Kinija yra šopingo šalis. Nepirkti čia būtų gėda, nes pigesnių daiktų nerasite niekur pasaulyje. Vietinių fabrikų gaminiai su visiems mums puikiai pažįstamu užrašu „Made in China“ milijonais tonų kasdien pasklinda po visą pasaulį, tame tarpe pasiekia ir Lietuvą. Tačiau kelionių per jūras, geležinkelius ir dangų metu viskas stipriai pabrangsta. Ir, pavyzdžiui, 20 euro centų kainavusi prekė tampa žymiai brangesnė – kokiame nors kioskelyje Kaune ji jau parduodama už 5 eurus, o kartais ir už visus 50.

Todėl apsilankius Kinijoje apsipirkimui būtina skirti daug laiko ir prisikrauti pilną lagaminą vietinės produkcijos. Tikrai sutaupysite! Tačiau būkite dėmesingi, štai, pavyzdžiui, Šanchajuje, tokius pirkėjus iš Europos gaudo vietiniai gudročiai ir vilioja pas save į visokius prekybos angarus. Jie skelbia, kad pas juos pigiausia, kad geriausia kokybė ir panašiai. Nesileiskite apkvailinami, tos vietos sukurtos specialiai turistams ir visos kainos jiems yra pakeltos.

Važiuokite ten, kur perka vietiniai žmonės, kur galima stipriai derėtis. Visoje Kinijoje tam yra skirti turgeliai ir didelės turgavietės. Vienose prekiaujama iš bagažinių, kituose įrengti kioskeliai ir paviljonai. Kiekvienas miestas turi savo. Tokias vietas galima susirasti šiek tiek panaršius internete.

Šanchajuje panašių prekybos taškų begalė – keli tūkstančiai. Tačiau ne visur galima mažmeninė prekyba, daug kas laukia perpardavinėtojų ir siūlomos produkcijos kiekius parduoda paletėmis ar net traukinio vagonais.

Ši vieta kitokia. Ji skirta pavieniams žmonėms. Ar senyvai kinų bobutei ieškančiai naujų protezų, ar prabangių kailinių užsigeidusiai turistei iš Lenkijos.

Xiangyang turgų, įsikūrusį požeminiuose Šanchajaus Mokslo ir technologijų muziejaus metro stoties koridoriuose, kinai vadina „brandų“ (prekių ženklų – liet.) turgumi, nes čia galima rasti visų garsiausių pasaulyje ženklų gaminius. Nuo technologijų iki mados, nuo maisto pramonės iki farmacijos. Ir viskas – padirbta, viskas „beveik tikra“ su šokiais tokiais pakeitimais. Bent taip sako prekeiviai.

Šis turgus – tai vieta, kur galite rasti viską, ką kinai parduoda „eBay“ ar „AliExpress“ internetinėse parduotuvėse.

Prieš kelis dešimtmečius šioje vietoje buvo vos keli kioskeliai. Bet dėl didžiulio turistų ir miesto gyventojų srauto į Mokslo ir technologijų muziejų – smulkieji prekeiviai vis plėtėsi ir galiausiai išsiplėtė iki vieno didžiausių tokio tipo turgaus Šanchajuje.

Išlipus iš metro traukinio jus pasitiks angliškas užrašas „Fashion and Gift Market“ (Mados ir dovanų turgus – liet.) ir pardavimų agentai, kurie puls iš visų pusių ir klaus, kokiu tikslu atvažiavote, ko ieškote?

Sakysite: nežinau, noriu pasižvalgyti? Nepadės. Agentai sakys: eikit čia, aš jums parodysiu gerų kvepalų. Sakysite: kvepalų nenoriu! Jie nepasimes: gerai gerai, tada ateikite parodysiu gerų rankinių.
Tokios derybos gali užtrukti. Jeigu nemokate atsikalbinėti ir atstūminėti nuo savęs žmonių – galite ilgam įkliūti. Agentų tikslas, kad jūs pirktumėte iš juos pasamdžiusių pardavėjų. Už tai jie žinoma gauna savo procentą. Kuo daugiau pirksite – tuo daugiau jie uždirbs. Todėl bet koks silpnavalis bus išspaustas maksimaliai. Todėl nebijokite būti griežtesni – jeigu jūsų nesudomins pasiūlymai, ignoruokite tuos agentus ir keliaukite kuo toliau nuo jų. Jie vysis, sakys – „duosiu ypatingą nuolaidą“. Neklausykite.

Xiangyang turgus jau ir yra nuolaida. Viskas čia taip pigu, kaip niekur kitur Šanchajuje. O geriausias dalykas – nuo bet kokios pardavėjo pasakytos pradinės kainos derybų būdu jūs galite nusimesti 50 ar net 90 procentų sumos. Viskas priklauso nuo to, kaip kalbėsite.

Ar būtina mokėti kiniškai? Tikrai ne. Šis turgus tarptautinis. Beveik visi čia moka pagrindines angliškas frazes, daug kas susikalba rusiškai, vokiškai, kai kas prancūziškai ir ispaniškai. O jeigu mokate tik lietuvių – imkitės gestų kalbos, arba savo siūlomą kainą rašykite ant skaičiuotuvo.

Požeminiuose metro koridoriuose kioskelių ir parduotuvių virš 500. Jų siūlomas asortimentas yra neįtikėtinas. Atrodo, neįmanoma sugalvoti tokio dalyko, kokio jie pas save neturėtų. Televizoriai, kojinės, indai, kvepalai, išmanieji telefonai, akiniai nuo saulės, kompiuteriai, gitaros. Reikia varžtų? Bus varžtų! Neparduoda tik greitai gendančių, šviežių maisto produktų. Galima rasti tik saldumynų, kavos, arbatos ir panašiai.

Kad apsipirktumėte pigiai – reikia žinoti vietinę sistemą. Tos tradicinės: atėjau, pasimatavau, nusipirkau – čia geriau nenaudoti. Bus brangiau. Kaip viskas veikia?

Niekada nerodykite, kad prekė jums labai patiko. Net jeigu labai patinka, raskite kokį nors jos minusą ir būtinai pasakykite arba parodykite tai pardavėjui. Bet kokią jums pasakytą kainą iškart muškite per pusę. Pardavėjas iš pradžių maivysis, kad nuolaidos daryti negali, nes nieko neuždirbs. Bet netrukus pasiduos ir kaina bus nuleista. Tačiau nepirkite net tada. Staiga apsigalvokite ir praneškite jam, kad vis tik nebenorite tos prekės. Pardavėjas jūsų tikrai nepaleis. Klaus: o už kiek pirktum? Sakykite dar perpus mažesnę sumą. Bus sunkiau nei pirmąjį kartą, bet jums tikrai pavyks.

Yra ir kitas būdas. Prieinate, parodote, kad susidomėjote kažkuria preke. Atidžiai apžiūrite ir padedate į vietą. Einate tolyn. Pardavėjas jus gaudo. Tada sakote, kad šios prekės jums nelabai reikia. Pardavėjas nenorės jūsų paleisti ir paklaus, o už kokią sumą pirktumėte? Net jeigu matote ant prekės užklijuotą solidžią sumą, nebijokite jos numažinti maksimaliai, pavyzdžiui, 80-90 procentų. Pardavėjas pridės savo naudai, bet parduos itin pigiai.

Atsiminkite vieną – jeigu parduoda – tikrai uždirba. Kai kurie pardavėjai po derybų atrodo labai nelaimingi, dejuoja, kad sau nepasiliko nei cento nuo pardavimo. Bet visi jie meluoja. Jeigu jiems tai būtų nenaudinga – neparduotų.

Šis turgus išskirtinis tuo, kad daugelis prekeivių nemeluoja parduodantys padirbtus gaminius ir nekuria legendų, kad jie originalai. Pavyzdžiui sako: „beveik tikras“ arba „vos vos pakeistas“. Net ir patys prekybininkai turgų vadina „fake market“ (padirbinių turgus – liet.).

Tačiau norėdami suvilioti pirkėją jie seka pasakas apie „kokybiškesnius“ padirbinius. Sako, kad pas konkurentą prekės iš blogo fabriko, o štai pas jį jau iš geresnio. Todėl tokie patys akiniai pas vieną brangesni, nei pas kitą.

Labai retais atvejais tai būna tiesa. Nes iš tikrųjų – kai kurie fabrikai gamina geriau, kokybiškiau. Dar įdomu, kad pavyzdžiui odinėms rankinėms, diržams – duodama garantija. Tiesa, norint keisti prekę – teks sugrįžti į tą patį turgų, pas tą patį pardavėją. Gana komplikuota, bet jeigu tai padarysite – prekę jums tikrai pakeis. Tai man garantavo vietiniai, čia apsiperkantys Šanchajaus gyventojai.

Su 100 eurų Xiangyang turguje pasijausite tikrai turtingi.

Štai kainos: lėlę, kuri Lietuvos prekybos centruose kainuoja 40 eurų, čia galite nusipirkti už 4 eurus. Kiniškų suvenyrų – galvą linksinčių katinų, lėkščių, puodelių už centus. Kojinės – 20 euro centų, skėtis – 30 euro centų, dėkliukai telefonui, kepurės, „selfie“ lazdos – 1 euras. Visokie plastikiniai niekučiai yra šio turgaus pagrindas, dėl ko labiausiai čia ir verta apsilankyti.

Bet, pavyzdžiui, rusai ar patys kinai pirkėjai nori žinomų vardų. Ir jie jų gauna: „Miu Miu“ akiniai nuo saulės – 2 eurai. „Chanel“ rankinė – 8 eurai, „iPhone“ telefonas 40 eurų, „Balenciaga“ bateliai – 15 eurų, „Nike“ sportiniai bateliai – 10 eurų. Ir čia tik prabangos linija, tuo atveju jeigu norėtumėte į Lietuvą grįžti tarsi „mados ikonos“. Yra ir paprastų, ne vardinių drabužių, jie dvigubai ar trigubai pigesni. Juos pirkdami nepermokėsite ir neatrodysite juokingai.

Turguje rasite ir labai keistų daiktų, – pavyzdžiui, mažų, kalbančių robotukų, 1 ar net 2 TB talpos USB atminties raktų, kompiuterių su neįtikėtinais parametrais. Jų kainos irgi juokingos, tačiau pirkdami tokius rimtus daiktus galite skaudžiai nusivilti.

Dar įdomu tai, kad daugelis pardavėjų užsiima slapta prekyba. Prekystaliuose esančias prekes viešai vadindami padirbiniais, klientams jie pasakoja, kad turi pasislėpę ir tikrų, originalių daiktų. Štai pavyzdžiui viena, ten nugirsta istorija: „Mano pusbrolis dirba fabrike, kuris gamina „Adidas“ batus, iš jo gaunu tikrų, originalų. Labai nedaug gaunu, bet dabar kaip tik turiu. Tik jie brangiau kainuos, bet kokybė fantastiška“.

Nebūkite naivūs, tai tik dar vienas būdas parduoti ir daugiau uždirbti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)