Visą gruodį turistai iš viso pasaulio plūsta į Copacabaną, į oficialiai – pačią trankiausią ir linksmiausią Naujųjų metų sutikimo vietą. Kai kitose pasaulio vietose gruodžio 31-ios naktis vadinama švente ar renginiu, Rio de Žaneire tai vadinama dideliu paplūdimio vakarėliu. Na, tiksliau sakant – didžiausiu pasaulyje paplūdimio vakarėliu. Metai iš metų jis vyksta pagal tą patį scenarijų, bet tai niekam nenusibosta, nes linksmybės prasidėjusios dar dieną, apie 15 valandą plinta tarsi virusas.



Pavyzdžiui, visko pradžia ir pabaiga – maudynės vandenyne. Dienos metu – tai vyksta savo malonumui, kas kaip nori, o štai naktį, jau pagal tam tikras taisykles. Lygiai vidurnaktį, kiekvienas švenčiantis turi įbristi į vandenyną ir šokti per septynias bangas. Kuo aukštesnės – tuo geriau. Šokant per kiekvieną bangą, svarbu sugalvoti po norą. Tikima, kad visi jie išsipildys, per ateinančius metus. Jūs galite tik numanyti, kaip tai būna juokinga, kai minia įkaušusių žmonių šoka per vieną bangą, kaip jie susitrenkia vienas su kitu, kaip griuvinėja. Bet didesnių nelaimių išvengti pavyksta, stovintys padeda atsistoti parkritusiems. Vakarėlio nuotaika tokia šventiška, kad su visais dviem milijonais švenčiančių jautiesi tarsi draugų rate. Tiesa, stipriai atsipalaiduoti nereikėtų – mieste pilna nusikaltėlių.


Šiuo metu Rio de Žaneire tikras vidurvasaris – dienomis temperatūra pakyla iki 33-35 laipsnių karščio, o naktimis laikosi 24-26 laipsnių šiluma. Kartais pasitaiko lietaus, tačiau niekam jis nerūpi. Kaip greitai palyja, taip greitai viskas išdžiūva ir vėl tęsiasi kaitra. Tūkstančiai žmonių kiekvieną dieną (nesvarbu darbo tai diena ar savaitgalio) nugula, visoje planetoje žinomus, du pagrindinius miesto paplūdimius – Copacabaną ir Ipanemą. Jie netoli vienas kito, susikerta ties viena iš miesto kalvų, ant kurios romantikai stebi saulėtekius ir saulėlydžius.

Naujieji metai Rio de Žaneire

Nereikia Naujųjų metų, kad pajaustum kokia ypatinga atmosfera tvyro Rio pliažuose. Kiek daug laimės juose. Turistai tvirtina, kad be to fakto, kad tai vieni gražiausių pasaulio paplūdimių, jie ypatingi ir ore sklandančia kažkokia nepaaiškinama seksualine energija. Tarsi nulieti poilsiautojų kūnai. Atrodo, kad visi, kas atvyko degintis, prieš tai sporto salėje liejo prakaitą penkis metus.
Patys brazilai sako, kad Rio pliažai yra aistringų žmonių vieta ir bando suskaičiuoti kiek naujų gyvybių užsimezga tarp poilsiaujančių. Nesuskaičiuoja, nes tas skaičiuos nepadoriai didelis. Seksas ten tarsi savaime suprantama pogulio pliaže dalis.

- Turiu draugę, kuri rudenį pagimdė. Gimė sveikas, gražus mažylis, bet ta draugė stveriasi už galvos... Ji nežino, kas vaiko tėvas. Ar poilsiautojas iš Amerikos, ar lakūnas iš Prancūzijos, o gal, blogiausiu atveju, liūdnos reputacijos vietinis vyrukas. Ji pasimetusi, nes praėjusį gruodį linksminosi su visais trimis, – man pasakoja vienas Rio gyvenantis lietuvis.

Ši istorija nutiko praėjusiais metais. Ir puola ginti savo draugės – sako, kad negalima jos vadinti pasileidusia, ar neatsakinga. Nes Rio toks yra... Čia nevaldomos aistros, ir kartais, taip natūraliai nutinka, kad mergina per mėnesį ar net savaitę permiega su trimis skirtingais partneriais. „Žmonės čia švenčia gyvenimą, iš vakarėlio eina į kitą vakarėlį, daug šoka ir mylisi“, – vietinių gyvenimo būdą bando paaiškinti mano bičiulis.

Naujieji metai Rio de Žaneire

Ypač daug sekso būna du kartus per metus – gruodžio pabaigoje, kaip tik dabar, kai pasaulis ruošiasi sutikti naujuosius metus ir vasario mėnesį, kai Rio vyksta pagrindinė miesto šventė – karnavalas. Todėl atskaičius devynis mėnesius po šių įvykių pasipila naujagimiai. Čia pats gražiausias scenarijus. Kur kas dažniau pasitaiko sunkios, lytiniu būdu plintančios ligos, abortai ir kiti nemalonūs dalykai.

Todėl miesto valdžia vis kartoja Rio gyventojams ir svečiams: jūs mylėkitės, bet darykite tai saugiai. Naudokite viską, ką tik įmanoma gauti vaistinėse. Beje, Pietų Amerikos šalyse parduoda ne tik mums puikiai pažįstamas priemones, bet ir visokių tablečių bei lašelių, kurie sumažina aistrą, pavyzdžiui, tiems, kurie atvyko atostogų be savo antrų pusių. Kai suima baisinga aistra, ir labai norisi nueiti į kairę, bet sąžinė neleidžia, tada griebi lašelių, lašini ant liežuvio ir lauki, kol seksualinė energija nurims. Sako – nurimsta.

Naujieji metai Rio de Žaneire

Copacabanos ir Ipanemos paplūdimiuose poruotis visiškai normalu. Jeigu ten pamatote jums patikusį žmogų – tiesiai einate ir klausiate, ar tas žmogus norėtų su jumis, ką nors nuveikti. Į tokį klausimą jums visiškai įprastai, tarsi paklausus „kiek valandų?“ atsakys „taip“ arba „ne“. Nieko nenustebinsite. Seksturizmas ten taip paplitęs, kad prie to „taip“ dar gali pasakyti ir savo kainą, mat daug vietinių gyvena itin skurdžiai ir bando užsidirbti visais įmanomais būdais. Iš aplinkinių lūšnynų į paplūdimius atvyksta jauni vaikinai ir merginos, kurie užsiima pačiomis įvairiausiomis veiklomis, kas tik neša pelną.

Pliažai kartais tampa net panašūs į turgų. Vienas paskui kitą kursuojantys pardavėjai siūlo sumaišyti alkoholinių kokteilių, šalto alaus, braziliškų bandelių su jautiena, bandelių su dešrele, ledų su visokiais priedais, kokosų, kuriuos vietoje praduria ir galite iš jų gerti kokosų vandenį. Siūlo vaisių lėkštes, ant nešiojamų grilių kepa įvairias mėsas ir jūros gerybes. Taip pat parduoda drabužius, akinius nuo saulės, įvairius paplūdimio atributus, kremus ir kitokią kosmetiką. Taip prekeivių prostitucijos verslas ne išimtis. Pavyzdžiui, eina kokia mergaitė riestu užpakaliuku, pasilenkia prie britų vaikinų šutvės, pasiūlo jiems alaus. Kai šie atsisako, ji plačiai nusišypso ir paklausia: „O gal sekso?“

Keista, bet merginos Rio pigesnės už vaikinus. Jos už savo paslaugų valandą prašo maždaug 50 eurų, išvaizdesnės 70 ar 100. O štai vaikinų įkainiai prasideda nuo 80. Dar būna tokie „agentai“, kurie turistams siūlo už kelis šimtus eurų pirkti „bilietą“ į sekso vakarėlį, kur žada daug nuogų žmonių ir alkoholio jūrą.

Pliažuose visiškai paprasta įsigyti žolės suktinę, taip pat ir kitų narkotinių medžiagų. Nesvarbu rytas ar vakaras, „mobilūs dileriai“ ten būna nuolatos. Juos kartais bando išgainioti policija, tačiau po valandos-dviejų narkotikų prekeiviai vėl grįžta į darbo vietas.

Naujieji metai Rio de Žaneire

Rio paplūdimiuose veikia daugybė barų, kavinių ir restoranų. Nuo labai pigių ir prastos reputacijos iki prabangių su garbingais įvertinimais. Pagrindinis maistas juose – jautienos arba vištienos kepsniai, kuriuos brazilai labiausiai mėgsta valgyti su dvigubu garnyru – prie bulvių įsideda dar ir ryžių bei konservuotų pupelių. Šviežių daržovių valgo palyginti nedaug, prie didelės mėsos porcijos pasipjausto vos kelias skilteles pomidoro. Sočius pietus Copacabanos pliažo baruose galima suvalgyti už 5-8 eurus. Mėsainis tose vietose kainuoja panašiai.

Prie viso maisto brazilai rekomenduoja gerti Caipirinha – tai kokteilis iš laimų, rudojo cukraus, grūstų ledukų ir romo. Stiklinės kaina 3-5 eurai.

Ipanemos paplūdimį dažniau renkasi ramesni žmonės – porelės, šeimos, senukai. Ten galite sutikti romantiškų gitaristų, kurie patys ateina pas poilsiautojus, sėdasi šalia jų ir užgroja širdis virpinančius kūrinius. Žinoma nepamiršta ir šiame paplūdimyje gimusio Antonio Carlos Jobim hito Garota de Ipanema (liet. Mergina iš Ipanemos). Pliažo prieigose stovi statula šiam autoriui. O už poros gatvių galite rasti ir jo mėgstamiausią barą, kur šis legendinis brazilų dainų kūrėjas nuolat sėdėjo ir gaudė įkvėpimą.

Ipanemoje renkasi menininkai, kurie ten parduoda savo kūrinius. Arba siūlo paslaugas – nutapyti paveikslą pagal užsakymą, nupiešti karikatūrą arba tatuiruotę ant kūno.

Copacabana kur kas trankesnė paplūdimio zona, labiau mėgstama vakarėlių liūtų ir jaunimo. Ten daug paplūdimio sporto aikštelių, kai kas žaidžia futbolą, kai kas tinklinį. Toje vietoje, kur du garsieji pliažai susikerta, ant kalvelės galite pamatyti nemokamą, lauko sporto aikštelę, kur raumenuočiai eina pumpuoti savo bicepsų. Mažesnių sporto aikštelių pilna visame mieste. Bet toji tarp Ipanemos ir Copacabanos vadinama pačia rimčiausia. Ten į raumeningus vyrus, tarsi į muziejaus relikvijas ateina paspoksoti moterys. Kai vyras vyro Rio paklausia, kur šis sportuoja – jam garbė pasigirti, kad tai vyksta pliaže. Todėl tokios sporto vietos visada pilnos.

Copacabanoje vyksta grožio konkursai, seksualiausio pasaulyje užpakaliuko rinkimai ir daug panašių švenčių.

Naujieji metai Rio de Žaneire

Grįžkime prie didžiojo Naujųjų metų sutikimo vakarėlio. Toks didelis ir toks populiarus Rio de Žaneire jis būna todėl, kad yra visiškai nemokamas. Pliažai ten visada atviri visiems. Dar žmonėms patinka, kad nereikia kažkaip ypatingai ir prabangiai puoštis. Jokių kostiumų, suknelių. Kas kaip nori... Tiesa, viena taisyklė vis tik egzistuoja. Reikia rengtis baltai. Įsivaizduojate? 2 milijonai – kone visa Lietuva, vienu metu užsimeta ant savęs, ką nors balto. Brazilai tiki, kad spalvos reiškia tam tikrus dalykus. Pavyzdžiui, balta simbolizuoja taiką. Visi nori taikos kitiems metams. O po baltais drabužiais – spalvoti maudymosi kostiumėliai, kurie irgi turi užslėptas žinutes. Žalia reiškia sveikatą, geltona pinigus, raudona tai aistra ir meilė, violetinė įkvėpimas.

Naujieji metai Rio de Žaneire

Kai visos tradicijos atliekamos Copacabanoje prasideda trankiausias metų vakarėlis, į kurį atvyksta pasirodyti garsiausi pasaulio didžėjai ir atlikėjai. Danguje sprogsta rekordinis kiekis fejerverkų. Šou būna toks įspūdingas, kad visi, kam teko dalyvauti nori sugrįžti dar ir dar. Linksmybės tęsiasi iki ryto, dažniausiai po jų visi lėbautojai sugula paplūdimyje, išsinuomoja gultus su skėčiais už 8 eurus dienai ir guli iki vakaro, blaivosi.

Rio paplūdimiuose dirba masažistės, kurios už 10 eurų siūlo viso kūno masažą. Pirmąją Naujųjų metų dieną, jos būna itin populiarios.

Keliaudami į Rio stenkitės rasti viešbutį ne šio miesto senamiestyje, kuris yra gana toli nuo paplūdimių, o būtent Copacabanoje arba Ipanemoje. Vienos nakties kaina įprastai būna tarp 100-150 eurų su pusryčiais. Daugelis viešbučių turi baseinus ant stogų su įspūdinga panorama. Tai dar viena atrakcija turistams, kai kurie iš tų baseinų neišlenda ištisą parą. Pietauja maudydamiesi, vakarieniauja irgi iki kaklo panirę vandenyje.

Beje, Copacabana ir Ipanema yra patys saugiausi ir labiausiai turistams pritaikyti Rio rajonai. Juose nuolat budi ne tik policija, bet ir kariuomenė. Tuo tarpu senamiestyje daug vagių ir kitokių nusikaltėlių. Kai kuriuose lūšnynuose tiek kriminalinių veikėjų, kad ten kasdien įvyksta po žmogžudystę, net ir ne vieną. O paplūdimiuose kitas – ramesnis pasaulis. 


Žinoma, per tokias šventes, kaip Naujieji metai ar Rio karnavalas vagišiai suaktyvėja visur, todėl siausdami minioje dairykitės per petį. Pavyzdžiui, mobiliuosius telefonus Brazilijoje vagia kitaip nei Lietuvoje. Pas mus ištraukia iš rankų ir bėga. O ten išsitraukia šaunamąjį ginklą ir reikalauja atiduoti viską, ką turite su savimi. Neduosite – gali būti, kad ginklą panaudos. Jie daug negalvoja. Nemaža dalis vagių įpratę prie kalėjimų, todėl einant linksmintis Rio patariama viską, ką turite brangaus palikti viešbutyje.

Naujieji metai Rio de Žaneire

Dar Copacabanoje daug keistuolių, girtuoklių ir narkomanų, kurie prašo išmaldos ar net rėkia ant turistų, į juos nereikėtų kreipti dėmesio. Jokiais būdais nepradėkite mokyti teisingo gyvenimo, nesiūlykite jiems dirbti, nes jeigu pajus, kad kalbate piktai, gali elgtis itin pavojingai.

Rio – tai nesibaigiančios šventės miestas. Jeigu nespėsite ten atvykti dabar, sutikti Naujųjų, atvykite sausį, vasarį, kai pas mus šalta ir niūru. Tas miestas jus sutiks žydintis ir laimingas. Copacabanoje ir Ipanemoje linksmybės nesibaigia niekada. Po miestą skraido spalvotos papūgėlės ir groja sambos ritmai. Žiema, pavasarį, vasarą, rudenį, visada.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (89)