Lietuvis prisimena savo pirmąją pažintį su šia Portugalijos sala bei pasakoja, kokios iniciatyvos ėmėsi palaikydamas nuo karo nukentėjusius ukrainiečius, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Tai buvo meilė iš pirmo žvilgsnio

Audriaus pažintis su Madeiros sala prasidėjo 2007-aisiais, kai tuomet gyvendamas Kretoje, atvyko atostogauti į šią Portugalijos salą.

„Pirmą kartą į šią amžinojo pavasario salą atvykau prieš 15 metų. Man labai patiko tiek salos klimatas, vešli augmenija, nuostabi gamta, puikiai išvystyta infrastruktūra, nepakartojamo skonio vaisiai, nuostabus gėrimas „poncha“, nepriekaištinga tvarka. O vietiniai gyventojai sužavėjo savo natūraliu gerumu, nuoširdumu ir šiltumu. Todėl ilgai nedvejojęs, pasilikau čia“, – pažintį su Madeira prisimena pašnekovas.

Įsimylėjęs salą iš pirmo žvilgsnio, čia Audrius pradėjo vystyti atvykstamąjį turizmą – jau 13 metų organizuoja ekskursijas lietuvaičiams, šiais metais tapo „Tez Tour“ atstovu saloje. Tiek metų pats gyvendamas Madeiroje, ją pažįsta lyg vietinis: keliautojus supažindina ir su pačiais gražiausiais salos objektais, ir su nemasinio turizmo vietomis.

Žavi vietinių mentalitetas

Pasak Audriaus, nors madeiriečiai yra pietų šalių tauta, jie turi šioms tautoms neįprasto tvarkingumo, atsakingumo savybių.

„Aš madeiriečius vadinu pietiečiais su vokišku mentalitetu – jie pasižymi tvarka, atsakomybe, darbštumu, netgi punktualumu. Madeiros gyventojai itin draugiškai priima atvykusius iš kitų šalių bei pasilikusius jų saloje gyventi. Į vietinius bet kada galima kreiptis patarimo ar prašyti pagalbos“, – sako lietuvis.

Jam taip pat patinka vietinių geras humoro jausmas, kuris atitinka lietuvišką humoro jausmo supratimą.

Organizuoja pagalbą Ukrainai

Nuo pirmųjų dienų Madeiroje Audrius užmezgė artimus santykius su saloje gyvenančių ukrainiečių diaspora. Todėl Rusijai pradėjus karą prieš Ukrainą, jis negalėjo likti abejingas.

„Kartu su vietos ukrainiečiais organizuojame saloje įvairias palaikymo akcijas, mitingus. Pats asmeniškai prisidedu prie Madeiros autonomijos vyriausybės, kuri aktyviai padeda Ukrainos pabėgėliams“, – pasakoja lietuvis.

Remiantis Madeiros Portugalijos ukrainiečių asociacijos pranešimu, bendradarbiaujant su Funšalio savivaldybe ir „Sousa Group“, į žemyninę Portugaliją jau išsiųsta 15 tonų būtiniausių prekių, kurias padovanojo salos gyventojai: maisto, vaistų, drabužių.

Kelionių organizatoriai taip pat rūpinasi užsienyje įstrigusiais šios šalies žmonėmis – juos nemokamai į Lietuvą parskraidina savo vykdomais užsakomaisiais skrydžiais.


Laukia turistų

Kasdien palaikydami Ukrainos žmones bei solidarizuodamiesi su jais, madeiriečiai taip pat tęsia ir turistinį sezoną, kuris nesustoja visus metus. Šią salą itin pamėgę ir Lietuvos keliautojai.

„Reprezentatyvaus Lietuvos gyventojų tyrimo duomenimis, iš visų geidžiamiausių šalių sąrašo būtent Portugalija su Madeira padarė didžiausią šuolį. Lyginant su metais iki pandemijos, 2021 m. keliautojų susidomėjimas šia kryptimi išaugo beveik dvigubai“, – dalijasi Inga Aukštuolytė, „Tez Tour“ ryšių su visuomene ir rinkodaros skyriaus vadovė.

Ir nors Rusijos pradėtas karas Ukrainoje šiek tiek pristabdė kelionių planavimą, Madeira šiuo metu išlieka viena populiariausių Lietuvos keliautojų pavasario krypčių. I. Aukštuolytė pastebi, kad keliautojus Madeiroje žavi vaizdingi kalnų kraštovaizdžiai su stačiomis uolėtomis pakrantėmis, jaukūs nedideli paplūdimiai, egzotiškos giraitės, daugybė krioklių, aukšto lygio aptarnavimas bei kokybiškas ir skanus maistas.

„Aktyvaus poilsio mėgėjai čia taip pat neturi laiko nuobodžiauti – saloje galima vaikščioti, buriuoti, nardyti, žaisti golfą bei žvejoti“, – pristato kelionių ekspertė bei priduria, kad gegužės 5-29 d. saloje vyks Gėlių festivalis, kasmet sutraukiantis didelį būrį keliautojų. Būtent šiuo metu anksčiausiai nebelieka vietų populiariausiuose salos viešbučiuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją