortines vietas, kad pritrauktų kuo daugiau turistų.

Mitas Nr. 8: Afrikoje siaučia pavojingų ligų epidemijos

Žiniasklaida periodiškai praneša apie siaubingų ligų protrūkius Afrikoje, todėl esame pripratę galvoti, kad šiame kontinente siaučia daug mirtinų ligų. Iš tikrųjų, Ebola virusas paplito ne visame žemyne, o tik Siera Leonėje ir aplink ją. Antra liga, kurią dažniausiai prisimename galvodami apie Afriką, yra maliarija. Žinoma, maliariniai moskitai egzistuoja, tačiau nėra ko jų bijoti, jeigu laikotės pačių paprasčiausių saugumo taisyklių. Atsargumo priemonės apima repelentus, tinklelius nuo moskitų ir prevencinius medikamentus.
Afrika


Mitas Nr. 9: afrikiečiai gyvena lūšnose

Ne visi afrikiečiai gyvena lūšnose. Tai labai klaidingas supratimas, mat didelių miestų statybos Afrikoje mažai skiriasi nuo kitų megapolių – čia yra daugiabučių namų, dangoraižių ir verslo centrų. Dėl išvystytos architektūros ir infrastruktūros Afrikos miestai išties pažangūs. Žinoma, Afrikoje vis dar galima rasti lūšnose gyvenančių žmonių, tačiau tokių čia labai mažai.
Afrika


Mitas Nr. 10: Afrikoje kalbama afrikiečių kalba

Afrikiečių kalbos paprasčiausiai nėra. Dar daugiau, pamažu nyksta ir vietinių genčių kalbos. Afrikos gyventojai kolonizacijos laikotarpiu įsisavino tokias Europos kalbas kaip anglų, prancūzų, vokiečių ir portugalų. Šios kalbos dėl televizijos ir interneto pasklido dar greičiau. Šiame kontinente kalbama šimtais įvairių kalbų. Vien Namibijoje yra dvidešimt valstybinių kalbų.
Afrika


Mitas Nr. 11: Afriką drasko politiniai konfliktai

Amerikietiškuose filmuose dažnai galima išvysti Afrikos šalyse vykstančius vietos karus ir politines kovas. Iš tiesų, net devynis dešimtmečius kontinentas kentėjo nuo vietinių konfliktų ir tuo pačiu metu čia vyko daugiau nei tuzinas karų. Šie karai buvo kolonijinės eros palikimas, kai šalių sienos buvo nustatytos remiantis kolonistų interesais ir beveik nebuvo atsižvelgta į realią kultūrinę ir istorinę šalies izoliaciją. Šiandien šalių teritorijos jau nustatytos ir karai dėl sienų jau baigėsi.
Mitas Nr. 12: Afrikoje trūksta maisto
Daugelyje nuotraukų ir filmų vaizduojami badaujantys afrikiečiai, todėl mes manome, kad ši problema kankina visą kontinentą. Badas Afrikos šalyse įmanomas, tačiau tikrai ne visose vietovėse. Apie ketvirtadalį pasaulio derlingo dirvožemio yra Afrikoje, tik ne visas jis naudojamas žemės ūkiui. Turistinėse vietose jokių problemų su maistu nėra, o Pietų Afrikos Respublikoje ar Egipte galite rasti ir nemažai „McDonald’s“ restoranų.

Afrika

Mitas Nr. 13: afrikiečiai nekenčia baltaodžių

Šis mitas atsirado po vergijos ir kolonizacijos eros, kai išsilaisvinusi Afrika išvarė europiečius ir atgavo suverenitetą. Dalijimasis į baltaodžius ir juodaodžius egzistuoja dar ir šiandien, tačiau šviesios odos žmonių nemažai ir tarp vietinių, kas visiškai nesukelia jokios agresijos. Šalyse su išsivysčiusiu turizmu vietos gyventojai pripratę prie visų tautybių keliautojų ir elgiasi su jais puikiai. Jeigu norite išvengti potencialių problemų, apsiribokite turistams skirtomis vietomis ir neprovokuokite vietos gyventojų, lygiai kaip darote Lotynų Amerikoje ar Meksikoje.

Afrika

Mitas Nr. 14: Afriką valdo tironai

Mitas, kad karinė diktatūra įtvirtino Afrikos šalyse politinius režimus ir kontinentą valdo diktatoriai už šio žemyno ribų labai paplitęs. Iš tikrųjų Afrikoje egzistuoja skirtingi politiniai režimai – pavyzdžiui, Ganoje ir Senegale pavyzdingai vystosi demokratija. Žinoma, Afrika negali prilygti Europai tolerancija ir atvira politika, tačiau nuomonė, kad visas kontinentas gyvena totalitariniame režime taip pat būtų klaidinga.

Mitas Nr. 15: Afrikoje nėra geriamo vandens

Švaraus geriamo vandens trūkumo problema Afrikoje iš tiesų egzistuoja, tačiau visam kontinentui tai negalioja. Turistinėse vietose tikrai galima laisvai nusipirkti butelį gryno vandens, taip pat visus įprastus ir populiarius gėrimus. Pavyzdžiui, kokakolos galima rasti net ir atokiuose kaimuose.

Afrika


Mitas Nr. 16: Afrikoje negalima keliauti autostopu

Europoje ar Amerikoje įprasta keliauti autostopu, tačiau manoma, kad toks kelionių būdas visiškai netinkamas Afrikoje. Iš tikrųjų, šiame žemyne dar paprasčiau susistabdyti automobilį nei išsivysčiusiose šalyse. Pagrindinis dalykas – iš pat pradžių su vairuotoju susitarti dėl kelionės sąlygų, kad jis nesitikėtų atlygio.

Mitas Nr. 17: Afriką visos jaunimo mados aplenkė

Afrikos atsilikimas šioje srityje taip pat labai stipriai perdedamas. Nieko Afrikoje nenustebinsite socialiniais tinklais, kadangi jaunesnės kartos aktyviai naudojasi „Facebook“ bendravimui su draugais iš kitų kontinentų. Taip pat čia egzistuoja šiuolaikinės turizmo tendencijos, pavyzdžiui, „Couchsurfing“ paslauga. Dar daugiau, afrikiečiai dažnai daug svetingesni už europiečius ir daug dažniau teigiamai reaguoja. Gal jums ir nepasiūlys prabangių apartamentų, tačiau šiltas priėmimas beveik visada garantuotas.
Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)