Kurševelis

Iki 1940-ųjų Kurševelis Prancūzijoje buvo eilinė kalnuota vietovė, į kurią žiemą atvykdavo slidininkai, o vasarą vietiniai piemenys ganydavo galvijus. Tik 1946 metais Savojos srities valdžia pasiūlė kuklią vietovę paversti slidinėjimo kurortu. Pasamdytam miestų architektui Laurent’ui Chappis kilo paprastos, bet genialios idėjos. Jo galva, reikėjo viską suprojektuoti taip, kad žmonės greitai atsidurtų slidinėjimo zonoje (dabar plačiai žinoma „ski in“ / „ski out“ koncepcija), o tai reiškia, kad takai prasidėtų ir baigtųsi prie viešbučių bei šaletų (taip vadinami tipiški Alpių regionui mediniai pastatai su dvišlaičiais stogais) slenksčio. Be to, visi kurorto takai turi susilieti į vieną gyvą centrą, kuriame turistai gali atsipalaiduoti ir mėgautis viešnage kalnuose. Ši koncepcija buvo tikrai novatoriška – slidinėjimo zona nustojo būti tik trasomis, bet tapo visaverčiu kompleksu su visa infrastruktūra. Idėja buvo įgyvendinta taip sėkmingai, kad kiti kurortai pradėjo ją kopijuoti. Apie Kurševelio sukūrimą L. Chappis net parašė knygą.

Dabar Kurševelis – pats prabangiausias ir brangiausias pasaulio slidinėjimo kurortas. Jam tinka viskas, kas -iausia: geriausi viešbučiai, didžiausios žvaigždės, tankiausia „Michelin“ įvertintų restoranų koncentracija. Čia yra oro uostas, kuriame gali leistis privatūs lėktuvai. Nuolatiniai kurorto klientai: Brigitte Bardot, Victoria ir Davidas Beckhamai, Eltonas Johnas. Šis kalnų kurortas įsikūręs tarp „Trijų slėnių“ ir susideda iš keturių vietovių: Kurševelio 1300, Kurševelio 1550, Kurševelio 1650 ir Kurševelio 1850 (pavadinta pagal aukštį virš jūros lygio). Bet, aišku, visi geriausieji, žymiausieji ir turtingiausieji renkasi aukščiausiąjį – Kurševelį 1850.

„Sunku išskirti bent vieną viešbutį Kurševelyje 1850, nes jie visi yra tiesiog pritrenkiančiai puikūs: su asmeniniais liokajais, puikiais restoranais, nepriekaištingu aptarnavimu. Čia, ko gero, geriausias aptarnavimas visoje Europoje. Vasarą, kai slidinėjimo kurortas uždaromas, personalas persikelia į pačius prabangiausius Žydrosios pakrantės viešbučius“, – sako „Boutique Travel“ kelionių dizainerė Aja.

Bet, teisybės dėlei, turime įvardyti labiausiai rekomenduojamus kurorto viešbučius. „LeK2 Palace“, pavyzdžiui, visos vonios sienos įrengtos iš druskos plytų, parvežtų iš Butano. „Les Airelles“ neseniai baigė didelę renovaciją. „Hôtel Barrière Les Neiges“ – elegantiškas ir autentiškas, vietinį medį derinantis su baltu marmuru.

„La Sivolière“ save vadina ne viešbučiu, o prabangiais namais kiekvienam svečiui. Alpių elegancija persmelktas žinomos viešbučių grandinės „Aman“ viešbutis „Le Melezin“.

Arba pirmasis Kurševelio viešbutis „Grandes Alpes“, kuris atvėrė duris sulig pirmu keltuvu 1948-aisiais ir buvo pirmasis Kurševelio paštas, pirmasis bankas ir pirmoji slidinėjimo mokykla. Tvariu turizmu garsėjantis viešbučių tinklas „Six Senses“ Kurševelyje turi savo rezidencijų viešbutį, kuriame gyvenimas kalnuose pakeliamas į naujas aukštumas: čia garsiausių dizainerių baldai, konsjeržas, garsus azijietiškas SPA ir japonų restoranas „Sumosan“, slidinėjimo atostogoms suteikiantis tikrą „wow“ efektą.

Megève

Žmonės čia atvyksta paslidinėti geriausiuose iš geriausių Alpių šlaitų ir savo akimis išvysti Monblano viršūnę. 300 km slidinėjimo trasų suteikia daug laisvės, o kurortą supantys eglynai – prancūziško žavesio. Megève kurortas Prancūzijoje jau seniai žinomas kaip karališkųjų šeimos narių ir įžymybių kurortas, tačiau dabar atmosfera čia tikrai demokratiška. Megève – mielas miestelis su akmenimis grįstomis gatvelėmis ir jaukiais šaletais.

Su šio kurorto istorija susijusi garsioji verslininkų Rothschildų dinastija. Praėjusio šimtmečio pradžioje baronienė Noemie Rothschild išsikvietė žinomą to meto architektą Henri-Jacquesą Le Memą ir paprašė Megève paversti jos taip mylimu šveicariškuoju Sankt Moricu. Architektas čia atvyko 1925-aisiais ir suprojektavo daugiau nei 200 Megève stiliaus namelių, dėl kurių kurortas įgavo vientisą architektūrinę išvaizdą. Kurorte ėmė lankytis didžiausios to meto įžymybės, tokios kaip Merilyn Monroe ar Kennedy šeima, buvo filmuojamos kino juostos, pavyzdžiui, „Šarada“ su kino ikona Audrey Hepburn. Dabar kurortas dar garsus 89 restoranais, tarp kurių yra ir besipuikuojančių trimis „Michelino“ žvaigždėmis.

Megève perlas – madingas „Four Seasons Hotel Megève“, įsikūręs ant Mont d’Arbois šlaitų, yra unikalus viešbutis. Pirma, tai – pirmasis prestižinės „Four Seasons“ tinklo kalnų viešbutis Europoje ir vienintelis viešbutis Megève, siūlantis slidinėjimo liokajaus paslaugas. Viešbutis turi kelis gurmanų restoranus, įskaitant legendinį „La Dame de Pic – Le 1920“, kuriam prieš porą metų pradėjo vadovauti Anne-Sophie Pic, daugiausia „Michelin“ žvaigždučių pasaulyje apdovanota virtuvės šefė moteris. Viešbutis po dešimties milijonų kainavusios renovacijos svečiams atvėrė ir dar kelias Rothschildų dinastijos laikų šaletus, tarp jų „Les Chalets du Mont d’Arbois“. Renovacijai vadovavę Ariane de Rothschild ir architektas Thierry Curtie išsaugojo istorinį namų žavesį. Svečiai gali naudotis trimis šaletais, esančiais Mont d’Arbois slidinėjimo šlaitų papėdėje, Megève viršutinėje dalyje, vos už dviejų kilometrų nuo viešbučio „Four Seasons Hotel Megève“. Namai pavadinti trijų pirmųjų Benjamino ir Arianos Rothschildų dukterų vardais – Ève, Noémie ir Alisa. „Norėdami išlaikyti senųjų laikų dvasią iki šiol „Four Seasons“ savo svečius iki trasų veža arkliuku pakinkytomis rogėmis“, – pasakoja kelionių dizainerė Aja.

Alta Badia

Italijos kurortas Alta Badia yra ideali vieta atrasti Dolomitinių Alpių grožį ir puošnumą. Slidinėjimo zona yra 1 400–2 700 metrų aukštyje virš jūros lygio, bendras šlaitų ilgis – apie 130 km. Akcentas – nepriekaištinga šlaitų sniego danga ir nuostabūs kraštovaizdžiai, vieni gražiausių visose Alpėse. Dolomitų kalnų viršūnės dėl išskirtinio gamtos grožio įtrauktos į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.
Altą Badia pirmiausia Aja mini dėl „Rosa Alpina“ viešbučio, ką tik prisijungusio prie „Aman“ tinklo. Pirmasis „Rosa Alpina“ akmuo buvo padėtas 1850 metais, kai čia, mažame Dolomitinių Alpių kaimelyje San Cassiano, buvo pastatytas parapijos klebono namas. Jo statybą finansavo klestinti vietos šeima. Parapijiečiai čia atidarė nedidelį restoraną ir pradėjo siūlyti svečiams nakvynę. Tuo metu San Cassiano gyveno šiek tiek daugiau nei 100 gyventojų. Turizmas sparčiai pradėjo augti XX amžiaus viduryje, nors vasaros sezonas apsiribojo tik rugpjūčiu, o žiemos – Kalėdomis ir Velykomis. Tiesa, žiemą buvo tik vienas siauras kelias, jungiantis San Cassiano su likusiu pasauliu ir užsieniečius į „Rosa Alpina“ vežė arklių rogėmis.

1952 metais „Rosa Alpina“ įdiegė pirmąjį telefoną, kurio telefono numeris buvo 1. Dar po penkerių metų kaimelyje buvo pastatytas pirmasis slidininkų keltuvas, kuris buvo... 150 m ilgio. Būtų galima dar ilgai pasakoti šio unikalaus viešbučio istorijos perliukus, o tarp svarbiausių reikia paminėti puikaus restorano „St. Hubert“, dabar turinčio tris „Michelin“ žvaigždutes, atidarymą. Jau trys Pizzinini šeimos kartos vadovauja viešbučiui. Ji ir toliau valdys viešbutį, jam prisijungus prie pasaulinio „Aman“ tinklo. Čia ir toliau bus vertinamas istorinis viešbučio palikimas – kai kurios interjero detalės mena šeimos prosenelių laikus. Ne tik išskirtiniai „Rosa Alpina“ patogumai, kvapą gniaužiantys vaizdai ir tylus žavesys daro jį tobulu „Aman“ viešbučiu. Pasirinkdamas bendradarbiauti su „Alpina Rosa“ preciziškai partnerius vertinantis „Aman“ tinklas įvertino itališkojo kalnų slidinėjimo viešbučio diskretišką aptarnavimo šilumą ir ramybės jausmą. Iš viešbučio iki istorinio Piz Sorega keltuvo nuolat kursuoja autobusiukas, kuris slidinėtojus veža pasimėgauti slidinėjimo malonumais UNESCO saugomų Dolomitinių Alpių širdyje.

Cervinia

Italijos Cervinia – tai Alpių regionas, vienas aukščiausių slidinėjimo kurortų Europoje, turintis labai įdomių ir įvairiausių slidinėjimo trasų, todėl slidininkai kiekvieną dieną gali atrasti ką nors naujo. Trasos išsiskiria aukštos kokybės sniego danga, nuostabiais kraštovaizdžiais ir patogumu.

Cervinia yra 2 050 m aukštyje garsiojo Materhorno kalno pietiniame šlaite, kurio kitoje pusėje yra šveicariškas Zermatas. Materhornas vadinamas didingiausia Alpių viršūne. Poetas ir anglų tapytojas Johnas Ruskinas rašė, kad kalnai yra visko pradžia ir pabaiga, ir Materhorną apdainavo kaip tauriausią Europos viršūnę. Rekordinio 4 478 m aukščio gamtos stebuklą nuolat bučiuoja saulė.

Eidami vingiuotu keliuku aplink Materhorną išvysite „Hermitage“, tarp maumedžių paskendusį elegantišką pastatą iš akmens ir medžio. Šiame tipiškame kalnų viešbutyje, kur nuolat spragsi židinys, laikas, rodos, sustoja. Nenuostabu, kad čia tvyro jauki šeimos atmosfera – jau kelis dešimtmečius nuo pat atidarymo viešbutis priklauso Neyrozų šeimai. Viešbutis „Hermitage“ yra vienas iš pirmųjų Cervinia, pirmiesiems svečiams atvėręs duris dar 1975 metais. Iki šiandien jis išlaikė savo istoriją, tačiau yra itin modernus. Vietinių amatininkų pagaminti baldai, senovinės dekoracijos, šilko audiniai su klasikiniais siuvinėjimų raštais ir viena geriausių paveikslų kolekcijų su Materhorno kalnu. Beje, dėl aukščio „Hermitage“ garsėja labai ilgu sezonu: slidinėjimo trasos atviros nuo lapkričio pradžios iki gegužės pradžios. Vasarą šalimais veikia 18 duobučių golfo aikštynas.