Temperamentas atsiskleidžia naktį

Taip, Ispanijos sostinė ir didžiausias miestas (apie 3,3 mln. gyventojų), turi įspūdingų rūmų, meno galerijų, parkų, architektūros ir istorijos šedevrų, rašoma pranešime žiniasklaidai. Kitaip ir negali būti mieste, kuriame pirmieji aprašyti rūmai pastatyti dar IX amžiuje.

Tačiau vis tik miestas tai ne tik pastatai, bet ir žmonės su savo temperamentu ir išskirtiniais įpročiais bei tradicijomis. Viena garsiausių, kurios nepastebėti tiesiog neįmanoma – tapų, mažomis porcijomis pateikiamų užkandžių – tradicija. Jos Ispanijoje valgomos prieš pietus, prie gėrimų, prieš vakarienę, o ne vienam net atstoja ir pietus, ir vakarienę. Jei kelionės biudžetas ribotas – nebrangios tapos yra būtent tai, kuo galite užkandžiauti visą dieną ir nuolat būti sotus.

Tipiškas Madrido gyventojo vakaras taip ir praeina – tapa su gėrimu viename bare, paskui kitame ir taip iki ryto. Beje, Madride įprasta pietauti 2-3 valandą, o vakarieniauti nuo 9 valandos vakaro. Tad viešint mieste pietums ir vakarienei geriau pasirinkti kitą laiką, nes tuo metu visos maitinimo vietos perkrautos vietinių gyventojų užsakymais.

Kalbant apie karštą ispanišką temperamentą, dieną vargu ar su juo susidursite, nes miesto gatvėse greičiausiai sutiksite tik darbo reikalais skubančius gyventojus. Tačiau vakare senamiesčio ir centrinės gatvės virsta vientisu pasilinksminimų kvartalu su garsiomis kalbomis, šūksniais, dainomis. Madridas savo naktiniu gyvenimu garsėja kaip išskirtinis net Ispanijoje, o aktyviausias jo laikas – nuo vidurnakčio iki paryčių. Dauguma pasilinksminimo vietų užsidaro tik 6 ryto.

Jei norite ne tik temperamento, bet ir tradicinio renginio, vakarojimui pasirinkite vietą, kur bus rodomas flamenko šou – tokius išvysite tik šios muzikos ir šokio tėvynėje.

Madridas

Karalius rūmus užleido turistams

Žinoma, apsilankius mieste būtina aplankyti ir garsiausias jo vietas. Viena labiausiai (ir pelnytai) turistų lankomų vietų – Karališkieji rūmai Palacio Real. Lankytojams atverta dalis iš 2,5 tūkst. kambarių, tarp kurių ir itin ištaigingai išpuošta Sosto menė. Karališkoji Ispanijos šeima čia gyveno iki 1962 metų. Šiuo metu karalius Felipe VI įsikūręs kuklesniuose rūmuose miesto pakraštyje, o pagrindinėje rezidencijoje vyksta dalis valstybinių švenčių.

Meno gerbėjai Madride ras du puikius muziejus – museo del Prado ir Reina Sofia šiuolaikinio meno muziejų. Pirmajame sukaupta įspūdinga XII-IX amžiaus Ispanijos ir užsienio šalių tapytojų kūrinių kolekcija, o antrajame demonstruojami išskirtinai ispanų, tarp jų Pablo Picasso ir Salvadoro Dali kūriniai. Dėmesio verta informacija – abu muziejai likus dviem valandoms iki uždarymo lankytojus įleidžia nemokamai.

Dar vienas rekomenduotinas objektas miesto centre (ypač norint atsikvėpti nuo miesto šurmulio) – Reitiro parkas. Tai XVII amžiuje įkurtas 120 ha parkas su tvenkiniais, fontanais, lauko kavinėmis ir įspūdingomis augalų ekspozicijomis.

Madridas


Mažai žinomi faktai

Jei lankysitės Madride su draugais, štai jums keletas faktų, kuriais galėsite nustebinti bendrakeleivius:

  • Madrido pavadinimas kilęs iš arabiško žodžio magerit, kuris išvertus į lietuvių kalbą reiškia „daugybės šaltinių vieta“.
  • Madride vienu metu galima vedžioti daugiausiai 8 šunis.
  • Madride 1725 m. įkurtas Restaurante Botin laikomas seniausiu restoranu pasaulyje. Pasakojama, jog čia mėgo lankytis E. Hemingvėjus.
  • Madridas yra aukščiausiai įsikūrusi Europos sostinė – 650 m. virš jūros lygio.
  • Madridas yra trečias pagal dydį ES miestas.
Madridas

Ką būtina žinoti prieš atostogas Madride?

Tiesioginius skrydžius iš Kauno oro uosto į Madridą nuo š. m. spalio siūlys oro linijų bendrovė „Ryanair“.

Vykstant į Madridą, kaip ir kitus Ispanijos miestus, ribojimų nėra, jei turite galiojantį ES Skaitmeninį COVID pažymėjimą. Jo neturint teks darytis COVID testą.

Situacijai dėl naujų COVID atmainų plitimo ir atvejų dažnėjimo sparčiai kintant, apie kelionės sąlygas verta pasidomėti prieš pat skrydį. Detalesnę informaciją apie vykimą į Madridą ir grįžimą iš jo galite sužinoti specialiame polapyje www.vno.lt/paprasta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją