Pirmas argumentas: Albanijoje saulė šviečia 300 dienų per metus

Pirmasis argumentas labai paprastas, bet atostogoms neįtikėtinai svarbus: Albanijoje rasite gerą orą. Čia saulė šviečia vidutiniškai 300 dienų per metus, rašoma pranešime spaudai. Vasarą vidutinė oro temperatūra svyruoja tarp 24 ir 28 laipsnių. Esant tokiai temperatūrai, jūros vanduo sušyla iki 23-25 laipsnių. Be to, vasarą Albanijoje labai nedaug lietaus. Statistiškai, 90 proc. visų kritulių iškrenta žiemą, tad albaniškos vasaros būna sausos.

Antras argumentas: dvi jūros ir miškai

Kai geras oras yra beveik garantuotas, galima planuotis atostogų programą. Skaičiuojama, kad net 70 proc. Albanijos teritorijos užima kalnai ir tankūs miškai, o likęs plotas – ežerai ir pajūris. Albanijos krantus skalauja dvi jūros: Jonijos ir Adrijos.

„Albanijoje kiekvienas gali rasti savo mėgstamiausią pajūrio tipą. Čia yra tiek laukinių krantų su akmenimis, tiek tvarkingų viešbučių paplūdimių. Yra ir vietų, pilnų pramogų bei žmonių, bei atokių kampelių, kur ima atrodyti, kad jūra priklauso tik jums“, – pasakoja „Itaka“ kelionių ekspertė Daiva Strumskienė.

Trečias argumentas: atostogos be turistų skruzdėlyno

Albanijos pajūris ir visa gamta atrodo kaip tiesiai iš atvirukų. Papildomas privalumas – visą tai galite pamatyti, nesibraudami pro turistų būrius. Albanija pati save pristato kaip „paskutinį neapverstą Europos akmenį“. Atvykus čia būtent toks jausmas ir užplūsta – tarsi atradus kažką naujo, dar neatrasto ir nesugadinto, nes net ir vasaros viduryje keliautojų kiekis čia optimalus. Pajūrio miestai spinduliuoja gyvybe, bet nėra perkrauti. Todėl net ir pačias populiariausias lankytinas vietas galite apžiūrėti ramiai, be spūsčių ar eilių.

Ketvirtas argumentas: prabanga už pigiau

Tai, kad Albanija dar nėra masiškai atrasta šalis, turi įtakos ir kelionių kainoms. Čia galite patirti prabangą, neišleisdami kalno pinigų. Albanijos sostinė Tirana – kiek brangesnis miestas. Bet nuvykę toliau, į kitus, net kurortinius miestus, galėsite mėgautis nerūpestingomis atostogomis nepalikdami čia visų santaupų. Svarbu turėti omeny ir kultūrinį kontekstą: Albanijoje įprasta derėtis, tad jei apsiperkate turguje ar važiuojate taksi – drąsiai tarkitės dėl galutinės kainos. Tiesa, svarbu turėti omenyje, jog Albanijoje naudojama valiuta yra lekas.

Albanija

Penktas argumentas: Italija, Graikija ir Balkanai vienoje virtuvėje

Albanai skolinosi geriausias maisto paslaptis iš kaimynų italų ir graikų, bet į viską pažvelgė su balkaniška perspektyva ir taip sukūrė unikalią albanišką virtuvę. Pavyzdžiui, visai kaip Italijoje, Albanijoje ruošiama nepriekaištinga espreso kava, bet čia ji skanaujama su baklava ar ballokume sausainiais. Kaip ir graikiškoje virtuvėje, albaniškuose patiekaluose rasite daug alyvuogių aliejaus, jogurto, avinžirnių. Čia itin populiarūs troškiniai, sujungiantys visus šiuos ingredientus.

Anot D. Strumskienės, Albanišką virtuvę galima suskirstyti į tris regionus: šiaurės, pietų ir centrinę. Patiekalai šiose srityse skiriasi priklausomai nuo geografinių aplinkybių, atsižvelgiant į tai, kas ten gali augti. Vis dėlto visus regionus jungianti grandis yra jūra. „Nors žmonės dažnai vieni kitiems pataria, kad keliaujant „viskas įskaičiuota“ kelionėse, viešbučiuose reikėtų vengti jūros gėrybių, bet „Itaka“ kelionių kryptis Albanijoje – ant jūros kranto įsikūręs Duresio kurortas. Gyvendami čia būsite tikri, kad visos ragaujamos jūros gėrybės yra pačios šviežiausios“, – sako „Itaka“ atstovė.

Albanija

Šeštas argumentas: Istorija

Jei kelionėse ieškote ne tik skanėstų ar poilsio, bet ir nuotykių bei žinių, Albanija patenkins jūsų lūkesčius su kaupu. Čia rasite platų spektrą lankytinų objektų: senovinius akvedukus, amfiteatrus ir pirtis, bazilikas, katedras ir mečetes, tvirtoves ir citadeles. Kalnuotose vietovėse įspūdingi serpantinai bei vaizdu žadą atimančios apžvalgos aikštelės.

„Albanijos istorija tokia turtinga, kad norintiems su ja susipažinti iš esmės, organizuojame specialias pažintines keliones. Tokios kelionės trukmė – septynios dienos, bet net ir intensyviai keliaudami, galime susipažinti tik su dalele Albanijos istorijos. Būtent dėl to Albanija yra šalis, kur verta ne tik apsilankyti, bet vėl ir vėl sugrįžti“, – sako D. Strumskienė

Septintas argumentas: kelionei pakanka tapatybės kortelės

Albanija nėra Europos Sąjungos narė, bet tai jums nesukels papildomų rūpesčių Albanija pripažįsta Lietuvos Respublikos asmens tapatybės kortelę galiojančia kelionėms, tad neteks gamintis paso skubos tvarka. Galite keliauti ramiai, nesijaudindami dėl papildomų dokumentų ar vizų, tiesiog pasiimdami asmens tapatybės kortelę. Tik svarbu atkreipti dėmesį į kortelės galiojimo laiką, ji turi galioti dar bent 3 mėn., po kelionės pabaigos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją