Šįkart pamėginome išskirti keletą įstabiausių Senajame žemyne stūksančių pilių, taigi, prisėskite, atsipalaiduokite ir leiskite sau pasigėrėti šiais it iš pasakiškų scenų nukeltais senovę menančiais šedevrais.

Kašelio pilis, Airija

Akiai mielas, ypač pilių statybos tradicijas atitinkantis mūras stūkso Airijos Tipererio grafystėje. Vietos legendos byloja, kad pradžią Kašelio piliai davė per 30 kilometrų nuo vietovės nutolęs Devil‘s Bit (pažodžiui – Velnio kąsnio) pavadinimą gavęs kalnas. Šv. Patrikas, pagrindinis Airijos šventasis ir šalies globėjas, esą, išvijo šėtoną iš olos, tad šis įpykęs atsikando kalno, o tada išspjovė uolos gabalą toje vietoje, kurioje dabar ir stovi Kašelio pilis. Skamba visai įtikinamai, argi ne?

Noišvanštaino pilis, Vokietija

Vargu ar pavyktų rasti idealesnį pasakos scenovaizdį negu panorama su Noišvanštaino (vok. Neuschwanstein) pilimi. Ne veltui būtent ja buvo pasinaudota kaip pavyzdžiu projektuojant Pelenės pilį „Disney World“ pramogų parke Floridoje.

Noišvanštaino pilies užsakovas – Bavarijos karalius Liudvikas II. Noras išvysti architektūros šedevrą jam kilo 1868-aisiais, t. y. praėjus porai metų po septynetą savaičių trukusio Austrijos ir Prūsijos karo, per kurį Prūsija užkariavo Bavariją ir taip gerokai sumenkino Liudviko II, kaip valdovo, galias. Kalbama, kad prabangių pilių statymas padėdavo Liudvikui II bent trumpam patikėti puoselėjama fantazija, kad jis tebėra tikras karalius.

Beliko pasakyti, kad Noišvanštaino pilis – tai vienas populiariausių turistų lankomų objektų Europoje. Per metus vietovė sulaukia maždaug 1,4 mln. lankytojų.

Bledo pilis, Slovėnija

Ši įstabi pilis vainikuoja šalia Bledo ežero Slovėnijoje stūksančią 130 metrų aukščio uolą. Per tūkstantį metų skaičiuojanti tvirtovė žavi lankytojus ne tik savo didybe, bet ir nuo bokštų atsiveriančiais kvapą gniaužiančiais vaizdais.

Bledo pilis – vienas populiariausių Slovėnijoje turistų traukos objektų. Norint, čia galima įgyvendinti net pasakų siužetams prilygstančias svajones – iškelti vestuves.

Sen Mišelio kalno pilis, Prancūzija

Sen Mišelio kalnas yra, jeigu taip galima pasakyti, paties aukščiausio kalibro pilis. Pakeri ne vien pats pastatas, tačiau ir tai, kad jis iškilęs saloje, kurioje įsikūręs viduramžių laikus menantis kaimas.

Sen Mišelio kalno pilis stovi Prancūzijos šiaurės vakarų pakrantėje. Čia apsilankantieji ilgai nepamiršta nuostabių jūros vaizdų.

Trakoščano pilis, Kroatija

Žavinga Kroatijoje stūksanti pilis buvo pastatyta prieš beveik 800 metų. Deja, po kelių amžių ji ėmė panėšėti į griuvėsius. Tik XIX a., kada iniciatyvos ėmėsi grafas Draškovičius, statinys buvo transformuotas ir paverstas tuo nuostabiu šedevru, kuriuo mes grožimės ir šiandien.

Kelburno pilis, Škotija

Kelburno pilis yra labiausiai neįprasta iš viso čia pateikto sąrašo. Pirminis jos variantas buvo pastatytas 1143-aisiais, o pastaruoju metu vykdomas pilių grafičių projektas pavertė amžių senumo monumentą efektingu meno kūriniu. Tradicinio ir modernaus elementų derinys daugelį ypač sužavi.

Projekto idėjos sumanytojai Brazilijoje ypač populiarius ryškių spalvų grafičius iš jiems būdingo urbanistinio konteksto pabandė perkelti ant monumentalių istorinio statinio Škotijoje sienų. Rezultatas privertė maloniai nustebti – dabar ši pilis be jokių išlygų unikali.

Hlubokos pilis, Čekijos Respublika

Ši daili istorinė pilis – Čekijos miesto Hlubokos prie Vltavos pasididžiavimas. Pirmą kartą pilis šioje vietoje iškilo XIII a., bet nuo to laiko nemenkai pasikeitė. Už galutinį dizaino variantą nuopelnai atitenka Schwarzenbergų šeimai. Žvelgiant į pilies išorę, akivaizdžiai matyti minėtos šeimos atstovų diplomatinių viešnagių Didžiojoje Britanijoje įtaka. Galima net konkrečiai pasakyti, kad įkvėpimo šaltiniu rekonstruojant Hlubokos pilį tapo Anglijos Vindzoro pilis – ne kieno nors kito, o pačios karalienės rezidencija.

Šventojo Angelo pilis, Italija

Ši pilis buvo pastatyta maždaug 135–139 metais, o V a. paversta tvirtove. Ji stūkso ant Tibro upės kranto ir saugo Šventojo Angelo tiltą – vieną pagrindinių tiltų senovės Romoje.

Nepaisant didingos išvaizdos, pilis buvo naudota kaip kalėjimas myriop nuteistiems asmenims. Sunku pasakyti, kiek kraupių egzekucijų regėjo šio statinio sienos. Dabar tai, aišku, ne kalėjimas, o dėmesio vertas muziejus.

Belverio pilis, Ispanija

Ši gotikinio stiliaus pilis stovi per 3 kilometrus į vakarus nuo Maljorkos Palmos – didžiausio miesto Maljorkos saloje ir Balearų autonominės srities administracinio centro. Istorinis statinys puikiai išsilaikęs, nors jam jau – maždaug 700 metų. Kitados Belverio pilis buvo naudota kaip kalėjimas, o pastaruoju metu joje įkurdintas muziejus.

Reikia pasakyti, kad apvali pilies forma nėra įprasta tokio tipo gynybinės paskirties statiniams, todėl, lyginant su kitomis Europos pilimis, Belveris laikytinas išskirtiniu.

Samezano pilis, Italija

Ši pilis – stulbinamo grožio. Kažkiek laiko joje veikė prabangus viešbutis, o 2017 m. ją įsigijo už 15,4 mln. eurų. Pilis stovi Leccio miestelyje, už 30 km nuo Florencijos.

Statinys išoriškai dailus, nors labiau verta dėmesio vidaus architektūra ir dizainas. Tik apmaudu, kad pastaruosius tris dešimtmečius pilis daugiausia stovėjo tuščia, uždaryta, tik retkarčiais į ją įleidžiami lankytojai.

Penos pilis, Portugalija

Realiai tai – ne pilis, na bet kaip neįtraukti į pilių sąrašą šio unikalaus grožio statinio Portugalijoje.

Penos rūmai stovi ant kalno Sintros kalnuose, virš nepamirštamo žavesio Sintros miestelio, kuris ypatingai giedrą dieną matosi iš Lisabonos. 167 metų senumo statinys įtrauktas į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą.

Edinburgo pilis, Škotija

Edinburgo pilis – vienas iš seniausių tvirtovių Europoje. Ji pastatyta ant kalvos Castle Rock, ant kurio žmonės gyveno mažiausiai nuo Geležies amžiaus.

2014 m. atlikto tyrimo metu rasta 26 apgulčių, įvykusių per 1 100 metą, pėdsakų, taigi, vietovei atitenka abejotina garbė – būti „daugiausia apgulčių patyrusia vietove Didžiojoje Britanijoje“.

Edinburgo pilis – viena populiariausių turistinių vietovių, per metus ją aplanko apie 2 mln. žmonių.

Gravensteno pilis, Belgija

Grafų pilimi dar vadinama tvirtovė stovi Gente. Pilis atvira lankytojams, joje yra kankinimo įnagių ekspozicija. Kolekcijoje galima pamatyti net giljotiną.

Pelešo pilis, Rumunija

Ši neorenesanso laikų pilis stovi karpat kalnuose. Lyginant su kitomis pilimis šiame sąraše, ji gana nauja – pradėta statyti devynioliktame amžiuje, baigta – 1914 m.

160-yje pilies kambarių – iškiliausi Europos meno kūriniai, Murano stiklo šviestuvai, vokiški vitražo langai ir Kordobos oda išmuštos dienos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (71)