Ar įvažiuojant į šalį reikės parodyti pasą?

Kroatija Europos Sąjungai priklauso nuo 2013 m., tačiau šiuo metu ji nepriklauso Šengeno erdvei. Tai reiškia, kad įvažiuojant į šalį vis tiek reikia turėti pasą arba asmens tapatybės kortelę, net jei atvykstate iš Šengeno erdvės šalies.

Tiesa, Kroatijos pasieniečiai ne visada domisi turistų dokumentais ir dažnai net nepažiūri į asmens tapatybės kortelę, tačiau kuo mažesnis pasienio punktas, tuo didesnė tikimybė, kad dokumentai bus tikrinami atsakingai.

Tačiau nuo 2023 m. sausio 1 d. Kroatija ketina panaikinti sienų kontrolę su kitomis Šengeno šalimis. Tai reiškia, kad keliautojai galės įvažiuoti į Kroatiją iš kitos Šengeno šalies nepateikdami paso ar asmens tapatybės kortelės. Pagaliau baigsis spūstys pasienyje.

Ketvirtadienį Europos Parlamentas balsavo už tai, kad būtų panaikinta likusi pasienio kontrolė tarp Kroatijos ir Šengeno erdvės. Galutinį sprendimą priima Europos Vadovų Taryba, kurios nariai yra 27 ES vyriausybių vadovai.

„Kroatijos vieta Šengeno erdvėje. Kriterijai įvykdyti. Europos Parlamentas pritarė. Dabar tai turi padaryti Europos Vadovų Taryba“, - tviteryje rašė Europos Parlamento pirmininkė Roberta Metsola.

Tikimasi, kad galutinis sprendimas bus priimtas gruodžio 9 d.

Jei balsavimas bus teigiamas, nuo 2023 m. sausio 1 d. bus panaikinta Kroatijos sienų su Šengeno šalimis kontrolė sausumoje ir jūroje. Oro uosto kontrolė bus panaikinta nuo kovo 26 d.

Šengeno erdvė yra didžiausia laisvo keliavimo zona pasaulyje, kurioje šiuo metu dalyvauja 22 ES šalys, tarp jų Lietuva, ir keturios asocijuotosios ne ES šalys.

Kas bus su Kroatijos valiuta?

Kol kas keliautojams, atvykstantiems į Kroatiją, reikia išsikeisti pinigus, nes iki kitų metų sausio mėn. šalyje naudojama sava valiuta – kuna. Šiuo metu viena Kroatijos kuna verta maždaug 0,13 euro.

Tačiau nuo kitų metų Kroatija pradės naudoti eurą. Šalis prisijungs prie 19 kitų bloko šalių, kurių nacionalinė valiuta yra euras.

Kroatija tikisi, kad tai užtikrins didesnį finansinį saugumą jos piliečiams ir aukštesnį gyvenimo lygį. Tai taip pat reiškia, kad Kroatijos parduotuvėse pasikeis kai kurių prekių kainos.

Kroatija taps 20-ąja ES valstybe nare, kuri pereis prie euro, todėl liks tik septynios ES šalys, kurios ir toliau naudos savo valiutą. Tai Bulgarija, Čekija, Danija, Rumunija, Švedija, Vengrija ir Lenkija. Šiose šalyse lankytojai iš euro zonos vis dar turi išsikeisti pinigus prieš kelionę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją