Lietuvos oro uostų ekspertai pastebi, kad po pandemijos vis aktyviau keliaujama ne tik atostogų, tačiau ir darbo reikalais, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Pirmojo šių metų ketvirčio rezultatai, augantys keleivių srautai bei artimiausios prognozės rodo, kad lietuviai keliauja vis drąsiau, o vasaros aviacijos sezonas įsisiūbuoja. Matome, kad paklausūs ne tik pažintiniai atostogų maršrutai – grįžta ir verslo kelionės, ilgesnės komandiruotės. Natūralu, kad tai labai gerai mato ir reaguoja oro bendrovės, kurios sudaro patogias sąlygas šio tipo keliautojams, siūlant tiesioginius skrydžius ir atitinkamus jų laikus, kad net ir trumpos kelionės būtų produktyvios“, – apie iš Vilniaus ir Kauno oro uostų vykdomus skrydžius pasakoja Lietuvos oro uostų Aviacinių paslaugų skyriaus vadovas Aurimas Stikliūnas.

Gastronominės kultūros pažintys

Savo verslo išvykas praturinti gurmaniškomis patirtimis skatina ir Liucina Rimgailė. Pažintį su saldžiąja vietine virtuve Belgijoje, Šveicarijoje ir Anglijoje ji rekomenduoja pradėti nuo klasikos.

„Pirmiausia vertėtų susipažinti su tuo, kas tai šaliai ir jos gastronominei kultūros daliai yra svarbiausia – tai yra kuo didžiuojasi ir ką išbandyti kviečia vietos gyventojai. Labai įdomu tos pačios rūšies desertus išbandyti keliose skirtingose vietose. Tai savotiškas eksperimentas, kurio įspūdžiai gali tapti net ir pokalbio tema verslo susitikimuose", – dalinasi L. Rimgailė.

Pasak desertų ekspertės, Londone būtinai paragautų angliškos arbatos popietės klasikos – Viktorijos biskvitinio pyrago.

Belgija garsėja šokoladu, kurio gamyba yra perduodama iš kartos į kartą, tad šioje šalyje tikrai nepraeičiau pro šokoladinius saldainius. Klasikinio morengo receptas priklauso prancūzams, tačiau šveicarų morengo gamybos būdas pasaulyje taip pat itin populiarus. Tad šioje šalyje ieškočiau būtent šio burnoje tirpstančio deserto“, – sako Liucina Rimgailė.

Ciurichas – vegetarų „meka“?

Ciurichas garsėja tuo, kad jame veikia vienas seniausių vegetarų restoranų, kurį 1898 m. atidarė Ambrozijus Hiltlis (Ambrosius Hiltl). Gineso rekordų knygoje esančiam seniausiam pasaulyje vegetarų restoranui vadovauja jau ketvirtoji Hiltlių šeimos karta, o jo filialų Ciuricho mieste galima rasti net kelis. Be to, čia galima pasimėgauti ne tik vegetariškais šveicariškos virtuvės patiekalais, bet ir Indijos kultūros įkvėptais, kuriais šis restoranas garsėja.

Šveicarijos virtuvė labai įvairialypė, nes skirtingais istoriniais laikotarpiais ji buvo veikiama ir formuojama Prancūzijos, Vokietijos, Italijos. Vokiškai kalbančiame Ciuriche būtina paskanauti tradicinio patiekalo „Rosti“, kuris primena lietuviškus bulvinius blynus.

Žiemos sezono metu rekomenduojama paskanauti veršienos troškinio su grybais – tai klasikinis patiekalo derinys, atkeliavęs iš Vokietijos. Be to, čia būtina paskanauti ir kuo daugiau daugiau šveicariško sūrių rūšių. Šalis gali pasiūlyti daugiau nei 150 jo rūšių.

Tiesioginius skrydžius iš Vilniaus oro uosto į Ciurichą vykdo Šveicarijos tarptautinės oro linijos „Swiss“ du kartus per savaitę – trečiadieniais ir šeštadieniais. Tai viena šių metų Vilniaus oro uostų vasaros aviacijos sezono naujienų. Skrydžiai į Ciurichą organizuojami nuo kovo pabaigos.

Ciurichas, Šveicarija

Popiečio arbatos tradicija ir indijos prieskoniai viename

Į centrinį Londono Sičio oro uostą iš Vilniaus oro uosto skraidina oro bendrovė „LOT Polish Airlines“.

Londonas patrauks ne tik kosmopolitiška dvasia, bet ir netikėtomis gurmaniškomis patirtimis. Nuo pat seniausių laikų Anglijos virtuvė, kaip ir šveicarų, buvo veikiama vadinamųjų svetimšalių. Pavyzdžiui, frankų-normanų invazijos metu į Angliją atkeliavo šafranas, muskatas, pipirai, cukrus ir imbieras, o iš Didžiosios Britanijos kolonijos Indijos su įvairiais prieskoniais atkeliavo padažai ir troškiniai. Beje, dėl pastarosios šalies įtakos Londonas laikomas viena tų vietų, kur galima paskanauti geriausio indiško maisto. Vietos gyventojai juokauja, kad vištiena kario padaže yra laikoma naujuoju nacionaliniu Anglijos patiekalu.

Tradicinėje anglų virtuvėje dominuoja mėsos patiekalai, o tipiniu sekmadienio pietų patiekalu laikomas Jorkšyro pudingas.

Žinoma, „nepabėgsite“ ir nuo popiečio arbatos tradicijos. Pasimėgauti jos puodeliu su įvairiausiais vieno kąsnio sumuštiniais ar pyragėliais Londone privaloma. Nemažoje dalyje vietų staliukai šiai popietės pertraukai rezervuojami iš anksto, be to, tai gali būti ir idėja mažiau formaliam darbo susitikimui.

Nuo šokolado iki gurmaniškų jūros gėrybių restoranų

Briuselis – ne tik verslo, bet ir įvairių ES institucijų sostinė, kurią lietuviams patogu pasiekti iš Kauno oro uosto. Galvojant apie Belgiją, prieš akis natūraliai iškyla nacionalinis patiekalas – midijos su gruzdintomis bulvytėmis. Patys vietos gyventojai pripažįsta, kad sezono metu į šalį verta vykti vien dėl šio patiekalo, kuris ruošiamas įvairiai ir įmantriai. Pavyzdžiui, Briuselyje galima rasti daugiau kaip 100 metų veikiantį žuvies restoraną, kuriame siūloma 12 skirtingų būdų patiekiamų moliuskų. Miestas taip pat garsėja itin prabangiais jūrų gėrybių restoranais.

Kaip gi Briuselis be briuselio kopūstų. Būtent belgų dėka ši daržovė paplito po visą pasaulį, kuri maisto gaminimui naudojama apie 400 metų. Dar vienas vertas dėmesio šedevras yra Vaterzui – firminis Belgijos virtuvės patiekalas.

Belgų virtuvė skirtingais istoriniais laikotarpiais buvo taip pat veikiama kitų šalių bei kultūrų, o dabar šią tautą be jūros gėrybių drąsiai galima vadinti ir mėsos gurmanų tauta. Nuo šernienos, zuikienos, elnienos iki kurapkų, ančių, tetervinų, putpelių ar balandžių.

Tiesioginiai skrydžiai į Briuselį vyksta iš Kauno oro uosto (bendrovė „Ryanair“).

Detalią informaciją apie Lietuvos oro uostuose vykdomas tiesiogines skrydžių kryptis ir šalių taikomus reikalavimus keliautojams galima sužinoti specialiame polapyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją