Ar galima keliauti į Jungtinę Karalystę be vizų?

Taip. JK pasitraukus iš ES, nustojo galioti laisvo asmenų judėjimo tarp ES ir JK nuostatos, tačiau Lietuvos ir kitų ES šalių piliečiai ir toliau trumpalaikėms kelionėms į JK galės atvykti be vizų.
Galimi keliavimo būdai ir toliau išlieka tokie patys kaip iki šiol – į Jungtinę Karalystę keliautojai galės patekti lėktuvais, keltais, traukiniais.

Ar reikalingas pasas keliaujant į Jungtinę Karalystę?

Nuo šių metų spalio 1 dienos į Jungtinę Karalystę nebus galima vykti tik su asmens tapatybės kortele, todėl visi į JK atvykstantys ES šalių piliečiai privalės turėti pasus. Pasas privalo galioti visos viešnagės Jungtinėje Karalystėje metu. Su savo šalies asmens tapatybės kortele galės atvykti tik Jungtinėje Karalystėje gyvenantys ES piliečiai (turintys nuolatinio arba nenuolatinio (settled / pre-settled) gyventojo statusą).

Ar galima iki spalio 1 dienos keliauti į JK su asmens tapatybės kortele?

Iki šių metų rugsėjo 30 dienos į JK galima vykti su tapatybės kortele. Visi iki šios datos atvykę į Jungtinę Karalystę su Lietuvos asmens tapatybės kortele, turėtų nenustebti, kai išvykstant iš šalies nuo spalio 1 dienos oro linijų bendrovės pareikalaus paso.

Jei keliautojas neturi paso, jis gali kreiptis į Lietuvos Respublikos ambasadą Londone ir paprašyti asmens grįžimo pažymėjimo. Tokiu atveju keliautojams bus išduotas laikinas vienkartinis kelionės dokumentas, skirtas grįžti iš JK į Lietuvą.

Kada keliaujant į Jungtinę Karalystę reikalinga viza?

Atvykstantiems ilgalaikiu tikslu (ilgiau nei 6 mėnesiams), įskaitant studijas ar darbą, reikės gauti JK vizą.

Europos Sąjungos piliečiai Jungtinėje Karalystėje galės viešėti iki 6 mėnesių nesikreipdami dėl vizos, be to, Europos Sąjungos piliečiams bus leidžiama dalyvauti įvairioje veikloje, įskaitant turizmą, apsilankymą pas šeimos narius ir draugus, trumpalaikes studijas ir verslo veiklą, pavyzdžiui, dalyvauti renginiuose ir konferencijose.

Kiek laiko galiu svečiuotis Jungtinėje Karalystėje?

ES piliečiai Jungtinėje Karalystės galės praleisti nepertraukiamai 180 dienų (6 mėnesius), tačiau Jungtinės Karalystės piliečiai ES šalyse svečiuotis galės tik 90 dienų per 180 dienų laikotarpį.

Ar vykstant į šalį reikia COVID-19 testo?

Taip. Šiuo metu visiems, atvykstantiems į Angliją, privaloma turėti neigiamą COVID-19 testo rezultatą, atliktą ne anksčiau kaip 3 dienos iki išvykimo dienos, tačiau nuo spalio 4 dienos šio reikalavimo pilnai paskiepytiems asmenims nebeliks, todėl pakaks ES pažymėjimo, kurį pripažins ir JK.

Dokumentas su testo rezultatais turi būti anglų, prancūzų arba ispanų kalba. Turi būti pateiktas testo rezultatų originalas ir jis turi būti būtent viena iš trijų minėtų kalbų, oficialus vertimas nepriimamas.

Visi, ketinantys vykti į JK, privalo nuvykus (antrąją dieną) atlikti papildomą Covid-19 testą. Prieš kelionę turite užsisakyti ir susimokėti už kelionės testo paketą. Šio testo paketo numerio reikės pildant keleivio vietos nustatymo formą (plačiau čia). Šio testo ketinama reikalauti ir po spalio 4 dienos.

Taikomos išimtys ir daugiau informacijos apie reikalavimus testams – čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)