Nors šio miesto teritorijoje pirmoji gyvenvietė įkurta apie XVI a., tik XIX a. viduryje, suklestėjus kalnakasybos industrijai, miestas tapo svarbus Lenkijos ekonomikai. Besivystant kalnakasybai čia pradėjo augti daugybė daugiaaukščių pastatų, dėl kurių Katovicai net buvo praminti Lenkijos Čikaga.

Katovicai – 11 pagal dydį Lenkijos miestas, turintis apie 300 tūkst. gyventojų. Tiesa, su aplink esančiais miesteliais sudaro metropoliteną, kur iš viso gyvena apie 3,5 mln. gyventojų.

Ilgus metus nuo anglių kasyklų priklausęs miestas paskutinius metus perrašo savo istoriją. Uždarius beveik visas anglių kasyklas, miestui teko braižyti naują savo planą. Sileziečiai nusprendė išnaudoti uždarytas anglių kasyklas ir istoriją, kad taptų kultūra pulsuojančiu miestu. Tam nemažai preteksto davė ir bandymas 2016 m. tapti Europos kultūros sostine. Deja, tuomet karūna atiteko Vroclavui, o Katovicai tiesiog nusprendė visko nemesti ir toliau gaivinti bei naujai kurti kultūra dvelkiančio miesto aurą.

Vienas iš svarbiausių miesto pastatų, aplink kurį kūrėsi Katovicai ir virė gyvenimas, – senoji traukinių stotis, ji dabar rekonstruota į kavinių ir biurų pastatą. Tačiau tai tik vienas mažytis iš objektų, kuriuos verta aplankyti, užsukus į Katovicus.

Katovicai

Dabar Katovicai iš tamsaus industrinio miesto bando virsti į judrų, jaunatvišką ir spalvingą. Be gausių kultūrinių erdvių ir renginių, miesto valdžia ir pati Lenkija į Sileziją aktyviai bando pritraukti užsienio investicijų, kad čia būtų įsteigta kuo daugiau paslaugų centrų bei sukurta naujų darbo vietų.

„Spodek“ arena

Vienas iš įsimintiniausių Katovicų statinių – „Spodek“ arena, kuri įspūdingiau atrodo vakare, kai ši miesto pažiba ryškiai šviečia iš tolo.

11 tūkst. vietų arenoje organizuojami svarbiausi Silezijos sporto renginiai ir tarptautinės rungtynės. Per 45 gyvavimo metus „Spodek“ arenoje jau vyko daugybė tarptautinių rungtynių, tokių kaip tinklinio ar ledo ritulio.

Katovicai

Šią areną pasirenka ir didelį gerbėjų ratą turinčios užsienio grupės. Joje jau yra koncertavę „Metallica“, „Deep Purple, „Green Day“, Mike'as Oldfieldas.

Moderniu miestu tampanti Silezijos sostinė neatsilieka nuo technologijų plėtros. 2016 m. čia įvyko didžiausias e. sporto renginys „Intel Extreme Masters“. Jį aplankė net 113 tūkst. žmonių.

Kadangi arena buvo statoma dar tuomet, kai Katovicų apylinkės turtus krovėsi iš anglių kasyklų, architektai šį pastatą projektavo itin atsargiai, kad jis atlaikytų kasyklose vykstančių darbų sukeltą žemės turbulenciją. „Spodek“ areną dažnai aplanko užsienio architektai, kad pamatytų, kokia unikali šio pastato architektūra.

„Spodek“ arena renovuota 2011 m. Renovuojant pakeista apie 30 tūkst. plytelių, kurios buvo pagamintos iš cemento ir asbesto. Darbų metu iš arenos išvežta apie 100 tonų asbesto.

Visai šalia „Spodek“ arenos 2015 m. buvo baigtas statyti Katovicų tarptautinis kongresų centras, kuriame organizuojami verslo renginiai ir konferencijos. Pastato fasadas – juodos spalvos, kad net mieste uždarius anglies kasyklas primintų svarbų Katovicų istorijos metą.

Katovicai

Iš viso „Spodek“ arenoje ir šiame kongresų centre gali tilpti iki 15 tūkst. lankytojų.

Silezijos muziejus

Kaip jau minėta, uždarant anglies kasyklas, nes jos ekonomiškai buvo nebenaudingos, miesto valdžiai teko galvoti, ką daryti su daugybe pastatų, kurie liko apleisti pasitraukus verslui.

Štai vienoje buvusioje kasykloje miesto centre nuspręsta įrengti Silezijos muziejų. Jis iš įprastinių išsiskiria tuo, kad per penkis aukštus esančias ekspozicijų sales tenka apeiti ne lipant į viršų, o leidžiantis žemyn – po žeme.

Katovicai

Iki 14 metrų gylio įrengtame muziejuje galima susipažinti su Lenkijos ir Silezijos meno istorija bei tapytojų darbais. Tiesa, čia eksponuojami ne tik profesionalių dailininkų darbai. Viena salė skirta dailininkų mėgėjų, dirbusių Katovicų kasyklose, darbams, kuriuose dažnu atveju atsispindi sudėtingo darbo po žeme aktualijos.

Nacionalinio Lenkijos radijo simfoninio orkestro koncertų salė

Visai netoli nuo „Spodek“ arenos iškilęs dar vienas įspūdingas statinys, kurį privalėtų aplankyti visi klasikinės (ir ne tik) muzikos gerbėjai. Nacionalinio Lenkijos radijo simfoninio orkestro koncertų salė išsiskiria ne vien modernia architektūra, bet ir unikalia akustika.

Katovicai

Iš išorės kalnakasių daugiabučius primenančios raudonos plytos slepia viduje įrengtą ir gerai nuo išorės garsų apsaugotą 1,8 tūkst. vietų koncertų salę.

Salės akustika patikėta pasirūpinti Yasuhisai Toyotai iš įmonės „Nagata Acoustics“.

Katovicai

Tiesa, Katovicai neapsiriboja vien klasikinės muzikos koncertais šioje salėje. Per metus mieste vyksta daugybė muzikos festivalių ir renginių. Pavyzdžiui, lauko festivaliai OFF, „Tauron Nowa Muzyka“ ar koncertų salėse vykstantys „Rawa Blues“, „Silesian Jazz Festival“, „Katowice JassArt Festival“.

Beje skelbiama, kad lenkiškas hiphopas užgimė ir išsivystė būtent Katovicuose.

Neoninių iškabų miestas

Dėl savo architektūros Katovicams buvo prikibęs ne tik Lenkijos Čikagos vardas. Šiam miestui klijuota ir Lenkijos Las Vegaso etiketė.

Praėjusio amžiaus 7-ajame dešimtmetyje mieste kabėjo apie 800 neoninių iškabų. Visos jos buvo estetiškos, o kai kurios – pastato fasado dydžio. Tačiau praėjusio amžiaus paskutiniame dešimtmetyje neoninių ženklų pradėjo mažėti: keičiantis pastatų savininkams ir jų paskirtims naktimis Katovicai liko vis mažiau apšviesti neoninių šviesų.

Katovicai

Vis dėlto paskutiniais metais miesto valdžia kartu su vietos verslais nusprendė atgaivinti šį miesto atributą ir keliaujant Katovicų centre galima išvysti vis daugiau neoninių iškabų. Tiesa, šiam istoriniam etapui net sukurtas specialus takas turistams, kuriuo einant galima pamatyti svarbiausias miesto neonines iškabas, o kartu susipažinti su minėta miesto istorijos dalimi.

Trijų dienų planas nusprendusiems pažinti Katovicus

1 diena

Kultūros zona: „Spodek“ arena, Silezijos muziejus.

Pietūs vietos kavinėje ar restorane (paragaukite silezietiško rolado – mėsos suktinuko).

Nacionalinio Lenkijos radijo koncertų salė.

2 diena

Gišovieco (Giszowiec) namų kompleksas (istorinis kalnakasių kaimas Katovicuose).

Nikišovieco (Nikiszowiec) rajonas (buvusios kasyklos ir kalnakasių gyvenvietės teritorija, kuri šiuo metu tapo populiarėjančia naujakurių gyvenamąja vieta).

Silezietiški pietūs restorane.

Cinko ir metalurgijos muziejus (susipažinkite su cinko pramonės istorija, įrenginiais, naudotais metalurgijoje).

Vakarą praleiskite populiarioje Mariackos gatvėje, pilnoje kavinių, barų ir restoranų.

Katovicai

3 diena

Kosciuškos parkas.

Silezijos centras laisvei ir solidarumui.

Guido anglies kasykla.

Neoninių šviesų kelias.

Portalas Delfi Katovicuose lankėsi Lenkijos Vilniuje kvietimu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)