„Ministrų kabinetas nusprendė dėl griežtų priemonių, įskaitant 10 dienų nepaprastąją padėtį visoje šalyje“, – sakė miestų plėtros ministras Rauffas Hakeemas (Raufas Hakimas), policijai įvedus komendanto valandą riaušių apimtame centriniame Kandžio rajone.

Vyriausybė į šį turistų pamėgtą, arbatmedžių plantacijomis ir budizmo relikvijomis garsėjantį rajoną nusiuntė šimtus gerai ginkluotų policijos specialiųjų pajėgų komandosų. Tai buvo padaryta po riaušininkų naktinio siautėjimo nepaisant komendanto valandos.

Antradienį iš vieno sudeginto pastato paėmus vyro musulmono palaikus, komendanto valanda rajone buvo pratęsta. Musulmono žūtis gali dar labiau pakurstyti įtampą tarp bendruomenių, kuri pastarosiomis savaitėmis įsiplieskė visoje šalyje.

Paskelbus nepaprastąją padėtį, policija turi plačius įgaliojimus areštuoti ir ilgam sulaikyti įtariamuosius, o vyriausybė gali dislokuoti pajėgas ten, kur to reikia.

Tokios priemonės Šri Lanka ėmėsi pirmą kartą per septynerius metus. Šalis nepaprastosios padėties sąlygomis gyveno beveik tris dešimtmečius iki 2009 metų, kol vyriausybės pajėgos kovojo su tamilų sukilėliais.

Pirmadienį per riaušes buvo smarkiai apgadinta musulmonų namų, kompanijų ir mečečių. Neramumus išprovokavo praėjusios savaitės įvykis, kai mina nužudė vieną sinhalą.

Sinhalų etninė grupė išpažįsta daugiausia budizmą ir sudaro beveik tris ketvirtadalius Šri Lankos gyventojų, kurių yra 21 milijonas. Musulmonai sudaro tik 10 proc. šalies gyventojų.

Kandyje, dar viename religinio ir etninio konflikto apimtame šalies regione, buvo areštuota daugiau kaip dvi dešimtys žmonių, pradėtas tyrimas dėl policijos veiksmų.

Praėjusią savaitę, vieną šefą musulmoną apkaltinus kontraceptikų dėjimu į sinhalams pardavinėjamą maistą, šalies rytuose minios padeginėjo musulmonams priklausančias firmas ir užpuolė vieną mečetę.

Pernai lapkritį per riaušes pietinėje salos dalyje žuvo vienas vyras, buvo apgadinta daug namų ir automobilių.

2014 metų birželį per budistų ir musulmonų riaušes žuvo keturi ir buvo sužeista daug kitų žmonių. Šį smurto protrūkį išprovokavo viena budistų ekstremistų grupė, kurios lyderiai dabar yra teisiami už religinio konflikto kurstymą.

Įspėjami lietuviai

Lietuvos užsienio reikalų ministerija įspėja keliautojus dėl Šri Lankoje vykstančių neramumų. Ministerijos puslapyje rašoma, kad šalyje iki kovo 16 d. paskelbta nepaprastoji padėtis. Kovo 5 d. Kandy mieste įvesta komendanto valanda, kuri tęsis bent iki kovo 6 dienos vakaro. Rekomenduojama sekti vietos žiniasklaidą, vadovautis valdžios nurodymais bei vengti masinio susibūrimo vietų.

Nors pilietinis karas Šri Lankoje baigėsi 2009 m. ir Vyriausybė kontroliuoja visą šalies teritoriją, šiaurinėje ir rytinėje jos dalyje vis dar gana nesaugu, praneša URM keliaujantiems lietuviams.

Kiti perspėjimai turistams vykstantiems į Šri Lanką:

Liūčių sezonas trunka gegužės - birželio ir spalio - sausio mėnesiais. Jam būdingi potvyniai, o kalnuotose vietovėse – nuošliaužos;

Užsieniečiams, norintiems keliauti į Šiaurinę provinciją, nebereikia gauti Gynybos ministerijos leidimo;

Rekomenduojama keliauti tik pagrindiniais keliais ir vengti miškingų, kaimiškų vietovių, apleistų teritorijų, kuriose gausu nuo pilietinio karo laikų likusių minų;

Rekomenduojama vengti demonstracijų ir protestų, nes jie gali virsti smurtiniais;

Dėl terorizmo pavojaus ypač pavojingos masinių susibūrimų vietos: viešbučiai, stotys, parduotuvės, turgūs;

Rekomenduojama vengti keliauti naktį ir vieniems;

Rekomenduojama nesinaudoti viešaisiais Šri Lankos autobusais, kurie dažnai patenka į keleivių mirtimi pasibaigiančius incidentus;

Patariama samdytis asmeninį vairuotoją;

Šri Lankoje, priešingai nei Lietuvoje, eismas vyksta kairiąją puse;

Ginkluotų apiplėšimų ir prievartos aktų pavojus;

Už narkotinių medžiagų vartojimą, gabenimą ir realizavimą numatytos itin griežtos sankcijos;

Už nuotraukų, kuriose už asmens nugaros matoma Budos statula, darymą numatytos baudos arba areštas;

Šalies kelių būklė ypač prasta;

Vagysčių iš viešbučių pavojus;

Patariama atsiskaitinėti grynaisiais, vengti mokėti banko kortele;

Rekomenduojama visada su savimi nešiotis asmens dokumentą, nuotrauką;

Dengė karštinės pavojus;

Būtinas pilnas sveikatos draudimas.