Garsiausi – kovų bokštai, kuriuos viduramžiais pastatė garsių Osetijos giminių atstovai ir vadinamasis Mirusiųjų miestas. Mirusiųjų miestas Dargavse – senovinis nekropolis ant Raminyrago kalno šlaito. Šiame mirusiųjų mieste yra apie 100 akmeninių mažų namelių, kuriuose viduramžiais laidojo mirusiuosius.

2002 m. nutirpus Kolkos ledynui Karmadono tarpeklyje, buvo užblokuotas kelias iš Vladikaukazo į Dargavsą. Dabar vienintelis kelias į kaimelį eina per Kurtatinsko tarpeklį.

Dargavsas reiškia „Tarpeklio sargas“. Tiesa, anksčiau tarpeklį saugojo drąsūs kalnų gyventojai, o dabar – dvasios iš mirusiųjų pasaulio.

Nameliai sumūryti iš akmenų ir plytų. Kriptų stogai plokšti arba nuožulnūs, iš dvejų dalių, visi papuošti gamtinio skalūno plokštelėmis, šie stogai puikiai saugo nuo lietaus. Vieni nameliai stovi ant žemės, kiti yra pusiau žemėje. Kai kurie nameliai kelių aukštų, jie buvo skirti laidoti daug žmonių (vienoje kriptoje rasti 95-ių žmonių palaikai).

Pasak padavimų, rūsiuose buvo masiškai laidojami žmonės, kurie žuvo po maro, nusiaubusio šiuos kraštus XVII a. Žmonės savo valia ateidavo čia numirti, kad nenešiotų mirtinos infekcijos. Jie užsidarydavo kriptų viduje. Ar reikia sakyti, kad bet kas, įsilaužęs į kriptas, vėliau mirdavo nuo ligos?Tik 1960 m. mirusių miestą pripažino saugiu ir ėmė organizuoti turistines ekskursijas.

Pažvelgus į rūsį pro mažą langelį, galima pamatyti mirusiųjų palaikus (stiprūs vėjai saugojo kūnus nuo puvimo, taip įvyko gamtinė mumifikacija.

Dabar Mirusiųjų miestas yra įtrauktas į UNESCO paveldo sąrašą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)