Iš tikrųjų, jei įtrauktume ir pačias mažiausias, salų būtų šeši tūkstančiai. Jei žymėtumės tik tokias, kuriose yra bent vienas kaimelis, – apie du šimtus. Kai kurios tokios atokios, kad jų nė nepasiekė pastarųjų metų rykštė koranovirusas, su kuriuo, beje, Graikija susitvarkė kone geriausiai Europoje ir viena pirmųjų atvėrė sienas turistams iš Lietuvos. „Boutique Travel“ kelionių agentūros įkūrėja, kelionių dizainerė Aja pradeda kelionę po Viduržemio, Jonijos ir Egėjo jūras pristatydama mėgstamiausias savo Graikijos salas.

Atokusis Amorgas

Nuvykti į Amorgą nėra lengva. Kai didelis vėjas, greitieji keltai atšaukiami, o lėtesni laivai iš Atėnų plaukia apie aštuonias valandas. Išlipusius tykiame Katapolos uoste jus pasitiks užrašas: „Sveiki atvykę į Amorgą! Niekas jūsų čia neras.“ Ši sala visada traukė vienišius, keliautojus ir piligrimus, kurių tikslas buvo Hozoviotissa. Tai 300 metrų virš jūros lygio kabantis, kalnuose it balta plunksna įstrigęs vienuolynas, antras seniausias Graikijoje, pastatytas salos globėjos Šventosios Mergelės garbei prieš... tūkstantį metų. Nuo jūros ir dangaus atspalvių bei erdvės čia svaigsta galva. O gal nuo šalavijų kvapo? Pėsčiųjų takai Amorge vadinami mėlynaisiais takais – nes jūra ir dangus matomi visomis kryptimis. Ir nors kalnų ožkų daugiau nei vietos gyventojų, čia rasite hipiškos atmosferos persmelktų barų, tavernų ir net naktinių klubų.

Kur apsistoti? Čia nerasite prabangių viešbučių, nes sala skirta pasislėpti nuo pasaulio ir paskęsti tradicinėje salos atmosferoje. „Pano Gitonia“ siūlo unikalų apgyvendinimą tradiciniame salos kaime – buvusioje viduramžių kepykloje, senose arklidėse su autentiškomis medinėmis lubomis ir marmuro kriauklėmis. Arba mažuose svečių namuose „Vorina Ktismata“, pastatytuose tik iš vietos akmens pagal senąsias salos tradicijas ir laikantis bioklimatinės architektūros principų.

Beribiai Nakso pliažai

Nakso gyventojai kažkada garsėjo bulvių, sūrio ir marmuro eksportu. Vietiniai gyventojai pajūrio žemes, visiškai netinkamas ūkininkauti, kaip bausmę palikdavo tingiausiems savo vaikams. O kai salą su daugybe nuostabių paplūdimių atrado turistai, tėvų nuskriaustos atžalos suprato, kad paveldėjo aukso kasyklas.

Nakso vakarinėje pakrantėje driekiasi švelniausio smėlio paplūdimiai, Agios Prokopios ir Agia Anna pliažai lepina sekliomis pakrantėmis ir paplūdimio barais. O kuo toliau važiuosite į pietus, tuo paplūdimiai taps vis labiau laukiniai. Plaka pliaže, pavyzdžiui, galite kopti į kopas, o Mikri Vigla skrieti su burlentėmis ir aitvarais. Kai pavargsite nuo pakrančių šurmulio, ramybe mėgaukitės apsnūdusiuose salos kaimuose – paragaukite kitrono, vietinio citrinų likerio Halki kaimelyje arba tik čia gaminamo brandinto kietojo „Arseniko Naxou“ sūrio, pripažinto unikaliu Europos Sąjungoje. Čia tikrai unikalu, ir ne veltui Herodotas Naksą pavadino „laimingiausia iš salų“. Beje, Nakse yra garsi Apolono šventykla, pasakojama, kad čia lankęsis pats Dzeusas – todėl aukščiausias salos kalnas pavadintas būtent jo garbei.

Kur apsistoti? „Naxian on the Beach“, kuriame bohemiška atmosfera susilieja su prabanga, o nuo kambario iki jūros – vos dešimt metrų arba ant uolėto kalno nutūpusios elegantiškosios „Naxian Utopia“, atkartojančios Kykladų salų architektūrą.

Holivudinė Kefalonija

Didžiausia Jonijos jūros sala, atostogų su šeimomis rojus, turi ir dramatiškų, ir itin sėkmingų istorijos vingių: 1953-iaisiais ją nušlavė žemės drebėjimas, liko stovėti vienintelis Fiskardo kaimelis. Tačiau sala atsitiesė ir vėl tapo tikru Jonijos perlu, priviliojusiu čia net Holivudo filmavimo grupę. Dabar poilsiautojus Kefalonija vilioja pieno baltumo Myrtos paplūdimiu (tai jos vizitinė kortelė iš atvirukų), pušynais apaugusiu Horgota paplūdimiu, vieninteliu visose Graikijos salose esančiu nacionaliniu parku, pavadintu Ainos kalno vardu, kuriame galima sutikti net elnių ir laukinių arklių. Čia neįtikėtina žydruma stebina Melissani ežeras ir stulbinantis jame esantis nimfų urvas (ak, tos graikiškos meilės legendos). Šioje saloje rastas antikinis kapas, kuriame, pasakojama, palaidotas Homero herojus Odisėjas. Bet geriau per atostogas nevykti į Kefaloniją, nes... ji jus išlepins: krištolo skaidrumo vandeniu, nuostabiais smėlio paplūdimiais, vaizdingais kaimais, viduramžių vienuolynais. Atsargiai, Kefalonijos gyventojai turi pačių sąmojingiausių graikų titulą – nuo pat pirmos dienos jus pasitiks su juokeliu, šypsena ir užkrės nerūpestingo gyvenimo malonumu.

Kur apsistoti? Autentiškame, butiko stiliaus viešbutyje, įsikūrusiame organiniame ūkyje, pasislėpusiame alyvmedžių giraitėje „Olivemare“, skirtame tik suaugusiesiems, kuris turi... ekologišką baseiną. „F Zeen“ – tiems, kurie nori atgauti sveikatą, ne veltui jo pavadinimas, išverstas iš senovės graikų kalbos, reiškia „gerą gyvenimą“ pusiausvyros ir sveikatos prasme. O jeigu kam pasidarytų liūdna visas atostogas leisti vienoje saloje – netoliese žemyne puikuojasi prabangiausias „Costa Navarino“.

Rytietiška gėlė Zakintas

Būtent čia yra labiausiai fotografuojamas paplūdimys Europoje. Navagio, arba Kontrabandininkų įlanka, puošia daugelį kelionių vadovų, ir tai ne tik dėl balto smėlio, žydros jūros ir kvapą gniaužiančių kalnų. Čia, paplūdimyje, smėlyje stovi įstrigęs prieš kelis dešimtmečius sudužęs kontrabandininkų laivas. Navagio yra pasiekiamas tik iš jūros ir neseniai dėl saugumo buvo uždarytas. Dabar paplūdimys suskirstytas į tris zonas – viena atidaryta, kita kaipmat uždaroma po liūties arba žemės drebėjimo, o į trečiąją įžengti išvis draudžiama. Zakintas – ne tik smaragdinėmis pušimis apaugusios kalvos, puošniai besileidžiančios į turkio ryškumo Jonijos jūrą, tai ir tradiciniai graikiški kaimeliai salos viduje, o dauguma pietinės pakrantės yra gamtos draustinis, čia, saulės įkaitintame Zakinto smėlyje, savo kiaušinius deda pasaulyje itin saugomi vėžliai. Beje, viduramžiais Zakintą valdę venecijiečiai salą dėl jos žalumos ir grožio vadino Rytų gėle.

Kur apsistoti? Zakinto saloje yra vienas prabangiausių Graikijos viešbučių „Porto Zante“, turinčių privatų pliažą su vaizdu į Kefolonijos salą ir Peloponeso pusiasalį. Prabangių vilų viešbutis yra pripažintas vienu geriausių pasaulio viešbučių ir kurortų, priklauso prabangos ir aukščiausios kokybės ženklu žyminčioms organizacijoms. Arba kitas variantas – „Olea All Suite Hotel“, kurio interjero dizainas pripažintas geriausiu 2018-aisiais, o stilius įvardijamas kaip tropinis minimalizmas.

Mikono prabanga

Fantastiški mažulyčiai namukai spalvotomis langinėmis, netipiškas kraštovaizdis ir tvyranti laisvės atmosfera – Mikono nesupainiosi su niekuo. Čia susipynęs malonumas, jėga ir grožis – ne veltui salos pavadinimas kilo nuo herojaus Mykono, kuris buvo dieviško grožio simbolio Apolono sūnus. 1954 metais Graikijos karalienė Frederica Europos karališkųjų šeimų nariams surengė kruizą po Graikijos salas ir tai tapo puikia salos reklama.

Dar prieš keliasdešimt metų ši vieta buvo ramūs vietinių žvejų uosteliai su saulėje džiūstančiais tinklais, krantai tebuvo natūralios uolos ir akmenys, o dabar juos pakeitė viešbučiai su „infinity“ baseinais. Mikonas yra linksmybių olimpas, tik vietoj dievų kol kas čia renkasi pasaulio grietinėlė.

Žiemą jie skrenda į Šveicariją, o vasarą suplaukia į Mikoną, ir tai jau yra pasaulinė mada. Mikonas – privačių jachtų ir užsakomųjų reisų žvaigždė, brangiausia Graikijos sala. Šios salos gerbėjas – Leonardas DiCaprio, praėjusią vasarą Mikoną savo atostogoms pasirinko Cristiano Ronaldo.

Saloje rasite, ko tik geidžia širdis – nuo vakarėlių iki sprengiančios tylos. Štai „Nammos“ paplūdimio klube nenustebkite sutikę Mariah Carey, Arianą Grande ir Lindsay Lohan. O jei, priešingai – norite pabėgti nuo Mikono vakarėlių karščio, važiuokite Agios Sostis link, čia, dieviškoje įlankoje, įsikūrusi „Kiki’s“ – geriausia unikalaus maisto taverna visoje saloje. Jokio kontaktinio telefono, jokių rezervacijų ir jokios elektros – visi patiekalai čia ruošiami ant grilio. Pasakojama, kad į eilės galą buvo išvaryta net Naomi Campbell, nes ponui Kiki didesnė žvaigždė yra šviežias vietinis alyvuogių aliejus. Jei turėsite laiko būdami Mikone, žinokite, jog visai šalia plyti visiška jos priešingybė – ramutė Tinos sala, kurios gyventojai ir ją pamėgę naujakuriai – nuo bitininkų iki vyndarių – kuria maisto ir meditacijų rojų.

Kur apsistoti? Šioje saloje yra didžiausia prabangių butiko stiliaus viešbučių koncentracija, ką jau kalbėti apie stulbinamas vilas. Naujoji žvaigždė „Kalesma Mykonos“, „Kenshō“, „The Myconian Collection“, „Soho Roc House“ (jiems taip pat priklauso kultinis „Scorpios“ paplūdimio klubas) – tai, kelionių dizainerės Ajos manymu, geriausi iš jų.

Sesės Spetses ir Hydra

Spetses ir Hydra yra netoli Atėnų, todėl šios netoli viena kitos esančios salos dažnai tampa miestiečių savaitgalio salomis. Jos labai tinka tylai ir ramybei – jose uždrausti automobiliai, todėl po nedideles salas tenka judėti dviračiais arba arkliais bei mulais pakinkytais vežimaičiais. Spetses, arba Kvapų sala, kaip XV amžiuje ją pavadino venecijiečiai, kvepia ne tik ramybe, bet ir jazminais bei pušimis. O Hydra yra Graikijos salų menininkų įkvėpimo meka, čia veikia Atėnų meno mokyklos filialas. Leonardas Cohenas šią menišką salą atrado dar 1960-aisiais. Kam rūpi, kad čia beveik nėra paplūdimių? Visada galima į vandenį įšokti nuo įkaitusios uolos.

Į salas atplaukiama vos per kelias valandas nuo Atėnų, bet pats žaviausias būdas jas pasiekti – trumpa kelionė nuo žemyninio Porto Helio uosto, prie kurio yra bene pats prabangiausias Graikijos viešbutis „AmanZoe“. Įsikūręs privačioje kalvos viršūnėje su nuosavu pliažu ir pribloškiama panorama į Egėjo jūrą bei Peloponeso pusiasalį, „AmanZoe“ per pastaruosius metus yra pelnęs bent 14 prestižinių turizmo apdovanojimų.

Kur apsistoti? Šimtą metų skaičiuojančiame „Poseidonion Grand Hotel“, kurį įkūrė iš JAV į gimtąją salą sugrįžęs tabako magnatas Sotiriosas Anargyrosas ir nutaręs Spetses paversti Egėjo jūros brangakmeniu.

Skanusis Sifnas

Egėjo jūros širdyje esančiame Sifne bažnyčių ir koplytėlių yra daugiau nei dienų metuose – suskaičiuojama net 366. Tačiau tai ne vienintelis šios nedidelės salos išskirtinumas. Sifnas už savo skaniausios salos reputaciją skolinga garsiausiam salos palikuoniui Nikolajui Tselemente, kuris 1910 metais parašė pirmąją graikų kulinarijos knygą. Būdami Sifne pamirškite tradicinių graikiškų souvlaki ir moussaka: čia tavernų pasididžiavimas yra avinžirnių kroketai ir troškinti kaparėliai. Salai dar daugiau žavesio suteikia vietinė keramika, čia žiedžiami indai, naudojami revitháda (keptiems avinžirniams) ir mastello (ėriena su raudonuoju vynu bei krapais) patiekti. Tradiciniai patiekalai lėtai kepami malkomis kūrenamoje krosnyje. Būdama gana atoki sala, Sifnas nelepinama turistų, o tie, kas čia atplaukia, vertina išlikusį salos unikalumą ir pirmapradį grožį.

Kur apsistoti? „Verina Astra“, pasislėpusi ant stačios kalvos, su vaizdu į begalinį Egėjo jūros mėlynumą, įspūdingiausia naktį, kai įsižiebia žvaigždės. Nenuostabu, kad šis kompleksas savo pavadinimui pasirinko graikišką žodį „Astra“, reiškiantį žvaigždę, o kiekvienas numeris pavadintas skirtingais žvaigždynais“, - trumpą kelionę po Graikijos salas baigia „Boutique Travel“ įkrėja, kelionių dizainerė Aja.