Už Vilnių mažesnėje saloje istorinio paveldo, nuostabių gamtos kampelių ir lankytinų objektų yra tiek, kad kelių dienų jiems aplankyti neužtenka. Čia rasite kelias dešimtis paplūdimių, jaukius miestelius ir daug kitų dalykų. Maltą galima lankyti visus metus, nes net žiemos sezonu temperatūra pasiekia 16–19 laipsnių šilumos.

Maltai apkeliauti pasirinkau vasario mėnesį, kol Lietuvoje dar sninga ir laikosi minusinė temperatūra. Malta tuo metu nudžiugino iki 19 laipsnių šiluma. Privalumai keliaujant žiemą, kad galima rasti labai gerų skrydžių ir viešbučių kainų pasiūlymų. Mažiau turistų, daugiau ramybės bei patogumo keliaujant. Labai gerai ir tiems, kas nemėgsta didelių karščių – jausmas lyg pavasarį, kol Lietuvoje dar žiema.

Lauros Bernotienės kelionės akimirkos Maltoje

Transportas

Maltoje yra vienas oro uostas, kuris nuo sostinės Valetos nutolęs 5 km ir lengvai pasiekiamas viešuoju transportu. Jei nuspręsite nesinuomoti automobilio (eismas kairiąja kelio puse), įvairias salos vietas pasieksite autobusu arba taksi. Iš oro uosto į sostinę galima nuvažiuoti 4X autobusu – kaina 2 Eur, kelionė su pavežėjais kainuotų apie 10 eurų.

Maltoje atstumai nedideli, ją galima nesunkiai apvažiuoti viešuoju transportu, tačiau tai užtruks ilgiau, nes autobusai vėluoja, stoja daugelyje stotelių, todėl kai kur verta važiuoti pasirinkus taksi paslaugas. Kitas būdas apkeliauti pagrindines salos vietas – su turistiniais „Hop-on, hop-off“ autobusais. Maltoje yra du šių autobusų maršrutai: šiaurinis ir rytinis, bei vienas maršrutas Gozo saloje.

Iš „Hop-on, hop-off“ autobusų norimose vietovėse galima išlipti ir įlipti į kitą, kuris atvažiuoja kas valandą. Keliaudama po Maltos salą, rinkausi visus būdus: ir turistinio autobuso šiaurinį maršrutą, ir viešąjį transportą, ir keltus, ir taksi. Jei gyvensite Sliema kurorte, į Valetą galima plaukti keltu, kurio kaina 1,5 euro.

Ką pamatyti?

Valeta – visas miestas yra įtrauktas į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą. Nors miestas nedidelis, jam reikėtų skirti daugiau nei vieną dieną. Valetą galima lengvai apvaikščioti pėsčiomis aplankant muziejus, galerijas, parkus. Prie Valetos miesto vartų stovi Tritono fontanas, kuris yra visai šalia autobusų stoties.

Pagrindinė miesto gatvė Republic Street ir aplink išsidėstę visi svarbiausi istoriniai Valetos objektai: Magistro rūmų muziejus, Karališkieji operos rūmai, Nacionalinė Maltos biblioteka, Šv. Jono Katedra įspūdingai išpuoštu vidumi ir aikštė priešais ją, Archeologijos muziejus, žaislų muziejus (visame pasaulyje pagaminti įdomiausi žaislai nuo 1950 m.), Karo muziejus, esantis St. Elmo forte ir kt.

Lauros Bernotienės kelionės akimirkos Maltoje

Gražiausi miesto parkai: Upper Barakka Gardens ir Lower Barakka Gardens. Nuo Upper Barakka Gardens atsiveria nuostabūs vaizdai į įlanką bei kitoje jos pusėje esančius tris įtvirtintus mažyčius miestus (The Three Cities): Bormla (Cospicua), Birgu (Vittoriosa) ir Isla (Senglia).

Aplankę ir pasivaikščioję po abu sodus, nusileiskite į krantinę, iš kurios kas pusvalandį plaukia keltas į trimiestį. Kelionės keltu kaina – 2,8 Eur į abi puses. Atsiveria gražūs vaizdai plaukiant ir tokie pat bevaikštant trimiesčio krantinėmis.

Mdina – istorinė Maltos sostinė, kurios plotas yra vos 0,9 kv. km ir turi apie 240 gyventojų. Viduramžiškas, įtvirtintas miestas, į kurį patekti galima pro vienus iš trejų aplink esančių vartų. Tai seniausias Maltos miestas su daug siaurų gatvelių ir apstatytas masyvių akmenų pastatais. Mieste pasivaikščioti daug laiko nereikia – užteks valandos. Galite apžiūrėti Šv. Pauliaus Katedrą, Nacionalinį gamtos istorijos muziejų, viduramžių rūmus su muziejumi (Palazzo Falson), Benediktų vienuolyną, Bastiono aikštę (Bastion Square) ir kt.

Rekomenduoju užsukti į istorinę kavinukę „Fontanella Tea Garden“, kuri pastatyta ant įtvirtintų sienų, todėl iš kavinėje esančios terasos atsiveria panoraminiai vaizdai. Kavinė garsi savo tortais, bet ir kiti naminiai tradiciniai patiekalai kokybiškai paruoši bei patiekti, porcijos didelės. Kai kurie receptai nebuvo pakeisti nuo 1975 metų.

Lauros Bernotienės kelionės akimirkos Maltoje

Rabatas – už Mdinos sienų, perėjus parką, atsidursite gretimame miestelyje Rabate. Pagrindinis šio miesto lankytinas objektas – Šv. Pauliaus ir Šv. Agatos katakombos. Jose buvo laidojami mirusieji ir šiai dienai čia galima apžiūrėti muziejų bei daugiau nei 500 kelių tipų kapų. Įėjimo kaina – 6 eurai suaugusiajam, o vaikams, paaugliams ir senjorams pigiau.

Paplūdimiai: Ghajn Tuffieha (Riviera Beach), Qarraba Bay, Golden Bay. Trys vienas šalia kito esantys paplūdimiai įlankose su skaidriu, sekliu krantu, rausvu smėliu ir visus tris paplūdimius jungiančiomis uolomis, kuriomis galima žygiuoti. Jei keliausite „Hop-on, hop-off“ turistiniu autobusu, viena iš šiaurinių maršruto stotelių bus Ghajn Tuffieha paplūdimio viršuje.

Į paplūdimį pateksite nulipę apie 120 laiptelių, jį visą perėję, užlipkite molėtu taku į ne itin aukštą kalną Clay Cliffs. Nuo čia atsivers nuostabūs vaizdai į įlankas, o būdami viršuje galėsite pasivaikščioti uolomis įvairiomis kryptimis.

Marsašlokas – nedidelis, spalvingas žvejų miestelis, kurio pakrantėje plūduriuoja margaspalviai tradiciniai žvejų laiveliai. Marsašloko kaimelis žymus dėl čia vykstančio sekmadieninio žuvų turgaus, kuriame prekiaujama šviežia, ką tik pagauta žuvimi. Kasdien čia veikia ir įvairių gaminių bei suvenyrų turgelis. Pakrantėje labai daug kavinių, restoranų, kuriuose galite paragauti jūros gėrybių, bei tradicinių maltietiškų patiekalų.

Šv. Petro baseinas – iš Marsašloko kaimelio laiveliais arba pėsčiomis (2,5 km) galite pasiekti Šv. Petro baseino įlanką su natūraliais baseinais ir skaidriu žydru vandeniu. Čia populiarus šokinėjimas nuo uolų (didžiausias aukštis 5 m) bei paviršinis nardymas. Galima tiesiog degintis ir mėgautis saule įsitaisius ant uolų.

Žydroji Grota – šis septynių jūros urvų kompleksas yra populiari vieta, kurio pagrindinę 30 metrų aukščio arką galima apžiūrėti iš viršaus arba nusileisti į miestelį ir apiplaukti įsigijus išvyką laiveliais. Šioje vietovėje populiaru nardyti, kopinėti kalvomis arba prisėsti ant uolų esančiose kavinukėse. Esant didesniam vėjui, įlankose galima stebėti į uolas atsimušančias bangas, o saulėtą dieną – skaidrų ryškiai mėlyną vandenį.

Virtuvė

Maltos kultūrai, architektūrai, gyvenimo būdui ir virtuvei įtaką darė ją valdę finikiečiai, graikai, romėnai, arabai, siciliečiai, ispanai, prancūzai, britai. Todėl šioje šalyje bus gausu anglų bei italų virtuvės patiekalų, bet, kaip ir bet kuri kita šalis, turi ir kai ką išskirtinio. Malta garsėja savo triušienos patiekalais bei į kitas šalis neeksportuojamu vynu.

Taip pat aljjota – garsi maltiečių žuvies sriuba. Bragioli – jautienos suktinukai. Pastizzi – sluoksniuotos tešlos pyragėliai su sūriu ar ghejniet – ožkos pieno sūris su įvairiais prieskoniais. Maltoje pagal senovines tradicijas kepama vietinė duona hobza. Tradicinis Maltos saldumynas su juodu sirupu, marmeladu, apelsino žievele ir kitais prieskoniais – honey ring. Taip pat galite paragauti datulių pyrago ar chalvos.

Lauros Bernotienės kelionės akimirkos Maltoje

Keletas restoranų, kuriuos verta aplankyti Maltoje: Valetos širdyje, ant vienų labiausiai fotografuojamų laiptų įsikūręs itališkas restoranas San Paolo Nafrago, kuris „Google“ įvertintas 4,7 balo. Pica, lazanija, įdaryti cannelloni – viskas labai skanu. Dėmesingas ir draugiškas aptarnavimas, vienas padavėjų labai kalbus, palaiko pokalbį, teiraujasi ir įsikalbėjus nemažai gali papasakoti.

Kita kavinukė Piadina Caffe – joje stabtelėjome užkąsti sumuštinių, kurie čia gaminami šviežiai ir nustebino savo geru skoniu. Labai paslaugūs žmonės čia dirba, pataria, parekomenduoja. Ši vieta taip pat įvertinta nemažu 4,7 balu.

Užbaigti vakarą galite kokteilių bare Kamy Coctail Bar arba Kennedy. Kamy Coctail Bar įvertinimas net 4,9 balo ir jis išskirtinis tuo, kad kokteilius ruošia talentingas kokteilių meistras bei baro savininkas Iliyanas. Kai kurie jo firminiai kokteiliai dekoruoti meno kūriniais.

Senojoje maltos sostinėje Mdinoje rekomenduočiau pavalgyti ar prisėsti deserto Frontanella Tea Garden – angliški pusryčiai verti dėmesio, didelė porcija ir labai skanu. Taip pat labai didelis tortų pasirinkimas.

Taip pat kviečiu apsilankyti mano tinklaraštyje, kuriame daugiau pasakojimų iš kelionių, bei „Facebook“ puslapyje, kuriame daugybė drąsių lietuvių, keliaujančių po pasaulį, dalinasi savo nuotykiais, įspūdžiais, patarimais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją