Kanai – dažna mano stotelė keliaujant po Europą – kasmet skrendu į turizmo parodą, vykstančią garsiuosiuose Kanų festivalių ir kongresų rūmuose, ten pat, kur vyksta ir kino festivalis, tačiau festivalio metu miestas labai pasikeičia – gatvės, balkonai, terasos ir net medžiai pilni paparacių, o tūkstančiai smalsuolių, prilipę prie raudonojo Kanų festivalio atidarymo kilimo, plojimais bei susižavėjimo šūksniais pasitinka savo mylimas kino žvaigždes. Veiksmą ant raudonojo kilimo galima stebėti didžiuliame ekrane prie garsiųjų Festivalių ir kongresų rūmų.

Žymioji Kanų Croisette promenada – beveik neatpažįstama, pilna įspūdingomis vakarinėmis suknelėmis išsipuošusių moterų ir stilingų jų palydovų. Jų tikslas – gausybė Kanų festivalio metu vykstančių vakarėlių ar nuotrauka šalia raudonojo kilimo, kitoje pusėje už tvorelių, saugančių tikrų žvaigždžių kilimą nuo smalsuolių minios. Stebėti gatvės praeivius viename iš restoranų netoli raudonojo kilimo – smagi pramoga tūkstančiams Kanus per festivalį lankančių keliautojų. Paplūdimyje šalia Croisette promenados įrengtas visiems atviras kino teatras, filmai rodomi tiesiog ant jūros kranto.

Festivalio metu nuomojamos terasos, balkonai su vaizdu į raudonąjį kilimą. Mano mėgstami garsiausi Kanų viešbučiai buvo pilni žvaigždžių ir kino industrijos atstovų. Išduosiu, kad žvaigždės dažniausiai apsistoja „Hôtel du Cap-Eden-Roc“, Hôtel Barrière Le Majestic“, „InterContinental Carlton, „Hôtel Martinez“, „JW Marriott Cannes“ viešbučiuose, iš kurių, kad ir kelis metrus yra su limuzinais vežamos prie raudojo kilimo. Jei kartais norėtumėte pagyventi viename viešbutyje su Europos ir Amerikos žvaigždėmis – tai adresai, kur jas galima rasti, bet reikės pasistengti gauti juose laisvą numerį festivalio metu.

Reikia pripažinti, kad visame Kanų mieste – ne tik ypatinga šventės atmosfera, bet ir nemažai suvaržymų, uždarytos gatvės, specialūs su naujomis kainomis perspausdinti restoranų meniu, pilni viešbučiai, atitvarai, laikinos festivalio atributikos parduotuvės, todėl, renkantis atostogas Žydrojoje pakrantėje festivalio metu, pasimėgavus triukšminga Kanų kino atmosfera, ilgesniam laikui atostogauti siūlyčiau vykti į ramesnius pakrantės miestus – Sen Tropezą, Monte Karlą ar keliauti gilyn į Provansą“, – pataria Aja.

Kelionių dizainerė Aja Kanų kino festivalyje buvo pakviesta į ypatingą renginį – Ukrainos mados filmų festivalį, vykusį Art Deco stiliaus viloje su Viduržemio jūros sodais „Villa Domergue“, iš kurios atsiveria stulbinanti panorama į Kanus ir jūrą. Vila buvo pastatyta 1926 m. dailininkui Jeanui-Gabrieliui Domergue, o šiuo metu Kanų miestas jį naudoja kaip oficialią renginių vietą, ji būna atvira ir turistams.

„Tai buvo vakaras, pilnas meilės Ukrainai, jos palaikymui, su begale šiltų ir savo šaliai besiaukojančių žmonių. Vakaro metu man ne kartą akyse tvenkėsi ašaros“, – sako Aja, renginiui pasirinkusi ukrainiečių dizainerės suknelę.

Labdaros renginyje ukrainiečiai siekė Europos meno bendruomenę plačiau supažindinti su Ukraina per jos kultūrą, madą, kiną, meną ir virtuvę, parodyti šiuolaikinę Ukrainą, kuri, nepaisant karo, kuriama kasdien. Renginyje buvo rodomi filmai apie Ukrainos madą, pristatytos naujos ukrainiečių dizainerių kolekcijos, dainavo vieni žinomiausių šalies dainininkų, specialiai dėl renginio atvykę į Kanus. Renginį vedė Timuras Miroshnychenko, vienas 2023 metų „Eurovizijos“ vedėjų.

„Nors tai buvo iškilmingas labdaros vakaras, jis buvo persmelktas karo simbolių – kruvina Ukrainos vėliava, paprastų Ukrainos moterų rankomis siuvinėti drabužiai, tapę aukštąja mada, juvelyriniai dirbiniai, gimę iš Ukrainos ginkluotųjų pajėgų paleistų sviedinių ir kulkų tūtų, patriotinės dainos, nuoširdus dėkojimas remiantiems jų šalį sunkiu metu, ir nuolatinis „Слава Україні! Героям Слава!“ – pasakoja Aja. – Didžiulį įspūdį man padarė aukštosios mados, vakarinių ir vestuvinių suknelių kūrėjos Ekaterinos Chepak kolekcija, kuri buvo skirta Ukrainos miestams, kurių architektūra tragiškai nukentėjo nuo Rusijos karinių veiksmų.

Be abejonės, mados vakaro vinis buvo suknelė, kurios kelių metrų šleife – pasiaukojančio dėl savo šalies prezidento Volodymyro Zelenskio portretas, kurį sukūrė menininkas Sergey Pertsev. Labai šiltai pabendravome su Ekaterina, ji, kaip ir daugumą tą gražų vakarą Kanuose sutiktų ukrainiečių dėkojo Lietuvai už nuolatinę pagalbą karo metu. Tai buvo labai jautru, ėmė didelis pasididžiavimas Lietuva.“

Be Ekaterinos, Kanuose mados kolekcijas demonstravo siuvinėjimo rankomis tradicijas puoselėjanti Alona Çini, dizainerės Yuliya Psaryova, Angela Shapovalova, taip pat „Victoria Soprano“, „By Vel“ „Mon Blanche“ mados prekių ženklai.

Kanų festivalis Ajai padovanojo ne vieną pažintį.

„Ilgai bendravome su Olegu Skrypka, vienu garsiausių Ukrainos scenos žvaigždžių, kuris prisiminė ir savo lietuvišką istoriją. Pasirodo, Olegas jaunystėje yra dirbęs Kaune, „Gintaro“ televizorių gamykloje ir net buvo pradėjęs kalbėti lietuviškai. Olegas sakė, kad nors mūsų tautų kalbos skiriasi, mes pagal temperamentą labai panašūs.

Jis pasakojo, jog Kaune gavo pirmąją savo gyvenimo patriotiškumo pamoką – atėję su kolegomis išgerti alaus ir kalbėdami rusiškai, jie 1980-aisiais Kaune buvo apšaukti okupantais. O kai prisipažino, kad yra ne rusai, o ukrainiečiai, kauniečiai juos pavaišino“, – Olego Skrypkos istoriją, išgirstą Kanuose, prisiminė Aja.

Be Ukrainos įžymybių, renginyje dalyvavo daug žvaigždžių iš Kanų kino festivalio, žinomų mados ir grožio industrijos atstovų.
„Susipažinome su italų vyrų mados dizaineriu Claude Bonucci iš Kanų ir jo žmona, kurią pažadėjau aplankyti dizainerio butike, amerikiečių stilistu ir dizaineriu Jacobu Meiriu,„For The Stars Fashion House“ įkūrėju, kurio klientės yra Lady Gaga, Beyonce, Nicki Minaj“, – pasakojo kelionių dizainerė Aja.

Renginio akcentas buvo labdaros aukcionas, kuris buvo skirtas surinkti lėšų pirkti mašinas, kurios gyvybiškai reikalingos priešakinėse linijose esančių sužeistųjų evakuacijai. Aukcione buvo kviečiama įsigyti dizainerės Tatyanos Chornaya‘os žiedą, sukurtą iš sprogusios minos, simbolinį vyno butelį, išlikusį rusams susprogdinus vyno sandėlį su 1,5 mln. vyno butelių, suvenyrinį velykinį kiaušinį iš išlydytų kulkų tūtų pavadinimu „Krymas“ (penki menininko sukurti kiaušiniai simbolizuoja penkias okupuotas Ukrainos teritorijas).

Pagrindinis aukciono objektas buvo Ukrainos vėliava, pasirašyta prezidento Volodymyro Zelenskio, ją įteikė abiejų kojų kovose netekęs bataliono „Karpatska Sich“ karys Oleksandras Budko-Terenas. Vėliava parduota už 50 tūkst. eurų. Iš viso organizatoriams pavyko surinkti per 122 tūkst. eurų.

Renginyje dalyvavo Kanų miesto atstovai, Kanų meras Davidas Lisnardas gavo Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiojo vado Valerijaus Zalužnyj apdovanojimą už svarų indėlį padedant Ukrainai ir ukrainiečiams nuo karo pradžios.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją