Tad šį kartą su jumis norėčiau pasidalinti įdomiausių knygų apie Aziją sąrašu. Kai kuriose knygose papasakotos istorijos – tikros, kitose – išgalvotos, bet visos jos leidžia pajausti, kuo gyvena šalis ir pamatyti tikrąsias spalvas, o jos – ne visada rožinės. Jei norite išsaugoti naivų požiūrį apie Aziją, šį sąrašą aplenkite.

Tailandas

„Ladyboys: The Secret World of Thailand’s Third Gender“ (Pornchai Sereemongkonpol ir Susan Aldous)

Tai viena pirmųjų knygų apie Tailandą, kurią perskaičiau vos atvykusi į šią šalį. Mane labiausiai domino transseksualai, nes iki tol nebuvau su jais susidūrusi, todėl juos gaubė paslaptis. Knygoje pasakojamos istorijos apie leidibojus – tiek išgarsėjusius visoje šalyje, tiek tuos, kuriems aplinkybės ir likimas skyrė sunkią ir nedėkingą dalią. Pagrindinis dalykas, kurio mane išmokė šį knyga – tolerancija.

„Welcome to Hell: One Man’s Fight For Life Inside The Bangkok Hilton“ (Colin Martin)

Antroji knyga, kurią perskaičiau vos atvykusi į Tailandą, buvo apie britą, kuris buvo melagingai apkaltintas žmogžudyste ir pasodintas į Bankoko kalėjimą. Sakoma, kad baisesnių kalėjimų nei šioje šalyje, nėra niekur. Knygą jis parašė sėdėdamas kalėjimo kameroje ir kovodamas už savo gyvybę bei laisvę. Neįtikėtina knyga apie tamsiąją Tailando pusę ir vieno žmogaus kovą.

„Railway Man“ (Eric Lomax)

Istorija apie Antrąjį Pasaulinį karą ir jo metu karo belaisvių ir vergų Pietryčių Azijoje tiesiamą mirties geležinkelį. Nežmoniškomis sąlygomis dirbęs ir dar žiauriau kankintas knygos autorius išlieka gyvas ir grįžta namo į Didžiąją Britaniją, tačiau jo gyvenimą nuolat lydi praeities vaiduokliai. Po daugelio metų likimas nusprendžia „papokštauti“ ir vyras susitinka su savo kankintoju iš Japonijos.

Mianmaras

„Finding George Orwell in Burma“ (Emma Larkin)

Tai pirmoji knyga apie Mianmarą, kurią perskaičiau dar nė nebuvusi šioje šalyje. Perskaičiau ir amžiams pamilau buvusią Birmą, jos žmones ir negailestingą praeitį. Knygoje pasakojama apie garsaus rašytojo gyvenimo akimirkų Mianmare paiešką, į kurią leidosi Emmos Larkin slapyvardžiu prisidengusi knygos autorė. Nors Mianmaras jau žengė žingsnį link demokratijos, ši knyga yra liudijimas apie praeitį, kuri dar ilgai košmaruose sapnuosis birmiečiams.

„Return to Mandalay“ (Rosanna Ley)

O ši knyga yra sukurta specialiai moterims. Meilės romanas ir kelionių istorijos persipina, kai knygos veikėja Eva nuvyksta į Mianmarą, kad sužinotų savo senelio istoriją apie dienas, praleistas Birmoje. O čia, žinoma, ji susižavi ir įsimyli vietinį vyrą ir gyvenimas pasikeičia visam laikui. Nors nesu didelė romanų gerbėja, šią knygą „suvalgiau“ per kelias dienas.

„The Road to Rangoon“ (Lucy Cruickshanks)

Knyga, kurioje susipina kerštas, išdavystės, atkaklumas, naivumas ir noras išgyventi bet kokia kaina. Tai trys istorijos, kurios persipina skaitytojui dar to nė nejaučiant. Tai nėra lengvas romanas apie meilę, greičiau istorija apie tamsiąją Mianmaro pusę, kuria sunku patikėti.

Kambodža

„First They Killed My Father: A Daughter of Cambodia Remembers“ (Loung Ung)

Pagal šią knygą Holivudo aktorė Angelina Jolie sukūrė filmą, kuris buvo neseniai baigtas filmuoti Kambodžoje. Tai istorija apie šeimą, visomis išgalėmis bandžiusią išgyventi Raudonųjų Khmerų rėžimą, trukusį 1975-1979 metais. Skaičiuojama, kad jo metu buvo nužudyta apie pusę šalies gyventojų. Šią knygą būtina perskaityti tiems, kas ketina keliauti į Kambodžą.

„The Rent Collector“ (Camron Wright)

Skaičiau šią knygą ir mano siela dainavo. Pnompenio sąvartyno gyventojų kasdienybė, persipynusi su mistika ir tikėjimu šviesesniu rytojumi. Istorija apie moterį, kurios tvirtybė ir atkaklumas pakeitė ją supusių žmonių gyvenimus. Nors istorija yra išgalvota, tačiau veikėjai – tikri, kai kurie iki šiol gyvena Kambodžos sostinėje. Tai knyga apie knygas.

Kinija

„Mamahuhu: šešeri metai Kinijoje“ (Eglė Aukštakalnytė Hansen)

Jei kada nors gyvenime susidūrėte su kinais, žinote, kokie dviprasmiški jausmai apima. Ši tauta puoselėja savybes, kurios veda iš proto didžiąją dalį vakariečių. Kadangi Tailande dažnai susiduriu su jais, ši knyga atsakė į daugybę kilusių klausimų ir privertė juoktis bei kvatotis. Pasinerkite į kinų pasaulį ir dozė puikios nuotaikos bus garantuota.

Butanas

„Married to Bhutan: How One Woman Got Lost, Said „I Do“, and Found Bliss“ (Linda Leaming)

Perskaičiau šią knygą ruošdamasi kelionei į Butaną ir iš karto įsimylėjau. Įkvepianti savo paprastumu istorija apie amerikietę, kuri laimę ir meilę randa dailininko ir mokytojo iš Butano glėbyje. Apsigyvenusi Butane ji patyrė nuotykių, kurie, esu tikra, gali nutikti tik ten, Himalajų kalnų papėdėje. Knyga pavojinga, ją perskaitę užsinorėsite į Butaną!

„The Field Guide to Happiness: What I Learned in Bhutan about Living, Loving and Waking Up“ (Linda Leaming)

Tos pačios autorės antroji knyga tęsia pasakojimus apie gyvenimą Butane ir kaip ši šalis pakeitė jos mąstyseną, ko išmokė. Net, jei neketinate artimiausiu metu keliauti į šią šalį, knyga jus įkvėps gyventi kitaip jau dabar ir perkainoti savo vertybes. Gal tikrai laimė yra ne piniguose ir daiktuose?

Šri Lanka

„Island of a Thousand Mirrors“ (Nayomi Munaweera)

Knyga apie šios gražios salos skaudžią istoriją ir karą, kuris sukiršino kaimynus, atėmė gyvybes ir privertė bėgti. Vienos šeimos istorija apie išgyvenimą, pabėgimą ir grįžimą atgal tik tam, kad dar kartą susidurtų su siaubu.