Ispanijos Kanarų salynui smogusi galinga smėlio audra Kalima, vietinės žiniasklaidos apibūdinta kaip „precedento neturinti audra“, sutrikdė Tenerifėje žiemojančių žmonių atostogas. Turistams vietoj saulės vonių, maudynių jūroje ir žygių į Teidės ugnikalnį šiomis dienomis tenka daugiau laiko praleisti viešbučio kambariuose. Dėl itin galingų vėjo gūsių, prasto matomumo ir didelio dulkių kiekio ore žmonėms rekomenduojama neiti į lauką, o langus ir duris laikyti uždarytus.

Į įprastai visus metus saule džiuginančias salas atvykę turistai socialiniuose tinkluose rašo, jog matomumas labai prastas, lauke sunku kvėpuoti, o atostogos virto chaosu, tenka tūnoti kambariuose. Tenerifėje gyvenantys lietuviai socialiniuose tinkluose teigė, jog siautęs vėjas iš terasų nešiojo baldus, niokojo augmeniją.


Ne pirmus metus ten poilsiaujantys lietuviai pastebi, jog stiprūs vėjai atnešė ir vėsesnį orą – temperatūra dieną nukrito iki 17–20 laipsnių šilumos, o vakarais tenka išsitraukti striukes.

Pernai šioje Kanarų saloje keturis mėnesius praleidęs Dainius į salą žiemoti atvyko ir šiemet. Vyras pasakojo, kad pernai Kalima buvo stipresnė, o šiemet ji tęsiasi ilgiau ir jau spėjo įgristi.

„Prognozavo, kad smėlio audra prasidės šeštadienį, bet saloje ji prasidėjo anksčiau – jau penktadienį po pietų tapo sunku įžiūrėti už kilometro esančius kalnus. Buvau kelioms valandoms išėjęs pasivaikščioti, tai akis ir nosį net graužė nuo dulkių. Visi žmonės gatvėse vaikšto su kaukėmis – ne tik dėl koronaviruso, bet ir dėl audros. Šiomis dienomis jau pradėjo lyti, nuolat kaupiasi juodi debesys, tai gal kažkiek nuplaus tas dulkes, bet apie maudynes galima pamiršti: vėjas labai stiprus. Vakarais tenka šilčiau apsirengti, nes tikrai šalta. Tai ne ta Tenerifė, kurią mačiau pernai“, – pasakojo Dainius.

Kalima negailestingai sugriovė į salą vos savaitei atvykusių žmonių atostogų planus pasidžiaugti saulėtais vasariškais orais, bet, anot lietuvio, jie stengiasi viešbučiuose neužsidaryti.

„Labai gaila tų, kurie atkeliavo į Tenerifę savaitei pailsėti ir jiems visą laiką į veidą pučia smėlį, o vėjas ir lietus neleidžia mėgautis maudynėmis. Bet užsidarę viešbučiuose sėdi ne visi. Žmonės leidžia laiką zoologijos soduose, muziejuose, užsiima veikla, kuriai oras neturi įtakos. O tokie kaip aš, kurie čia atvyksta ilgesniam laikui, nesijaudina, nors, aišku, būtų maloniau vakarus leisti terasoje, o ne kambaryje. Na, bet savaitės gale viskas turėtų pasibaigti“, – tikisi lietuvis.

Su šeima po salą pakeliauti kelioms savaitėms atvykusi Gabrielė teigė, kad Kalima labai pakeitė salos vaizdą, viskas matyti lyg pro rūką. „Labai sumažėjo vietinių gatvėse, o ir turistų mažiau. Net vanduo iš krano toks purvinas pasidarė, bet mes jo ir taip negėrėme. Pietinėje salos dalyje programėlė kelias dienas rodė itin didelę taršą, teoriškai tai yra pavojinga. Šiaurinėje dalyje situacija geresnė, todėl dabar gera proga pakeliauti po šiaurinę salos pusę, tą mes ir darome. Tiesa, žygiai į Teidę atkrito, nes neapsimoka, kai viskas skendi rūke.“

Regiono savivaldybė patarė žmonėms laikyti duris ir langus uždarytus, vengti nebūtinų pasivaikščiojimų lauke, o pasunkėjus kvėpavimui nedelsiant kreiptis į medikus. Ispanijos nacionalinė oro tarnyba perspėjo, kad Kanarų salose siaus vėjas, kurio greitis sieks iki 60 kilometrų per valandą ir daugiau.

Dėl smėlio audrų nukentėjo ir kitos Kanarų salos – Kalima stipriausiai smogė Gran Kanarijai, virš jos dangus nusidažė oranžine spalva primindamas siaubingą 2020 metų audrą.

Oro uostų darbas taip pat buvo sutrikdytas – Gran Kanarijoje matomumas savaitgalį siekė vos 1600 metrus, Fuerteventūroje ir Tenerifės pietuose – 1800 m, Lansarotėje – 2800 m.

Kanarų salos, esančios prie Maroko krantų, – mėgstama šiaurės europiečių poilsio vieta.

Remiantis nacionalinio statistikos instituto INE duomenimis, salyne praėjusiais metais apsilankė keli milijonai turistų iš užsienio, – tai yra trečias pagal lankomumą Ispanijos regionas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)