Oficialiai XIII amžiaus pradžioje įkurtas miestas ilgą laiką buvo šios šalies sostinė, kuri tik prieš kiek daugiau kaip 200 metų, Suomijai patekus į Rusijos įtaką, buvo perkelta arčiau šios šalies – į Helsinkį. Tačiau, nepaisant to, Turku išliko dideliu traukos ir kultūros centru, rašoma pranešime žiniasklaidai. Tikrai nedaug tokio dydžio Europos miestų (gyvena 170 tūkst. gyventojų) gali pasigirti turintys net du universitetus ir keturis koledžus.
Gal kiek ironiška, kad seniausias Suomijos miestas turi itin nedidelį senamiestį – realiai vos vieną gatvelę, mat didžioji jo dalis sudegė per prieš du šimtus metų įvykusį didžiulį gaisrą, kuris sunaikino net 75 proc. miesto. Tačiau senosios sostinės žavesio tai nė kiek nemenkina.

Atvykus į Turku visų pirma jums bus pasiūlyta aplankyti Turku Katedrą, kurios pats pastatas dvelkia katalikiška didybe, mat statyta ji kaip šios religijos šventovė, tačiau vidus liuteroniškai paprastas, nes dabar čia įsikūrusi Suomijoje vyraujanti liuteronų bažnyčia. Taip pat Turku pilį, į kurią užsukti mums verta vien jau dėl to, kad XVI a. čia gyveno ir Žygimanto Senojo dukra Kotryna Jogailaitė, kurią vedė Suomijos kunigaikštis Jonas, vėliau tapęs Švedijos karaliumi Jonu III.

Istorijos ir virtuvės gurmanams

Paties Turku apžiūrai greičiausiai jums užteks vienos dienos. Patogiausia tai daryti šioje šalyje populiariais dviračiais, kurių nuomos punktų tikrai surasite ne vieną, o miesto upės Aura pakrante driekiasi tikrai smagi ir vaizdinga dviračių trasa. Vakare miestą galite apžiūrėti iš šioje upėje organizuojamų kruizų laivu ar plaukiojančių restoranų.

Kodėl „greičiausiai“ užteks vienos dienos? Tai labai priklauso nuo kelionės tikslų. Patys suomiai Turku vertina kaip itin kokybiška virtuve pasižymintį miestą, į jį rengiamos gurmanų kelionės, o žinomi virtuvių šefai čia važiuoja atrasti naujų skonių. Tad, jei norėsite išbandyti šią sritį, vienos dienos tikrai neužteks. Be gausybės įvairiausių suomiškų ir pasaulio virtuvių restoranų, būtinai užsukite ir į miesto turgus, kuriuose galite ne tik įsigyti šviežių tradicinių produktų, bet ir greito maisto kavinėse paragauti ką iš jo galima pagaminti.

Didžiausias specializuotas ūkininkų turgus vadinasi „Market Hall“, o šalia Aura upės įsikūrusiame „Archipelago market“ rasite gerokai didesnį prekių pasirinkimą bei gausybę vietinių jūros gėrybių, kurios čia pat kepamos ant grotelių.

Jei istorija domitės labiau nei kulinarija, nemažai laiko užims Luostarinmäki amatų muziejus, kur supažindinama su įvairiais senaisiais amatais, kai kuriuos jų galima išbandyti ir pačiam ar nusipirkti įvairių senovine technika pagamintų suvenyrų, drabužių, kitos atributikos.

Trolių Mumių tėvynė

Turku yra puiki kryptis ne tik pažintinėms kelionėms, bet ir poilsiui su vaikais. Beje, būtent Turku centrinėje aikštėje Suomijoje oficialiai prasideda Kalėdų laikotarpis, kai Kalėdų senelis čia perskaito savo Taikos deklaraciją, kuri tiesiogiai transliuojama per televiziją.

Tačiau didžiausias vaikų traukos centras – šalia Turku, vos už 15 kilometrų, vaizdingoje saloje įsikūręs oficialus pagrindinis Trolių Mumių muziejus ir atrakcionų parkas. Čia su mažaisiais tikrai prireiks bent vienos dienos, kad galėtų ne tik apsilankyti muziejuje, bet ir susipažinti su visais personažais, paklausyti Snusmumriko pasakojimų jo stovyklavietėje, stebėti stebuklingą drakoną vandenyje, išsiųsti laišką ir Muminukų pašto bei atlikti daugybę kitų visiems vaikams svarbių reikalų.

Dar vienas vaikų traukos centras yra „JukuPark“ vandens pramogų parkas su baseinais, čiuožyklomis ir visomis kitomis tokiam parkui būtinomis pramogomis, kurios tikrai patiks ne tik vaikams, bet ir tėveliams.

Suomiškos meditacijos oazė

Kitas ne mažiau svarbus Turku akcentas – jį supanti gamta. Jei lankysitės Trolių Mumių muziejuje, apskaičiuokite laiką taip, kad jo dar liktų kelionei laivu panardyti tarp dalelės iš šiai šaliai priklausančių tūkstančio salų. Labiausiai rekomenduojama kelionė seniausiu Suomijos keltu „Ukkopekka“, kuris pastatytas dar 1938-aisiais. Juo mėgo plaukioti pati Trolių Mumių autorė Tuvė Janson, o kelionės prasideda Naantalio uoste, šalia kurio įsikūręs ir Trolių Mumių muziejus.

Jei norite daugiau gamtos – Turku mieste prasideda įspūdingas 250 km ilgio pažintinis kelias „Archipelago Trail“, kurį rekomenduojama įveikti automobiliu arba dviračiu. Kelias veda ne tik sausuma, bet ir per salas, tad prieš leidžiantis į kelionę rekomenduojama gerai susipažinti su keltų tvarkaraščiu.

Norint trumpesnių kelionių gamtoje apsilankykite Kurjenrahka nacionaliniame parke, kur rasite pažintinių takų nuo 1 iki netgi 300 km ilgio. Jie pritaikyti vaikščioti pėsčiomis, dviračiais ar slidėmis, tad jei mėgstate gamtą, tikrai rasite tą, kuris tiks būtent jums.

Ką būtina žinoti prieš atostogas Suomijoje?

Skrydžius į Turku miestą iš Kauno oro uosto nuo rugsėjo mėnesio planuoja pasiūlyti oro linijų bendrovė „Wizzair“. Bilietų kaina į vieną pusę prasideda nuo 24,99 eurų. Nuo birželio patogus susisiekimas jau atnaujintas ir su Helsinkiu – skrydžius į jį iš Vilniaus oro uosto siūlo oro linijų bendrovė „Finnair“.

Svarbu žinoti ir Suomijoje šiuo metu galiojančius saugumo reikalavimus. Atvykstant iš jos į Lietuvą nuo birželio 14 d. nebereikia saviizoliuotis, o nuo birželio 21 d. nebereikia ir neigiamo COVID-19 testo.
Nors keliaujant į Suomiją prašoma pateikti atvykimo priežastį, vakcinuotiems ir persirgusiems asmenims, turintiems patvirtinančius dokumentus, galima atvykti ir turizmo tikslais. Kokių dokumentų reikia skaitykite čia.

Persirgusiems ir vakcinuotiems keliautojams taikomos ir COVID-19 testo reikalavimo išimtys, kurias galite rasti aukščiau pateiktoje nuorodoje. Saviizoliacija atvykus į Suomiją taip pat nėra privaloma.

Detalesnę informaciją apie keliones į šią šalį galite rasti ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)