Žiemos šioje šalyje – švelnios ir drėgnos, o vasarą čia šilta ir sausa, tad ne veltui sakoma, kad atostogauti Maltoje galima ištisus metus. Ką čia pamatyti? Visko tikrai neišvardinsime, bet paminėsime tris priežastis, dėl kurių čia atvykti tikrai verta.

Domitės istorija?

Pradėkime nuo priešistorės - saloje yra septynios neolito laikų šventyklos, kurių žymiausia – Džgantija, esanti Gozo saloje. Šventykla pastatyta apie 5,5 tūkst. metų prieš Kristų, o tai reiškia, kad statybų metu dar nei Stounhedžo, nei Egipto piramidžių nebuvo. Tai didžiulė neolito amžiaus konstrukcija, kurios pavadinimas maltiečių kalba reiškia „priklausanti milžinams“. Pasak legendos, būtent milžinai šią šventyklą ir statė.

Domintis istorijos paslaptimis būtina apsilankyti ir Hal Saflienio požemyje, vienintelėje požeminėje priešistorinėje šventykloje, kuri atrasta netoli sostinės Valetos. Tai 20 tarpusavyje sujungtų požeminių patalpų, kuriose rastos krūvos žmonių kaulų, o tiksli šios vietos paskirtis dar kelia nemažai diskusijų.
Dar daugiau istorinių vertybių išlikę jau iš mūsų eros pačių įvairiausių šimtmečių ir sukurtų įvairiausių kultūrų. Maltai priklausančios salos kadaise buvo itin svarbus taškas Viduržemio jūroje. Kas valdė šias salas, tas kontroliavo vandens kelius. Pirmieji čia įsitvirtino finikiečiai, juos vėliau keitė kartaginiečiai, graikai, romėnai, Bizantijos imperija, arabai, normanai, ispanai, Maltos ordinas, prancūzai, o paskutinieji prieš šaliai paskelbiant nepriklausomybę karaliavo britai, kurių kalba iki šiol išlikusi kaip antroji valstybinė kalba. Kiekviena kultūra čia paliko savo pėdsaką architektūroje, statė pilis, maldos namus, papildė savo kvartalais miestus.

Išvardinti viską, ką verta aplankyti, tikrai būtų sunku. Tačiau, jei žavitės senamiesčiais, būtinai užsukite į Mdina. Tai istorinė Maltos sostinė, dar žinoma kaip „Tylusis miestas”. Siauros viduramžius menančios gatvelės tikrai užburiančios ir, skirtingai nuo daugelio senamiesčių, tylios, nes čia draudžiamas automobilių eismas.

Ieškote pramogų?

Paceville, St. Julian‘s, St. George Bay – tai pavadinimai, kuriuos turite įsiminti, jei vykstate į Maltą ne tik pasimėgauti Viduržemio jūra, bet ir triukšmingu naktiniu gyvenimu. Tai itin tarp jaunimo populiarūs miesteliai, garsėjantys triukšmingu naktiniu gyvenimu, kuriuose gausu restoranų, barų, kino teatrų, kazino ir klubų.

Pagrindinis šalies pramogų miestas Silema, įsikūręs visai netoli sostinės, patiks ne tik audringų linksmybių, bet ir romantikos mėgėjams. Po audringo vakarėlio klube, čia galima rasti ir tylių romantiškų pasivaikščiojimo vietų bei vaizdingą pėsčiųjų taką.

Žinoma, pramogos ne visiems reiškia naktinius klubus. Jei atvykote su vaikais, apsistokite netoli Mellieha - didžiausio ir populiariausio paplūdimio Maltoje. Pakrantėje yra keletas barų, lauko kavinių, bet atvykus su mažais vaikais svarbiausias jo privalumas - vanduo maždaug 50 metrų atstumu nuo kranto vis dar seklus.

Atvykus su vaikais tiesiog būtina aplankyti ir Popajaus kaimelį, dar vadinamą „Saldaus rojaus“ kaimeliu. Kaimelį pastatė „Paramount pictures“ kino kompanija 1980 metais, kai čia filmavo miuziklą apie jūreivį Popajų. Baigus filmavimą kaimelį nutarta išsaugoti ir įrengti pramogų parką vaikams.

Neabejingi vandens sportui?

Maltoje sudarytos visos sąlygos paplaukioti su vandens slidėmis, burlentėmis, užsiimti kitomis vandens pramogomis, yra įkurta nardymo mokykla.

Nardymas šioje salų valstybėje itin populiarus. Jei nesate patyręs naras ir jums užtenka povandeniniu pasauliu pasigėrėti tik nardant su vamzdeliu, rinkitės Silemą kurortą, kur tam sudarytos itin puikios sąlygos.

Povandeninės egzotikos mėgėjai renkasi Cirkewwa, kur galima panerti prie nuskendusio laivo, Mergelės Marijos statulos ar 38 m. gylyje stūksančių povandeninių uolų.


Ką būtina žinoti prieš atostogas Maltoje?

Tiesioginius skrydžius iš Vilniaus oro uosto į Maltą siūlo oro linijų bendrovė „Ryanair“. Orientacinė kaina vienam keleiviui į abi puses vasaros sezonu prasideda nuo 69 eurų.

Vykstant į Maltą apribojimų dėl kelionės tikslo nėra, tačiau būtina užpildyti specialią anketą, kurią rasite čia.

Turint galiojantį ES Skaitmeninį COVID pažymėjimą, galima keliauti ir grįžti į Lietuvą be apribojimų. Jo neturint tiek nuvykus, tiek grįžus reikės saviizoliuotis, taip pat reiks atlikti koronaviruso testus.
Detalesnę informaciją apie vykimo į Maltą ir grįžimą iš jos galite sužinoti specialiame polapyje www.vno.lt/paprasta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)