Kaip Balearų salos riboja turistų srautus?

2016-aisiais buvo paskelbta, kad Balearų Parlamentas įteisins naują mokestį, kuris bus taikomas turistų viešnagėms apgyvendinimo įstaigose. Nors mokestis iš pažiūros nedidelis (1–4 eurai asmeniui per dieną), jo įvedimas, kaip buvo skelbiama, turėtų paskatinti žmones atvykti į salas ilgesniam laikui ir rinktis turiningesnes keliones, užuot pabuvus čia tik trumpą laiką, kadangi po devynių Balearuose praleistų dienų mokestis turėjo perpus sumažėti.

Šis mokestis pasirodė esąs labai pelningas Balearų ekonomikai – vien 2019-aisiais jį taikant pavyko surinkti 104 mln. eurų, o per visą likusį laikotarpį nuo mokesčio įvedimo – dar 270 mln.
Po metų, 2017-aisiais, Balearų Parlamentas papildė atitinkamų nuostatų paketą.

Nereguliuojamam sektoriui, kokiu jį laikė tuometinis turizmo ministras Bielas Barcelo, pritaikyti įstatymai padarė teigiamą poveikį daugeliui salų gyventojų, kentėjusių nuo masinių turistų srautų į Maljorką.

Dar vienas vietinės valdžios sprendimas – turistams skirtų lovų skaičių Maljorkos ir Ibisos salose apriboti iki 623 624.

Naujieji įstatymai apibrėžė, kad nuomos paslaugos „Airbnb“ ir „HomeAway“ internetinėse svetainėse turėjo būti licencijuotos ir užregistruotos Balearų vyriausybės, o šių taisyklių nesilaikymas stambiems verslams galėjo baigtis iki 400 tūkst. eurų siekiančiomis baudomis.

Konkrečių apribojimų teko laikytis ir nuosavus būstus nuomojantiems piliečiams: nuomos paslaugas jiems buvo leista teikti ne daugiau kaip 60 dienų per metus.

Salų vyriausybė uždraudė ir gyvenamųjų pastatų nuomą, nebent toks pastatas būtų kaimo vietovėje.
Iš principo tai reiškė, jog žmonėms tapo sunkiau ilgesniam laikui išnuomoti patalpas, kuriose jie patys negyveno, todėl turistų skaičiai konkrečiose salose ėmė mažėti.

Kur keliauja iš mokesčių surinkti pinigai?

Iš mokesčių surinktus pinigus Balearų salos skyrė tvarias iniciatyvas užtikrinančioms priemonėms.
Konkrečius projektus atrinko Darnaus turizmo komitetas, sudarytas iš Balearų valdininkų, ekonomiškai suinteresuotų šalių ir kitų organizacijų, suinteresuotų darniu salų vystymusi.

Pavyzdžiui, Maljorkoje, vienoje mažesnių salų, vertingais ir paveldui priskiriamais objektais laikomi vėjo malūnai, todėl jų savininkams buvo leista pasinaudoti net 15 tūkst. eurų dotacija, kaip su jų darbu susijusios veiklos finansavimo šaltiniu.

780 tūkst. eurų iš bendros 1,2 mln. eurų sumos fondas pasiūlė skirti UNESCO saugomuose Tramuntanos kalnuose esančiam pastatui atnaujinti. Dabar šis pastatas naudojamas kaip žygeivių, dviratininkų ir aktyvių poilsiautojų nakvynės namai.

Balearų vyriausybė tikisi, kad 2021-aisiais dalį fondo lėšų bus galima panaudoti naujos programos, supažindinsiančios keliautojus su Balearų jūrų ekosistema, kūrimui.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)