Jei reikia priežasties...

Seniausias rašytinis obuolių štrudelio receptas šiuo metu saugomas būtent Vienos bibliotekoje, užrašytas jis 1696 metais, rašoma pranešime žiniasklaidai. Sluoksniuotos tešlos vyniotinis, padengtas cukraus pudra ir prikimštas cinamonu pagardintais obuoliais – Vienos štrudelis – viena iš šimtų šio miesto vizitinių kortelių.
Šiuo metu štrudeliai gaminami su pačiais įvairiausias įdarais, pateikiami su ledais ar plakta grietinėle. Visgi labiausiai tikėtina, kad jų gamybos menas labiausiai ištobulintas yra šio deserto gimtinėje. Tad gabaliukas burnoje tirpstančio štrudelio su puodeliu juodos kavos – tikrai bus puiki įžanga į nuotykį, kurio vardas Viena.

Jei pageidaujate kulinarinės priežasties aplankyti Austrijos sostinę, jų galima atrasti tikrai ne vieną. Po skrydžio lėktuvu norisi ko nors sočiau? Tikrai pasisotinsite Vienos šniceliu. Ne, tai neturi nieko bendra su mūsų kavinėse dažnai patiekiamu patiekalu, kuris meniu kažkodėl įrašytas kaip šnicelis. Vienos šnicelis – tai plonai išmuštas, dažnai didesnis už lėkštę veršienos šnicelis, paniruotas miltuose, kiaušinio plakinyje ir džiūvėsėliuose. Šis patiekalas Vienoje tobulinamas jau nuo XV a.
Vienos virtuvė toli gražu nėra vienintelė priežastis, kodėl verta apsilankyti Austrijoje. Tačiau ką dar pamatyti šios šalies sostinėje, kuri garsėja, matyt, viskuo kuo gali garsėti miestas, teks nuspręsti jums patiems.

Viena – trumpai

Viena – Austrijos sostinė ir didžiausias šalies miestas, laikomas vienu svarbiausių Europos kultūros ir politikos centrų. Viena išsiskiria puošnumu ir prabanga, čia vyksta žymiausi Europos muzikos renginiai, o į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą įtrauktas Vienos senamiestis tiesiog nepalieka abejingų.

Austrijos sostinė neabejotinai asocijuojasi su klasika – nuo pompastiškų Vienos pokylių iki klasikinės operos. Čia apstu imperatoriškosios Austrijos istorijos pėdsakų. Tačiau net jei ir nesate muziejų gerbėjas, Viena turi ką pasiūlyti.

Mažos vingiuojančios senamiesčio gatvelės, kvepiančios gėlių žiedais ir šviežiais kepiniais, žvilgsnis į lėtai tekantį Dunojų ir dailiai apšviestus klasikinio stiliaus pastatus, vyno taurė ir gaivūs muzikos garsai... Romantika, idilė, ramybė su elegantišku aristokratijos prieskoniu - visa tai rasite Austrijos sostinėje Vienoje.

Viena neretai pavadinama Europos kultūros brangakmeniu. Šimtus metų Viena buvo Habsburgų dinastijos rezidencija, todėl drąsiai galime sakyti, kad tai imperatoriškasis miestas. Į jį traukia kultūros, romantikos bei klasikos mėgėjai. Juk būtent šiame mieste kūrė mums gerai žinomi kompozitoriai – Štrausas, Bethovenas ir Mocartas.



Vienos atviručių vaizdai

Viską, ką galima pamatyti Vienoje, vargu ar pavyks pamatyti vieno apsilankymo metu. Muzika, architektūra, istorija? Ką pasirinkti teks atsakyti Jums patiems, o vietų apsilankymams išties apstu.
Vienos opera yra objektas, kurio nevalia aplenkti svečiuojantis šiame mieste. Renesanso atgimimą žymintis XIX a. antrosios pusės statinys, kuriame vyksta ne tik operos ir baleto spektakliai, bet ir įvairūs labdaringi renginiai. Muzikos mėgėjams apsilankyti čia surengtame koncerte turėtų būti vienas iš gyvenimo „must to do“ punktų.

Dėmesio verti ir Šionbruno rūmai. Tai – savo gracinga pompastika pribloškiantis pastatų ansamblis, kadaise buvęs barokinio stiliaus imperatoriška vasaros rezidencija. Kaip ir priklauso poilsiui skirtai rezidencijai, šiuos rūmus supa didelis ir išpuoselėtas sodas, iš medžių suformuotos alėjos, o prabangos įspūdį sodui suteikia skulptūros bei fontanai. Visa rūmų teritorija, įskaitant sodus, apima 176 hektarus, todėl vykstant jų apžiūrėti, derėtų vizitui skirti bent pusę dienos.

Belvederio rūmus privalo aplankyti dailės gerbėjai. Tai buvusi Habsburgų vasaros rezidencija, supama didelių sodų, kuriuose vyrauja prancūziškas stilius ir elegancija. Rūmų kompleksą sudaro dvi dalys: vienoje jų veikia Austrijos baroko muziejus, o kitoje – galerija, kurioje eksponuojami garsiausių austrų menininkų darbai.

Turistai, norintys ne tik pakeliauti, bet ir įgyti žinių, turėtų užsukti į Vienos muziejų kvartalą, kuriame kiekvienas ras muziejų pagal savo skonį bei interesus ir galės sužinoti daugybę įdomių istorinių faktų bei prisiliesti prie austriškosios kultūros.

Smalsumui sužadinti: 5 netikėti faktai apie Austriją

1. Austrijos pavadinimas yra kilęs iš senovės germanų kalbos žodžio „austro“, kuris reiškia „rytai”.
2. Austrijos vėliava yra viena seniausių nacionalinių vėliavų pasaulyje.
3. Šalyje gyvena beveik 9 mln. gyventojų, maždaug ketvirtadalis jų – Vienoje.
4. Vienoje galima aplankyti seniausią zoologijos sodą pasaulyje, kuris buvo įkurtas 1752 m.
5. Austrijos Alpės užima maždaug 60 proc. šalies teritorijos.

Ką būtina žinoti prieš atostogas Austrijoje?

Tiesioginius skrydžius iš Vilniaus oro uosto į Austrijos sostinę Vieną siūlo oro linijų bendrovė „Ryanair“. Liepą vykdomi du, o nuo rugpjūčio - trys skrydžiai per savaitę. Orientacinė kaina vienam keleiviui į vieną pusę vasaros sezonu prasideda nuo keliasdešimties eurų į vieną pusę.

Keliautojai, atvykstantys į Vieną, jei neturi galiojančio elektroninio skiepų paso, turi pateikti neigiamą COVID-19 testo rezultatą. Taip pat prieš atvykstant į Austriją reikia užpildyti reikia užpildyti atvykimo formą, kurią galite rasti čia.

Atvykus į Austriją saviizoliacija neprivaloma, taip pat nereikia nurodyti kelionės priežasties.
Grįžtant į Lietuvą persirgusiems koronavirusu ar vakcinuotiems pagal pilną vakcinacijos schemą testuotis nereikia, kitiems atvykus reikalinga pasidaryti koronaviruso testą.

Daugiau informacijos apie kelionėms į Austriją taikomus reikalavimus, taip pat iš Lietuvos oro uostų vykdomus skrydžius galite sužinoti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)