Beveik 98 proc. Austrijos vietų, kuriose žmonės reguliariai maudosi, buvo įvertintos puikiai. Visoje Europoje beveik 85 proc. vandens telkinių įvertinti tokiu pat aukštu balu, skelbia euronews.com.

Kai galvojate apie Austriją, atostogos pliaže greičiausiai nėra pirmas dalykas, kuris ateina į galvą. Tačiau neleiskite, kad išėjimo į jūrą trūkumas jus atbaidytų – ši Vidurio Europos šalis gali pasigirti daugybe nuostabių smaragdinių ežerų, įskaitant Acheno ežerą, kurį vietiniai gyventojai vadina „Tirolio vandenynu“.

Europos šalys, kuriose vanduo švariausias maudytis

Daugumoje Europos šalių yra daugybė maudymosi vietų, kurias EAA įvertino „puikiai“.

Maltoje, Graikijoje, Kroatijoje, Kipre, Danijoje ir Vokietijoje bent devynios iš dešimties vietų buvo įvertintos aukščiausiu balu.

Atostogų karštosios vietos Italija ir Ispanija taip pat surinko daugiau nei žemyno vidurkis – 87,9 ir 87,4 proc. vietų gavo aukščiausius įvertinimus.

Populiarioji Prancūzija pasirodė prasčiau – tik trys ketvirtadaliai maudyklų buvo įvertintos puikiai.

Lenkija buvo įvertinta prasčiausiai Europoje – tik 44,5 proc. maudymosi vietų gavo aukščiausią įvertinimą.

Ataskaitos autoriai įspėjo, kad kai kuriose šalyse prieš maudydamiesi turėtumėte pagalvoti dukart.

„Maudymasis maudyklose, kuriose vandens kokybė yra prasta, gali sukelti ligas“, - rašo jie.

„Maudyklos, kurių vanduo įvertintas kaip blogos kokybės, turi būti uždarytos visą maudymosi sezoną.“

Tik 1,5 proc. maudyklų ES buvo prastos kokybės, t. y. tik 332 maudyklos. Penktus metus iš eilės 45 maudyklos buvo uždarytos visam laikui, nes penktus metus iš eilės buvo įvertintos kaip „blogos“.

Penkios geriausios laukinės maudyklos Europoje – visos jos gavo „puikų“ įvertinimą

5. Giolos lagūna, Taso sala, Graikija

Apsilankykite Graikijos Taso saloje esančioje Giolos lagūnoje. Šį natūralų uolėtą baseiną netoli Astriso kaimo nuo vandenyno skiria uolų siena, tačiau jis kasdien prisipildo šilto Egėjo jūros vandens. Lankytojai gali šokinėti nuo aštuonių metrų aukščio uolų į žydrąją lagūną.

4. Valcheno ežeras (Walchensee), Vokietija

Šis ryškios turkio spalvos ežeras yra viena švariausių maudymosi vietų regione. Čia gausu galimybių degintis žvyro paplūdimiuose ir laukinėse pakrantės salose. Jei nuspręsite pasiplaukioti, saugokitės, nes kojomis nesieksite žemės – ežero gylis siekia 192 metrus.

3. Fiastros ežeras, Italija

Šis ežeras, esantis Centrinėje Italijoje, už valandos kelio nuo Trevio, garsėja itin skaidriu vandeniu. Žygiuokite į kalnus šiaurinėje šio paplūdimiais nusėto ežero pakrantėje arba išsinuomokite vandens dviratį ir plaukite per ramų ežero vandenį.

2. Acheno ežeras, Tirolis, Austrija

Šį smaragdo žalumo ežerą daugiau kaip prieš 20 000 metų Alpėse iškirto ledynai. Jis apsuptas vaizdingų kalnų ir vešlių žalių pievų, todėl čia mėgsta maudytis tiek vietiniai gyventojai, tiek turistai.

Matomumas po vandeniu gali siekti 10 metrų, todėl ežeras yra tikras nardytojų rojus. Vasarą vanduo siekia 22 °C, tačiau drąsuoliai gali išbandyti kasmetinį Naujųjų metų dienos maudymąsi, kai vanduo būna įšilęs gerokai mažiau.

1. Imotski mėlynasis ežeras, Kroatija

Šis nuostabus Kroatijos ežeras yra gilioje įgriuvoje, kuri, specialistų nuomone, susidarė sugriuvus didžiuliam urvui. Maudynės bus pelnytos, nes lankytojai turi 45 minutes žygiuoti uolėtu taku, kad pasiektų krištolo mėlynumo ežero vandenis. Kodėl nesusipakavus iškylos ir nepasirengus dienai paplūdimyje?

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)