Paspėliokime su kuo žmonėms siejasi Škotija. Vieniems su niūriu oru, rūkuose paskendusiais kalnais bei ant jų stovinčiomis didžiulėmis pilimis, tamsiais bei giliais ežerais ir, aišku – Lochneso pabaisa. Kitiems – su neaiškiai kalbančiais sijonuotais vyrais ir dūdmaišiais. Tretiems – su futbolu, ketvirtiems – su Brexit‘u, penktiems su dar kokiais nors dalykais. Ir visos tos sąsajos yra teisingos. Tačiau norint tas sąsajas įprasminti praktiškai bei įsitikinti jų aktualumu, tereikia nustoti kalbėti, o patiems apsilankyti toje ežerų pabaisų šalyje.

Kiek anksčiau pigios oro linijos vykdė tiesioginius skrydžius iš Kauno į Edinburgą ir tai buvo ideali galimybė Škotiją pasiekti patogiai. Šiuo metu tokių skrydžių nėra, bet lietuviai dabar yra praturtėję bei gali išgalėti ir platesnes nuvykimo į Škotiją opcijas. Galima, pavyzdžiui, skristi į Londoną ir ten perlipti į Škotijos link skrendantį lėktuvą. Arba pasiekti Škotiją traukiniu, tuo pačiu pasimėgaujant ir Anglijos vaizdais. Greitieji traukiniai iš Londono į Glazgą jus nuveš per nepilnas penkias valandas. Jų bilietai gali būti brangoki, tiesa, bet jei jau ryžtiesi pakeliauti Jungtinėje Karalystėje, tai, tikėtina, esi įsivertines faktą, kad ji nėra pigi šalis.

Kaip žinia, Jungtinę Karalystę sudaro keturios dalys – Anglija, Škotija, Šiaurės Airija ir Velsas. Jei Anglija yra tarsi visų tų dalių motina, tai Škotija yra neramiausias, maištingiausias ir labiausiai mamos neklausantis vaikas. Maža to, tai yra ir dažnai gyventi savarankiškai norintis vaikas.

Turbūt daug kas prisimena 2014 metais Škotijoje vykusį referendumą dėl nepriklausomybės. Tada nedidele balsų persvara laimėjo nepriklausomybės priešininkai ir Škotija liko Jungtinės karalystės sudėtyje. Centrinė šalies valdžia Londone tada lengviau atsikvėpė manydama, kad bent jau kelis dešimtmečius dėl Škotijos bus ramu. Nebuvo. Po dviejų metų Škotija vėl ėmė šiauštis. Kas tą paskatino? Brexit‘as, be abejo.

Referendume dėl Brexit‘o, škotai didžiule persvara nubalsavo, kad Jungtinė Karalystė liktų Europos Sąjungoje. Beveik du iš trijų škotų nenorėjo pasitraukti iš ES. Deja, škotų balsų neužteko ir Jungtinė Karalystė, įskaitant ir Škotiją iš bendrijos pasitraukė. Škotai su tuo nesusitaikė ir ėmė puoselėti mintis apie naują referendumą dėl nepriklausomybės, o po to ir sugrįžimą į Europos Sąjungą. Pamenu, iškart po Brexit‘o, kažkuris Škotijos delegacijos narys Europos Parlamente pasakė, jog Škotija Europos Sąjungos nenuvylė ir dabar atėjo metas jai nenuvilti Škotijos. Visi tada plojo atsistoję, o jautresni net ašarą braukė.

Tai, žinoma, nereiškia, kad tie jautrūs žodžiai virs kūnu. Londonas jau dabar pasakė, kad jokių referendumų nei jų rezultatų nepripažins. Antra, net ir referendumui įvykus, nepriklausomai Škotijai prisijungti prie ES nebūtų taip paprasta, nes šalis kai kurių įstojimo kriterijų neatitinka jau dabar. Visgi, tai yra gana tolimos perspektyvos reikalai, tad neburkime iš arbatos tirščių, o pažiūrėkime kaip Škotija atrodo šiandien.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)