Gamta

70 proc. Albanijos teritorijos užima kalnai ir tankūs miškai. Likusi dalis atitenka jūroms, ežerams (tarp kurių yra ir tyvuliuojantys aukščiausiai Balkanuose) ir lygumoms su miestais, kaimeliais bei dirbamais laukais. Laukinėje gamtoje gyvena įvairiausi gyvūnai ir paukščiai, pradedant lūšimis bei meškomis ir baigiant netikėtais flamingais bei Dalmatijos pelikanais. Pakrančių vandenyse pliuškenasi ruoniai ir jūriniai vėžliai.

Jūros ir paplūdimiai

Šalį skalauja dvi jūros: Jonijos ir Adrijos, kurios laikomos Viduržemio jūros dalimis. Paplūdimiai gali būti įvairūs: vienur akmenuoti ar uolėti, kitur – smėlėti. Be to, palyginus su kitomis Viduržemio jūros pakrantėmis, juose būna nedaug žmonių. Žinoma, Duresiui ir Vliorei tai galioja mažiau, tačiau Albanijos Rivjeros pakrantėje gausu ramių vietų.

Smėlio paplūdimių atostogoms su vaikais ieškokite Adrijos jūros pakrantėje, o jei trokštate pasilinksminti – vykite prie Jonijos jūros. Jei jus domina tik drybsojimas paplūdimyje, vertėtų rinktis kitą šalį, nes Albanijoje aukšto lygio paplūdimių nerasite. Tačiau jūra tikrai graži ir šilta.

Viešbučiai

Ieškoti Albanijoje rūmams prilygstančių viešbučių nereikėtų: čia daugiausia pamatysite kompaktiškus, švarius, kuklius 2 – 3 žvaigždučių viešbutukus ar nakvynės namus be patoso pertekliaus. Jų personalas kalba itališkai ir angliškai. Šalies gilumoje galite apsistoti net ūkininkų namuose ar pasistatyti palapinę kempinge, tačiau susikalbėti su vietos gyventojais bus sunkiau.

Virtuvė

Albanų virtuvės pagrindą sudaro paprastas, bet gana sveikas maistas, daugeliu atžvilgių panašus į graikų virtuvę, tačiau turintis išreikštą koloritą – mėsos ir žuvies patiekalai su garnyrais iš daržovių ir daug raugintų pieno produktų. Troškinta ožkiena, šviežia žuvis, jūros gėrybės, švelnus sūris bei jogurtas iš avių pieno, sriubos iš kefyro, baltų miltų kepiniai ir rytietiški saldumynai – štai, ką turėtumėte paragauti tiek paprastose užeigose, tiek aukštosios virtuvės restoranuose (jų taip pat yra Albanijoje). Skanu bus visur.

Ką pamatyti?

Albanija yra itin dėkinga šalis mėgstantiems ekskursijas – čia vienu metu galite išvysti beveik visą senovės Europos istoriją. Graikų miestas Butrintas Sarandoje, romėnų akvedukas, amfiteatras ir pirtys Duresyje, krikščionių bazilika Pogradecyje, katalikų Šv. Pauliaus katedra Tiranoje, tvirtovė Girokasteryje – tai tik tie objektai, kurie minimi kiekviename šalies vadove turistams. Be jų, Albanijoje yra daugybė muziejų, citadelių, mečečių, kalnų serpantinų, apžvalgos aikštelių. Tačiau galima išvysti ir apleistų statybų, daug grafičiais ištepliotų sienų ir socialistinio realizmo reliktų. Į pastarąją kategoriją patenka daugybė bunkerių, kurie čia buvo pastatyti komunistiniais laikais.

Lankyti turistines vietoves geriausia automobiliu – visuomeninis transportas Albanijoje nėra itin patikimas.

Kultūra ir mentalitetas

Daugiau nei pusė Albanijos gyventojų išpažįsta islamą, tačiau šios religijos įtaka nėra stipriai jaučiama – nerasite tik kiaulienos. Griežtų draudimų vartoti alkoholį nėra – jis čia ir gaminamas, ir gana laisvai parduodamas: rakija, vynas, brendis.

Albanai vertina kuklią aprangą, o aukščiausia dorybe laiko svetingumą: jiems patinka sulaukti svečių (ateiti į svečius reikia su dovanomis) ir ilgai kalbėtis apie gyvenimą net su atsitiktiniais pažįstamais.
Jei norite pamatyti albanų tautinius kostiumus, apsilankykite nacionalinėje folkloro šventėje Džirokastroje arba centrinėse gatvėse ieškokite akimis albanų vestuvių, kurios švenčiamos plačiai ir linksmai.

Kainos

Į Albaniją reikėtų paskubėti, kol kainos šioje šalyje nepasiekė Europos lygio. Šiandien dar įmanoma išsinuomoti automobilį už 30 eurų parai, nusipirkti butelį vandens už 0,30 euro, už vakarienę dviem asmenims restorane sumokėti vos 25 eurus, o dvivietį numerį 3 žvaigždučių viešbutyje su vaizdu į jūrą Vliorėje rezervuoti už 35 eurus parai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)