Labai dažnai keliautojai į mane kreipiasi su savo sudarytu maršrutu, kuriuo per 10 dienų siekia aplankyti beveik visą Maroką. Visgi, manau, kad daugiau yra mažiau, todėl pačiai pirmai pažinčiai su Maroku siūlau pabūti pasyviems ir apsiriboti aplink Agadirą esančiu Atlanto vandenyno ruožu, Marakešo apylinkėmis, Aukštojo Atlaso kalnais ir Sacharos dykuma.

Vandenynas pradžiai ir pabaigai

„Wizz Air“ nuo lapkričio paleido tiesioginius skrydžius iš Vilniaus į saulėtąjį Agadirą, todėl dauguma jūsų pažintį su Maroku turbūt pradės nuo šio miesto. Tačiau kad ir koks gražus ir šiltas būtų Agadiras, jame rekomenduoju praleisti nedaug laiko. 1960 metais galingas žemės drebėjimas beveik visiškai sunaikino kurortą, o jį atstatę architektai užsibrėžė tikslą sukurti modernų miestą. Dėl savo modernumo, švarių, palmėmis apsodintų alėjų, viešbučių kompleksų ir architektūros, Agadiras dažnai vadinamas Maroko Majamiu. Be to, Agadiras yra brangokas miestas, todėl jis puikiai tiks kelionės pradžiai, tačiau pabaigai siūlau pailsėti šalia esančiuose miesteliuose.

Šalia Agadiro esantis Taghazout kaimelis – bangų gaudytojų Meka. Į jį lengvai nusigausite su taksi ar vietiniu autobusu (kaina apie 10 dh, 1 euras už autobusą). Nakvynės kainos Taghazout nebrangios – galite išsinuomoti dvivietį kambarį ar net studiją su vaizdu į vandenyną ir už 300 Dh (apie 30 eurų).

Kita dėmesio verta vieta – Sidi Ifni kaimelis, nuo Agadiro nutolęs apie 160 km; į jį nusigausite su CTM kompanijos autobusu (kaina 75 dh). Visai verta išsinuomuoti automobilį ir aplankyti šalia esančius Mirleft ir Tiznit kaimelius. Bent jau mane Sidi Ifni žavi savo ramybe ir autentika, nuostabiais paplūdimiais bei draugiškais vietiniais.

Marokas

Chaotiškasis Marakešas ir jo apylinkės

Apie Marakešą patys marokiečiai turi skirtingas nuomones: dauguma jo nekenčia, o ten gyvenantys neįsivaizduoja savęs kitur. Marakešas yra nemėgstamas dėl alinančių vasaros karščių, kuomet termometro stulpelis pakyla iki +45C laipsnių, chaotiško gatvių gyvenimo ir priekabių prekiautojų. Tačiau man Marakešas – tobulas miestas, kuriame gyvenimas verda ištisą parą. Marakeše rasi visa, ko geidžia širdis: ir europietiškų barų, restoranų, prekybos centrų, ir egzotiškų pilvo šokių ar tradicinių amatų.

Marokas

Marakeše privalote visą dieną paklaidžioti po Medinos gatvės turgaus (Souks) labirintus ir kaip galima labiau išklysti iš turistinių vietų. Rekomenduoju apsilankyti centre esančią tradicinių amatų prekyvietę „Ensemble Artisanal”, kurioje visos kainos fiksuotos, o pelnas eina tiesiai į vietinių gamintojų rankas. Nepabijokite paragauti ir pagrindinėje Marakešo Jemaa el Fna aikštėje pardavinėjamų apelsinų sulčių, kurių stiklinė – tik 4 Dh (apie 0,30 ct).

Dauguma turistų galvoja, kad Marakešas baigiasi ties senamiesčio (Medinos) sienomis, tačiau išties – tai didelis miestas. Todėl rekomenduoju išbandyti miesto dviračius, kurie randasi daugelyje populiarų vietų.

Būtinai raskite laiko dienos turui į netoli Marakešo esantį Ourika slėnį (Ourika Valley), kuris yra labai populiari vietinių poilsiavimo vieta. Iki ten galite nusigauti dideliu taksi (kaina apie 40 dh į vieną pusę), tik paprašykite nuvežti iki Setta Fatima kaimelyje esančių mažų krioklių. Palaipioję po olas, galėsite papietauti šalia esančiuose restoranuose, kurių dauguma savo sofas yra išstatę aplink šalia esančią upę.

Marokas

Vos už 40 km nuo Marakešo nutolęs Lalla Takerkoust garsus dėl savo dirbtinio ežero, 1929 metais iškasto elektros Marakešui ir jo apylinkėms generavimui. Lalla Takerkoust ežeras – tikra atgaiva po karštojo Marakešo triukšmo. Į Lalla Takerkoust iš Marakešo galima patekti arba keliaujant vietiniu Atlas kompanijos autobusu, arba dideliu taksi, kuriuo dalinsitės su kitais keliautojais. Autobusas nr. 45 sustoja už Medinos esančioje stotelėje, kaina į vieną pusę – 7 Dh (apie 0,60 eur).

Nors Aukštojo Atlaso kalnuose įsikūrę garsieji Ouzoud kriokliai nuo Marakešo nutolę apie 160 km, juos iš Marakešo lengvai aplankysite su dienos ekskursija arba nuomota mašina. 10 metrų aukščio kriokliai yra aukščiausi Maroke; ten galėsite maudytis, laipioti po olas, valgyti vietos restoranuose ir fotografuotis su vietinėmis laisvai gyvenančiomis beždžionėmis.

Marokas

Aukštieji Atlaso kalnai ir Sacharos dykuma

Beveik visų keliaujančių į Maroką svajonė – aplankyti Sacharos dykumą. Tačiau dauguma turistų labai klaidingai įsivaizduoja, koks atstumas ir kelias skiria Marakešą nuo Sacharos dykumos. Kelionė į gražiausias kopas turinčią Merzougą trunka apie 8 valandas, o kelias veda per be proto vingiuotus Aukštojo Atlaso kalnus.

Marokas

Idealiausia, jei kelionei į dykumą galite paskirti bent penkias dienas, tačiau turintiems mažiau laiko, labai rekomenduoju užsisakyti turą. Trijų dienų turas kainuoja 95 eurus (beveik viskas įskaičiuotas) ir jo metu pamatysite gražiausias Aukštojo Atlaso kalnų vietas, aplankysite garsiąją kasbą Ait Ben Haddou ir Ouarzazate miestelį, kuriuose kuriame garsiausi Holivudo filmai.

Maroko perlas – Essaouira

Essaouirą pasilikau pabaigai ir nepridėjau šio miesto prie Agadiro apylinkių dėl svarbios priežasties. Essaouira – mano mėgstamiausia vieta Maroke. Sunku net paaiškinti, kuo šis miestas jau daugybę metų traukia autentikos, ramybės ir meno pasiilgusius keliautojus. Sakoma, kad tai dėl Essaouiroje gyvenančių dvasių, kurios kiekvieną savaip privers įsimylėti šį mažą miestą.

Artėjant prie Essaouiros, pabūkite budrūs ir stebėkite pakelę, prie kurios esančiuose medžiuose galite išvysti ne vieną tuntą ožkų.

Marokas

Essaouira – tai vieta, į kurią atvykęs privalai pabuvoti bent keletą dienų, atsijungti visus internetus ir pasimėgauti nieko neveikimu pučiant Atlanto vėjui, bangoms skalaujant visus penkis pėdų pirštus, skrandžiui besimėgaujant jūros lydekomis, papilvei – šviežiomis braškėmis, o ausims – tradicinei vietinių muzikai.

Koks metų laikas geriausias kelionei į Maroką? Prie Atlanto vandenyno įsikūrusiame Agadire klimatas išlieka pastovus visus metus (apie +25C šilumos), mes maudėmės ir sausio mėnesį. Visgi labiausiai patariu keliauti ankstyvą rudenį ir pavasarį, o birželio, liepos mėnesiais privenkite Marakešo – nebent mėgstate niekada nesibaigiančią saunos patirtį.

Marokas

Šis gidas – tik maža dalis to, ką galite pamatyti, užuosti, išgirsti Maroke. Labai patariu būti protingai atviriems ir smalsiems ir spontaniškiems. Nebijokite užmegzti pažinčių su vietiniais, kurie galbūt netikėtai jums atvers giliausias Maroko tradicijų paslaptis.

Daugiau skaitykite ČIA.
Turite klausimų apie Maroką? Parašykite autorei.