– Anksčiau iš Lietuvos atvykti į Kroatiją buvo išties sudėtinga. Kokia situacija šiandien?

– Jau nuo gegužės mėnesio, du kartus per savaitę į Dubrovniką tiesiogiai skris „airBaltic“ kompanijos lėktuvai – ketvirtadieniais ir sekmadieniais. Tokiu patogiu tiesioginiu susisiekimu iš Vilniaus keliautojai galės naudotis iki pat lapkričio mėnesio. Iš Rygos tiesiogiai skraidins į Rijeką ( nuo gegužės iki rugsėjo) ir Splitą ( nuo balandžio).

Vykdomi skrydžiai atgaivino Kroatijos turizmo sektorių Lietuvos žmonėms. Jeigu anksčiau iki Kroatijos tekdavo vykti autobusu, nuosavu automobiliu ar skristi lėktuvu su keliais persėdimais, tai dabar tikrai situacija labai palanki pažinti šalį. Po pačią Kroatiją galima keliauti nuomotu automobiliu, autobusais, traukiniais, tramvajais, taksi. Susisiekimas didžiuosiuose miestuose tikrai gerai išvystytas. Šalis gan didelė ir labai įvairi, per vieną kartą jos neišvažinėsi. Vieną kelionę galima skirti Adrijos jūros pakrantei, kitą labiausiai į pietus nutolusiai Dalmatijos daliai, salų pažinimui. Įdomių krypčių ir patirčių šalyje begalės.

– Kada geriausiai keliauti?

– Nuo balandžio iki birželio oras jau maloniai šiltas, nors jūra vėsoka. Liepos ir rugpjūčio mėnesiais atostogauja visi, tad ir kainos didžiausios, ir žmonių srautas gausiausias. Rugsėjis ir spalis – turistų mažiau, oras puikus ir jūra šilta.

– Ar lengva rasti, kur apsigyventi, jau bekeliaujant, ar visgi geriau nakvynėmis pasirūpinti iš anksto?

– Žinant tikslų kelionės planą, keliaujant su mažais vaikais ar vyresniais žmonėmis, taip pat tiems, kas nemėgsta netikėtumų ar ekstremalių situacijų, visada geriau turėti nusimačius nakvynės vietas. Tai ne tik palengvina kelionę, bet ir nuima kelionės metu bereikalingą nervinę įtampą, jeigu nakvynės ieškosite jau sutemus. Be to, apgyvendinimo pasirinkimas visada yra didesnis, pradėjus domėtis anksčiau. Pačioje Kroatijoje itin plačios apgyvendinimo galimybės: nuo kempingų, įvairios klasės apartamentų iki geriausių viešbučių ar nuosavų vilų su gražiausiais vaizdais į Adrijos jūrą.

Kroatija

– Kokios vietos labiausiai garsina Kroatiją?

– Jei tai yra jūsų pirmasis vizitas Kroatijoje, būtinai stabtelėkite Dubrovnike. Vienas geriausiai išsilaikiusių viduramžių sienų miestų pasaulyje dar labiau išpopuliarėjo filmuojant HBO serialą „Sostų karai“. Šiai vietai verta skirti dieną ar dvi. Hvaras yra antras populiariausias miestas Kroatijos pakrantėje. Žinomas dėl savo paplūdimių, istorinio senamiesčio, Pakleni salų. Hvaras yra atskaitos taškas apsilankymams atokiose salose. Kalbant apie paplūdimius, Brač saloje esantis Zlatni Rat paplūdimys yra viena gražiausių vietų Europoje. Šis paplūdimys, dar žinomas kaip „Auksinis ragas“, yra populiariausia vieta Kroatijoje. Sala gali pasigirti ir kitais nuostabiais, pušynais apaugusiais paplūdimiais, izoliuotomis įlankomis, romantiškais miesteliais, alyvuogių aliejumi. Gamtos mylėtojai, ieškantys ramybės ir poilsio gali nuvykti į Mljet nacionalinį parką, kuriame yra du druskingi ežerai. Istorijos ir meno gerbėjams skirta Korculos sala. Dėmesio vertos ir Elaphiti salos. Populiarus miestas, žinomas dėl savo paplūdimių, yra Splitas. Tai yra dar vieni puikūs vartai į atokias salas.

– Kroatija juk garsi ne tik paplūdimiais ir salomis?

– Plitvicos nacionalinis parkas mėgstamas geriausių kadrų ieškančių socialinių tinklų vartotojų. Nuotykių medžiotojams tikrai verta pamatyti nuostabius krioklius. Įdomu pamatyti Krko parke Visovak vienuolyną, Pulą miestą, pagarsėjusį romėnų griuvėsiais, Dalmatijoje esantį piratų miestą Omišą, Trakosčano pilį, paslaptingą žvejybos uostą Istrijos pakrantėje. Daugelis keliautojų praleidžia šalies sostinę Zagrebą, išmainydami ją į paplūdimius ir fantastiško grožio salas, kuriomis Kroatija garsi visame pasaulyje. Zagrebas yra puikus miestas, kurį verta patyrinėti, ypatingai, jei jus domina Kroatijos kultūra, istorija ir, žinoma, kroatų virtuvė.

– Pakalbėkim apie maistą, ką verta paragauti, kokios kainos?

– Kalbant apie maistą, tai kroatai valgo panašiai, kaip lietuviai – vartoja nemažai mėsos, patiekalai pakankamai kaloringi. Vienas garsiausių patiekalų yra sarma, panašus į lietuviškus balandėlius. Pakrantėse būtinai paragaukite šviežiai pagautos žuvies, jūros gėrybių. Šviežiausia žuvis dažniausiai patiekiama kepta ant grotelių, galėsite paskanauti sardinių, ešerio, tuno. Midijos čia ypatingai patrauklia kaina (1 kg nesiekia 3 EUR), o nusipirkti galima ne tik turguje, nes yra veisyklos, išsibarsčiusios palei pakrantę. „Pršut“ – vytintas kroatiškas kumpis, o „paški sir“ – garsiausias kroatų ožkos pieno sūris – puikus užkandžio derinys. „Pašticada“ – kiekviena šeima turi savo slaptą receptą, tačiau tai veršienos filė kelias dienas marinuota vyno acte ir ilgai troškinta. Tik kavinėse paprastai mėsos patiekalai patiekiami vieni, tad nepamirškite papildomai užsisakyti daržovių. Papietauti kavinėje keturių asmenų šeimai reikėtų skaičiuoti apie 50 EUR. O kavos puodelis kainuoja apie 1.30 EUR. Šiltų ir šaltų gėrimų nusipirksite „caffe bar”, tačiau ten nieko daugiau neparduoda, tad pakeliui užsukite į kepyklėlę, jei mėgstate kavą su saldumynu.

– Ko nepamiršti pakuojantis lagaminą?

– Daugelis Kroatijos paplūdimių yra uolėti ir akmenuoti, kaip ir pats jūros dugnas, nemažai ir jūros ežių, tad vandens batai tikrai vienas iš labai reikalingų dalykų. Jei mėgstate nardyti – nardymo akinius.

– Ir pabaigai sakykite, kokios būtų pagrindinės frazės kroatų kalba, kad lengviau būtų užmegzti kontaktą su vietiniais gyventojais?

– Vietiniai tikrai labai nuoširdžiai vertina pastangas pasakyti bent kelis žodžius jų gimtąja kalba. Keletą jų drąsiai galite vartoti kasdienėje kalboje: Labas – bok, kaip sekasi? – kako si?, prašau – molim, ačiū – hvala, iki – dovidenja. Linkiu įsimintinų įspūdžių Kroatijoje keliaujantiems ar planuojantiems kelionę po šią šalį!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją