DELFI Kelionės kalbėjosi su Honkonge gyvenančia lietuve Renata Goodley, kuri „Youtube” kanale dalinasi gyvenimo šioje tolimoje šalyje detalėmis. Moteris papasakojo, kodėl jai šioje niekada nemiegančioje saloje gyventi taip gera, ir kodėl visi turėtų čia apsilankyti.

– Kada ir kodėl nusprendėte išvykti iš Lietuvos?

– Aš išvažiavau iš Lietuvos prieš 15 metų. Norėjau pamatyti kitą pasaulio pusę, labai domino kitos šalys, kitos kultūros ir tautos.

– Kodėl pasirinkote būtent Honkongą, kiek laiko ten gyvenate ir kuo užsiimate?

– Honkonge su vyru gyvename jau kelerius metus. Mano vyrui Saimonui darbas pasiūlė tokią galimybę ir, žinoma, su džiaugsmu ją priėmėme. Honkongas yra mano svajonių miestas. Taip, žmonių ten milijonai, bet man smagu. Anksčiau mes beveik 9 metus gyvenome Dubajuje, ten ir susipažinau su savo vyru.

Honkonge atidariau savo įmonę, kuri susijusi su grožio industrija, vėliau pradėjau pardavinėti virtuvinius įrankius – tai du mano verslai, tačiau dirbti namuose man labai nepatinka. Todėl įsidarbinau bare, kuriame esu vadybininkė. Taip, šiuo metu dirbu per daug (mažiausiai šešiasdešimt valandų per savaitę) ir dar prisideda nuosavi verslai. Nusprendžiau nuo kito mėnesio dirbti nepilnu etatu.

Man labai patinka, kad Honkonge yra didelis darbo vietų pasirinkimas. Žmogus nesunkiai gali sau rasti papildomą darbelį. Vienu metu esu dirbusi tris darbus, lengvai galėjau susirasti ir ketvirtą, žinoma, tam jau nebūtų užtekę laiko.

Honkongas



– Ar nepavargstate nuo didžiulės masės žmonių ir nuolatinio judėjimo?

– Aš taip pat maniau, kad bus per daug bruzdesio, bet man tai visiškai netrukdo. Žmonės nėra agresyvūs, miestas labai saugus, kiekvienas užsiėmęs savo reikalais. Jiems niekas neįdomu – nei kaip tu apsirengęs, nei kaip tu elgiesi, todėl čia jautiesi laisvas žmogus... Taip pat visi, na gerai, 99 proc. žmonių labai įnikę į savo telefonus. Niekas niekam nerūpi, jie žaidimais užsiėmę...

– Koks Honkongo klimatas? Kada ten patartumėte nukeliauti?

– Klimatas tropinis. Geriausia ten keliauti, sakyčiau, nuo lapkričio iki vasario mėnesių (bent aš taip galvoju, nes oras vėsus ir karščio jau nebėra). Ten visa vasara tarsi nesibaigianti sauna – negali net kvėpuoti. Kadangi su vyru esame gyvenę Dubajuje, tai gal ir pripratome prie tokių karščių.

– Sakykite, ką vertėtų pamatyti atvykus į Honkongą?

– Kiekvienais metais atkeliauja mažiausiai 26 milijonų turistų, čia visuomet turėsite ką veikti. Neseniai mes su vyru aplankėme didžiąją Budą, tikrai verta dėmesio. Taip pat Honkongo turgavietės man visuomet yra labai įsimintinos. Čia galima įsigyti nuostabių suvenyrų, tradicinių statulėlių ir panašiai. Derėtis nėra taip sunku, kaip gali pasirodyti iš pradžių, tiesiog kinai retai šypsosi, todėl atrodo, kad jie griežti, bet iš tikrųjų taip nėra.

Taip pat galite apsilankyti Viktorijos kalno viršūnėje, nuo kurios matosi beveik visas Honkongas. Tikrai labai gražu. Pasivaikščiojimas judriose Honkongo gatvėse paliks įspūdį.

– Yra manančių, kad Honkonge yra vien dangoraižiai ir parduotuvės. Ar čia likę žaliųjų kampelių?



– Oi, aš pati labai nustebau, kad tiek daug gamtos Honkonge. Čia tiesiog nuostabu – tikrai labai daug žalumos.

Honkongas

– Kuo Honkongas skiriasi nuo Europos miestų?

– Saugumu. Niekur taip saugiai nesijaučiau, kaip Honkonge. Žinoma, visur reikia pasisaugoti, bet tikrai jaučiuosi daug saugesnė čia nei Europoje. Honkonge nepamatysi muštynių, vagysčių, stumdymosi ir panašiai. Žmonės čia save kontroliuoja. Netgi pačiame Honkongo centre naktinis gyvenimas tikrai saugus ir savo šuniukus galiu vedžioti parke 2 valandą nakties ir nejausti jokio jaudulio.

– Kaip sekasi bičiuliautis su vietiniais? Ar jie maloniai priima užsieniečius?

– Kadangi aš dirbu bare, pastebėjau, kad jie tikrai maloniai elgiasi su manimi. Aš myliu savo darbą, nesijaučiu išskirtinė. Vietiniai nelabai leidžiasi į kalbas, bet kuomet įsidrąsina, tai tikrai rodo iniciatyvą bendrauti.

Apie Lietuvą čia mažai kas žino. Rusiją, Lenkiją žino, bet Lietuvos – ne. Visuomet galvoja, kad aš esu iš Rusijos, o paaiškinimas, kur yra Lietuva, gali būti sudėtinga misija.

Honkongas


– Papasakokite apie transportą. Su kuo patogiausia čia važinėti?

– Kamščių Honkonge yra, bet norint jų išvengti galima keliauti su metro, traukiniu. Traukiniai Honkonge labai populiarūs. Ir pati jais naudojuosi beveik kiekvieną dieną. Taip pat yra ir autobusų, taksi, bet traukiniai vis dėlto patogiausi. Galite keliauti ir su valtimi, kadangi į kai kurias salas kitaip nepateksite.

– Honkongas yra viena turtingiausių šalių pasaulyje, bet joje galima pastebėti daug skurdo. Ar ryškiai pastebite šį kontrastą?

– Skurdo yra visur, ir Lietuvoje. Honkonge yra daugiau nei 7 milijonai žmonių, todėl visko būna. Kai kuriuose rajonuose jie gyvena susigrūdę į labai mažus butus. Iš pradžių galvojau gal dėl to, kad pajamos mažos ir jie neišgali išsinuomoti buto vieni. Tačiau vėliau supratau, kad tai jų pačių noras – dauguma mėgsta gyventi su šeimomis. Vyresnio amžiaus žmonės, kurie neturi šeimų, gyvena tikrai skurdžiai.

Honkongas

– Honkonge butai yra vieni brangiausi pasaulyje. Kiek kainuotų keliautojams išsinuomoti vieno kambario butą savaitei?

– Kainos labai daug kas priklauso nuo vietos ir buto dydžio. Galite ieškoti agentūrų arba susisiekti su pačio buto savininku. Aš jums duosiu pavyzdį: vieno kambario butas centre vienai nakčiai, (ne savaitei) kainuoja apie 950 Honkongo dolerių (103 eurų). Mėnesiui vienas kambarys gali kainuoti 5000 Honkongo dolerių (544 eurų).

Tačiau maistą galima pirkti normaliomis kainomis, kadangi yra turgus ir paprastų maisto prekių parduotuvių, kuriose produktai prieinami visiems. Tačiau nuomos kainos tikrai gana didelės.

Honkongas



– Ką dar galėtumėte patarti keliaujantiems į Honkongą?



– Būkite ramūs dėl vietinio maisto. Apsinuodyti prastu maistu Honkonge nėra taip lengva, nes gamintojus maisto inspekcijos tikrina labai dažnai. Todėl net gatvėse stovintis maistas yra geros kokybės.

Jei norėsite nusifotografuoti ir neturite pagalbininko, visiškai tuo nesirūpinkite – Honkongo žmonės jums padės. Jie mėgsta fotografuoti ir turėsite ne vieną nuotrauką, o kelias dešimtis.

Čia labai didelis oro užterštumas, jei atkeliausite, būtinai gerkite labai daug vandens.

Vietiniai labai mėgsta loterijas ir didelė žmonių dalis be jų tiesiog negali gyventi.

Žinoma, šis miestas labai judrus ir, jei nemėgstate chaoso, tuomet į Honkongą nekeliaukite.

Honkongas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)