Nuo šių metų Dubajus matuoja laimės indeksą. Visame mieste įrengti išmanūs laimės matuokliai, kuriais gyventai ir miesto svečiai gali išreikšti savo nuotaiką pasirinkę laimingą, neutralų arba liūdną veidelį. Šiuo metu, įvertinus 6 mln. balsų, laimės indeksas siekia 90 proc., tačiau iki 2021 m. keliamas iššūkis pasiekti 95 proc., teigiama pranešime spaudai. Visa tai yra dalis bendros Jungtinių Arabų Emyratų strategijos tapti laimingiausia šalimi. Šiuo tikslu jau metus veikia Laimės ministerija.

„Žinoma, pastangos paversti Jungtinius Arabų Emyratus (JAE) laimingiausia šalimi visų pirma nukreiptos į šalies piliečius, kurių yra tik apie 10 proc., tačiau galbūt ir todėl kiekvienas susidūrimas su vietiniais gyventojais palieka įspūdį. Esame įpratę galvoti, kad gyvenimu moka džiaugtis Azijos ar Pietų Amerikos gyventojai, tačiau negali nepastebėti ir nesižavėti, kaip arabai neskubėdami mėgaujasi kavos puodeliu ir bendravimu, nors tuo pačiu rankoje laiko moderniausią telefoną“, – pasakojo Gabrielė Štaraitė, „Travel Planet“ vadovė ir bendraįkūrėja.

Šalies pastangos tapti laiminga bei išmania šalimi pritraukia ir vis daugiau turistų. Dubajuje vien per pirmus šių metų mėnesius turistų skaičius išaugo keturis kartus lyginant su tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metais. Jei dabar šalį per metus aplanko 7 mln. turistų, iki 2020 m. planuojama skaičių padidinti iki 20 mln.

Dubajus

„Šalyje kaip grybai po lietaus dygsta nauji viešbučiai, tačiau apsistojus juose dažniausiai susiduri ne su kitais keliautojais, kaip kad dažnai būna kitose šalyse, o su vietiniais, kurie savaitgalius su visa didele savo šeima leidžia viešbučiuose ir mėgaujuosi prabanga, komfortu bei lėtu laiku“, – pasakojo G. Štaraitė.

Moterys – šalies vystymosi variklis?

Ir kodėl jiems nesimėgauti gyvenimu gaunant valstybės paramą? Piliečiams garantuojamas nemokamas išsilavinimas (net ir Harvarde ar bet kuriame kitame pasaulio universitete su sąlyga jei jį baigęs grįš atgal į gimtinę dirbti), gydymas, beveik 16000 Eur finansinė injekcija sukūrus šeimą ir daug kitų privilegijų. Be ekonominio skatinimo, vis daugiau dėmesio skiriama ir laimės jausmui padidinti. Minima Laimės diena, inicijuojami nemokami mankštos užsiėmimai ar juoko meditacijos.

Daug iniciatyvų skiriama ir tik moterims. Tai – įvairūs koncertai, nemokamos grožio procedūros ir konsultacijos. Moterys taip pat labai skatinamos siekti išsilavinimo bei profesinės karjeros. Šiuo metu beveik 95 proc. reiškia norą mokytis toliau po mokyklos ir sudaro 75 proc. universitetų absolventų, tačiau tik maždaug 40 proc. visų dirbančiųjų.

„Statistika rodo, kad moterys šturmuoja universitetus bei siekia savirealizacijos. Ne veltui, kalbama, kad moterys gali tapti šalies vystymosi varikliu, mat vyrai yra šiek tiek aptingę nuo gerų gyvenimo sąlygų, kai viskas patiekta ant lėkštutės“, – pabrėžė Gabrielė Štaraitė.

Pasak mikropigmentacijos meistrės ir tarptautinės trenerės Monikos Poškutės, vedančios mokymus JAE grožio industrijos profesionalėms, bendrauti su tenykštėmis moterimis-verslininkėmis yra didelis malonumas.

Dubajus

„Nepaisant to, kad gyvena itin turtingoje šalyje ir vadovauja savo verslams, jos yra labai šiltos, nuoširdžios, smalsios bei kruopščios. Daugelis mokymų dalyvių pripažįsta, kad moterims versle sunkiau nei vyrams, tačiau jos yra ambicingos ir turi itin aukštą savivertę, nors iš pirmo žvilgsnio atrodo labai nuolankios“, – pasakojo M. Poškutė.

Žinoma, negalima nuneigti fakto, kad šalis vis dar kritikuojama dėl moterų teisių pažeidimų ir diskriminacijos, o Laimės ministrė Ohood bint Khalfan Roumi teigia sulaukianti labai daug žinučių padėti įtikinti tėvus pritarti santuokai su jos pasirinktu vyru. Visgi, šalis demonstruoja pastangas pakeisti situaciją ir gerinti ne tik ekonominius rodiklius, bet ir gyvenimo kokybę.

Šiuo metu JAE užima 21 vietą pasauliniame Laimės indekse ir lyderiauja iš visų arabiškų šalių. Antrą poziciją užima Kataras, kuris yra 35-as. Pirmąjį trejetuką sudaro Norvegija, Danija ir Islandija, o Lietuva tarp 155 šalių užima kuklią, bet ne pačią prasčiausią 52 vietą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)