As Suvaira (Essaouira) nuo Marakešo nutolusi apie 180 km, kelionė autobusu trunka apie 3 val., kaina 80 Dh (apie 7 eur). Galite rinktis CTM arba Supratours kompanijų autobusus, kurie randasi prie pat Marakešo traukinių stoties. Artėjant prie As Suvairos, pabūkite budrūs ir stebėkite pakelę, prie kurios esančiuose medžiuose galite išvysti ne vieną tuntą ožkų. Taip, taip, ožkos Maroke mėgsta įsikurti medžiuose ir ramiai sau kramsnoti jų lapus.

Pati As Suvaira yra nedidelis, jaukus miestas (70 tūkst. gyventojų), įsikūręs ant Atlanto vandenyno pakrantės. „Supratours“ autobusų stotis yra prie pat senamiesčio (Medinos) sienos, vietiniai taksi kainuoja 7 Dh nesvarbu kur bevažiuotumėte (miesto ribose).

Gatvės As Suvairoje, kaip ir kituose Maroko miestuose, labai retai turi pavadinimus, todėl iš anksto turėkite pasiruošę detalų planą kaip nusigauti iki viešbučio. Pati As Suvaira nėra didelė, Mediną sudaro dvi pagrindinės gatvės, su nesuskaičiuojamu kiekiu parduotuvėlių.

Be Medinos būtinai pasimėgaukite paplūdimiu, nerealiu žuvų turgumi uoste bei aplankykite šalia As Suvaira esančius kaimelius. Pvz., netoliese esančiame Diabat kaimelyje, sakoma, lankėsi pats Jimmi Hendrixas. Nežinau, kiek ten tiesios, bet bent jau keletas ten esančių kavinukių pelnosi duoną būtent iš jo vardo.

As Suvaira

Jei esate buriavimo fanas, buriavimo pamokas galite užsisakyti pačioje As Suvaira arba keliauti į už kokių 5 km esantį Sidi Kaouki kaimelį. Ši vieta puikiai tinka tiems, kuriems nori pasimėgauti gamta bei ramybe, pavakarieniauti vietinių kavinukėje ar įveikti dienos turą uolėtomis pakrantėmis. Buvome atradę nerealias grotas, kurias pasieksite važiuodami keliu į Sidi Kaouki ir tam tikru momentu pasukdami į kairę. Klauskite vietinių, kaip pasiekti „La grotte de sidi kaouki“ – nerealus žygis kalnuota pakrante, landžiojant po olas.

As Suvaira – puiki vieta atsipalaidavimui ir visiškoms atostogoms. Vietiniai gyventojai nėra tokie įkyrūs, kaip Marakeše, nekiša savo prekių, yra daug labiau atsipūtę. Miestelyje egzistuoja ilgos pietų pertraukos bei trumpos darbo valandos. Nenustebkite, jei gatvėje esančiose prekyvietėse pamatysite ant įėjimo uždėtas šluotas – tai pertraukos ženklas. As Suvaira taip pat garsėja savo kultūriniais renginiais, ypač vasarą vykstančiu tradiciniu gnawa muzikos festivaliu, o vos ne kas antras vietinis yra muzikantas arba šiaip laisvalaikiu grojantis asmuo.

As Suvaira

Mano rekomenduotinos vietos:

Nakvynės. Tiems, kuriems nereikia didelės prabangos, o svarbiausia kelionėje – gera atmosfera, pažintys, rekomenduoju visais 100 ir daugiau procentų apsigyventi svečių namuose Surf Lounge. Pirmame aukšte esanti virtuvė atvira visiems, čia pat esanti lounge vieta visą dieną atvira ten gyvenantiems turistams, kurie iškart randa kontaktą vieni su kitais, groja gitaromis, gamina bendras vakarienes ir klausosi muzikos. O svečių namų viduryje augantis milžiniškas citrinmedis leidžia pasijausti gyvenant kur tai gamtoje! Visiškai nekomercinė, tikroji As Suvairos atmosfera, už gerą kainą (apie 180 Dh už dvivietį ir apie 60 už lovą – galbūt kainos jau pasikeitė).

Maistas. Būtinai rekomenduoju atsikelti anksčiau ryte ir nueiti į uoste esantį žuvų turgų, kuriame nusipirksite ką tik iš vandenyno pagautų jūros gėrybių. Tikslių kainų dabar nebepamenu, kad neapsigautumėte, paklauskite savo viešbučio administratoriaus arba tiesiog derėkitės vietoje. Ką daryti su žuvimis? Keliaukite į Medinoje esantį žuvies turgų, kurio viduje yra specialus restoranas, iškepantis jūsų atsineštą žuvį už nedidelį mokestį. Papildomai galite užsisakyti garnyro, duonos bei arbatos. Klauskite vietinių, kurioje vietoje yra ši grilinė.

As Suvaira

Ideali vieta pusryčiams – jauki kavinukė, bandelinė Patisserie Chez Driss, kurią rasite eidami į Mediną nuo uosto pusės, bet eikite į jos vidų ne per vartus, bet per didelę aikštę, kurioje pilna turistinių restoranų. Jos pabaigoje, prieš įlendant į Medinos gatvelę, turėtumėte rasti šią jaukią vietą. Pusryčiai joje – vos 25 dh už omletą su gausybę šilto skrudinto prancūziško batono, indeliu džemo, sviesto, viskas užpilama šviežiomis apelsinų sultimis ir kvapnia kava. Neminėsiu visų skanių bandelių ir desertų, Chez Driss kepamų už tikrai mažą kainą. Ir dar – gausybė marokietiškos tematikos paveikslų kavinukės viduje bei viską valdanti katė šeimininkė.

Pabaigai – desertas barų mėgėjams. Turiu dvi vietines rekomendacijas tiems, kuriems nereikia prabangos ir turistinės aplinkos. Pačioje As Suvaira paplūdimio pradžioje turėtumėte rasti barą, kuriame atsiveria visas Atlanto vandenynas. Ši vieta nėra labai turistinė, tad alaus kainos nesikandžioja – 20 dh už jų vietinį alaus buteliuką (palyginimui šiaip prabangesniuose baruose už tą patį alų sumokėsite apie 40 dh).

Kitas baras, skylė (vertimas iš arabų kalbos), randasi pačioje Medinoje, tačiau jo be vietinių pagalbos tikrai nerasite. Tiesiog paprašykite, kad jus nuvestų į vietinių barą, kuriame alus labai pigus (15-20 Dh), kur groja vietiniai muzikantai ir tapoms duoda virtų lešių raudoname padaže. Garantuoju visiškai autentišką patirtį, kuri nei vieno nepaliks abejingo! Skylė randasi šios gatvės pabaigoje, durys be pavadinimo:

As Suvaira – tai vieta, į kurią atvykęs privalai pabuvoti bent keletą dienų, atsijungti visus internetus ir pasimėgauti nieko neveikimu pučiant Atlanto vėjui, bangoms skalaujant visus penkis pėdų pirštus, skrandžiui besimėgaujant jūros lydekomis, papilvei – šviežiomis braškėmis, o ausims – tradicinei vietinių muzikai. Visai kaip gausybė kačių, kurios kas dieną lepinasi As Suvaira saule ir tingiu gyvenimu.

p.s. kalbant apie kates, mano nuomone, jos yra tikrosios miesto valdovės!

As Suvaira