Nustebino keliai

Ne itin įgudusiam vairuotojui, kuriam vien tik mintis apie vairavimą svečioje šalyje kelia stresą, kokybiški salos keliai ir puikiai išvystyta kelių infrastruktūra leis atsipalaiduoti ir mėgautis vairavimu. Vos tik išsukus iš mažo pajūrio miestelio gatvės iškart patenki į greitkelį, kuriame pakanka vadovautis kelio ženklais ir net neįsijungus navigacinės sistemos galima lengvai nuvykti į bet kurį salos tašką. Judant pagrindiniu greitkeliu pervažiuoti salą iš pietų į šiaurinę dalį kalbinti keliautojai užtruko vos valandą.

Aštresni vairavimo potyriai bus garantuoti, jeigu nutarsite pasivažinėti būtent vakarine ir šiaurine salos pakrantėmis. Čia sala kiekvieną keliautoją stebina ne tik vingiuojančiais kalnų keliais, bet ir siaurais serpantinais, kuriais iš lėto riedant atsiveria kvapą gniaužianti panorama į kalnų masyvus vienoje pusėje, ir tviskantį Viduržemio jūros vandenį kitoje. Tiesa, bevingiuojant kalnų skardžiais jūroje delfinų pamatyti nepavyks, tačiau garantuotai pamatysite pakelėse besiganančius kalnų ožiukus.
Įdomu pastebėti, kad būtent Maljorkos sala yra laikoma viena populiariausių vietų pasaulyje tarp dviračių sporto puoselėtojų. Kelių infrastruktūra, įvairus reljefas ir gan šiltas klimatas ištisus metus puikiai tinka ruoštis sporto varžyboms. Todėl keliuose, ypač serpantinuose, reikia būti itin atidiems ir matyti kone kiekviename kilometre važiuojančius dviratininkus.

Gamta ir egzotiški paplūdimiai

Ne paslaptis, kad Maljorka garsėja vienais gražiausių paplūdimių Europoje. Keliautojai atkreipė dėmesį, jog šioje saloje, kaip ir daugumoje pasaulio kampelių, patys įspūdingiausi paplūdimiai ne taip lengvai pasiekiami.

Norint išsimaudyti turkio atspalvių lagūnoje arba pasidaryti nuotrauką kvapą gniaužiančioje aplinkoje, lietuviams teko šiek tiek pasistengti. Pavyzdžiui, iki visai nediduko tarp uolų įsispraudusio paplūdimio Calo del Moro kalbintiems lietuviams teko ne tik paėjėti apie 2-3 km, bet ir sudvejoti, ar galutinį tikslą pasiekti pavyks. Vis labiau artėjant prie galutinio taško teko susivokti, kad saugiam nusileidimui iki paplūdimio būtų visai neprošal turėti specialią avalynę, tinkamą eiti stačiais akmenuotais keliukais. Ne vienas turistas ten yra nemaloniai susižeidęs, tad verta būti pasiruošusiems tokiai kelionei. Žinoma, kad ir kokias kliūtis pakeliui tenka patirti, išvystas gamtos vaizdas atperka kiekvieną įbrėžimą. Miniatiūrinis 10 metrų ilgio paplūdimys ir vos 1 metro smėlio pakrantės bei akį rėžianti turkio spalvos įlanka. Keliautojams šis atradimas priminė tarsi patys būtų nusikėlę su Leonardo DiCaprio į garsųjį filmą „Paplūdimys“ ir atradę nuostabų rojaus kampelį, kuris iš tiesų įsikūręs Tailande. Tiesa, ilgomis maudynėmis egzotikos ištroškę lankytojai nepasidžiaugė, nes vandens temperatūra ten siekė vos 16 laipsnių.

Kiti aplankyti paplūdimiai keliautojams buvo kur kas draugiškesni. „Paplūdimiai kuriuos pamatėme, mus nukėlė nuo Karibų jūros pakrantės iki Maldyvų egzotikos ir sunkiai pasiekiamų, bet įspūdingo grožio Balio salos paplūdimių. Gan vėjuotai mus pasitiko Balio šiaurinę pusę primenantis balto smėlio Es Trenc paplūdimys. Bangavimas buvo toks stiprus, kad aplink neatsirado nei vieno drąsuolio, kuris išsimaudytų. Tačiau mes, lietuviai, esame pratę prie kojas geliančio Baltijos jūros vandens, todėl viliojančioms bangoms neatsispyrėme, o po maudynių jaukiai šildėmės įsisupę į praeivių dėmesį traukiančius, vėjyje besiplaikstančius šilkinius kimono, visur keliaujančius su mumis jau nuo atostogų Balyje laikų. Na, o norint įkvėpti Maldyvų salyno ramybės pakaks persikelti į šiaurinę Maljorkos pusę ir ten susirasti Platja del Muro. Miestas kurortinis ir gausus prabangių barų bei restoranų, o paplūdimio atmosfera leis pasijusti toli nuo Europos“ – pasakojo Gerda Baltrūnaitė, fotografė ir prekės ženklo „So Silky“ įkūrėja.

Palma ir kiti miesteliai

Nors per kelionių organizatorius vykstantys turistai autobusais iš oro uosto vežami tiesiai į mažesnius kurortinius miestelius, kuriuose įsikūrę viešbučiai, verta skirti bent porą dienų susipažinti su Balearų sostine – Palma. Didmiestyje, kuriame gyvena per 400 000 gyventojų, galima pamatyti įspūdingų, istoriją žyminčių architektūros objektų, patirti kultūros, pasigrožėti gamta, parkais, pakrante bei dideliu uostu pakrantėje. Numeris vienas lankytinas objektas sostinėje, žinoma, La Seu katedra, kuri grožiu nenusileidžia garsiajai Milano katedrai. Tiesa, savo dydžiu ji atrodo neproporcinga salai, kurioje stūkso, tačiau ši yra ne tik salos gyventojų pasididžiavimo simbolis, bet ir patenka į trijų didžiausių gotikinio stiliaus bažnyčių sąrašą Europoje. Šalia jos galima apžiūrėti parką, didįjį fontaną ir pasigrožėti uoste prišvartuotais šimtais jachtų ir laivų.

Keliautojai džiaugėsi, kad kol kas dėl pandemijos ir dar neįsibėgėjusio vasaros sezono mieste nebuvo daug turistų, tad lankytinus objektus buvo galima iš arti apžiūrėti ir nufotografuoti. Palmos miestą verta pamatyti nepaisant oro sąlygų, nesvarbu, ar lietus lyja, ir saulė šviečia, ar jau sutemus, kai pastatai gražiai apšviesti ir išryškėja istoriją žymintys architektūros šedevrai.

Į miestų sąrašą, kuriuos verta aplankyti patenka ne tik sostinė. Kiekvienas mažas miestas ar kaimelis turi siaurose gatvelėse įspraustą bažnyčią aukštais bokštais ir išraiškingomis gargolomis, grėsmingai žvelgiančiomis į praeivius nuo stogo, bei nedidukę centrinę aikšte, kurioje visada jūsų lauks viena kita lauko kavinė ir malonūs vietiniai padavėjai, kurie pasiūlys atsigaivinti tradicine ispaniškos Sangrijos taure.

Fotografę labiausiai sužavėję Maljorkos miesteliai buvo ne kurortai, o salos rytinėje dalyje stūksantis Allcudia miestas su įspūdinga gynybine siena, kurios viršūnėmis vis dar galima pasivaikščioti, arba vakaruose įsikūrusi unikaliu senamiesčiu garsėjanti Valldemossa ir, be abejo Soller bei atskirai nuo miesto įsikūręs jo uostas. Tačiau apie jį kiek vėliau.

Nuo vairavimo nusprendusiems pailsėti poilsiautojams kalnų papėdėje įsikūrusį Soller galima pasiekti ir senoviniu tramvajumi, kuris kursuoja į miestą jau kone 100 metų. Kelionė juo taps šaunia atrakcija ir gamtos pažinimo priemone ne tik vaikams, bet ir jų tėveliams. Būtent šiuose miestuose galima patirti tikrąją maljorkietišką dvasią ir kultūrą.

Verta paminėti, kad daugiausiai keliautojams iš Lietuvos saloje teko išgirsti itin triukšmingų turistų iš Didžiosios Britanijos, bei kultūringų ir nuosaikių – iš Nyderlandų ir Prancūzijos, o lietuvių, beje, tik oro uoste belaukiant savo skrydžio namo.


Uostai ir sutikti lietuviai

Ne paslaptis kad viena romantiškiausių vietų jūros mylėtojams yra uostas ir jame tvyranti atmosfera. Po Maljorką keliavusiai Gerdai ir jos draugui nepavyko aplankyti visų saloje esančių uostų, bet vieni jaukiausių pasirodė Allcudia uostas, ir arčiau sostinės Palmos esantis Andrtax bei, žinoma, nepamirštamas Soller uostas.

Pastarojo uosto vartais tapę iš abiejų pusių kalnų aukštumose stūksantys švyturiai, į kuriuos visada verta pakilti bent 10 000 žingsnių per dieną užsibrėžusiems nueiti keliautojams. Kadangi uostai įsikūrę nedidelėse įlankose, jų geografinė padėtis itin tinkama stebėti įvairiaspalvius saulėlydžius. Būtent idealios vietos saulę palydėti beieškant keliautojų pora atsitiktinai prisėdo ne kam kitam, o lietuviams priklausančioje kavinukėje – „Ocea“.

Kavinės šeimininkai jau prieš keletą metų grįžo į Lietuvą iš Didžiosios Britanijos. Vis dėlto tėvynėje namų jausmo susikurti nepavyko ir Gintarė su šeima bei savo mama Audrone atskrido į Maljorką ir nutarė investuoti į verslą Soller uoste. Įsigijo patalpas uosto promenadoje ir įkūrė jaukią kavinę „Ocea“, kuri garsėja ne tik šviežiu ispanišku maistu, bet ir viena geriausių mieste – tradicine sangrija. Saloje gyvenantys lietuviai pasakojo, kad jų sėkmingo verslo paslaptis yra su meile gaminamas maistas ir nuoširdus, geras aptarnavimas. Šie du komponentai atveria net ir įnoringiausio turisto širdis, o neretais atvejais paskatina sugrįžti darkart net iš kitos salos pusės, kaip padarė po salą keliavusi Gerda.

Autentiškos vyninės

Gero ispaniško vyno mėgėjams Maljorka – puikus atostogų pasirinkimas. Saloje vyraujantis klimatas puikiai tinka auginti vynuoges, tad centrinėje salos dalyje yra išsibarstę bent keli vynuogynai, kuriuose gaminamas tikras maljorkietiškas vynas. Viename iš jų, bene seniausiame regiono vynuogyne, apsilankė ir fotografė Gerda su draugu. „Macia Batle Bodegues“ veikia nuo 1856 metų, taigi šiandien vyno kultūrą ten puoselėja jau šešta savininkų karta.

Lietuviai ragavo penkias rekomenduojamas vynų rūšis ir bene labiausiai skonio receptorius nudžiugino vyninės pasididžiavimas 300 apdovanojimų pelnęs raudonasis vynas „1856“, kuris statinėse laikomas po žeme net 12 mėnesių. Šio išskirtinio vyno butelis kainuoja vos 12 Eur. Tikėtina, kad Lietuvoje tokį pat galima būtų įsigyti dvigubai brangiau.

Visa vyno degustacija su užkandžiais, pagardintais vietoje gamintomis alyvuogių užtepėlėmis bei sūriu iš greta esančios Menorka salos lietuviams atsiėjo tik po 10 Eur žmogui. Na ir atostogos Ispanijoje nebūtų tokios autentiškos, jeigu jaukioje vietinėje kavinukėje nepasirodytų, o šiuo atveju vyninėje, jos šeimininkas. Netikėtai atėjęs jos savininkas atvykėliams ne tik papasakojo apie vynuogyno istoriją, čia gaminamus vynus, bet ir pagrojo nacionaliniu maljorkietišku dūdmaišiu, kuris lietuviams labiau primena škotišką instrumento variantą. Čia keliautojai taip pat ilgai netruko sužinoti, kad pandemija stipriai paveikė vietines apylinkes. Dar iki Covid-19 pradžios vynuogyno darbuotojus į darbą vežiodavo mažas traukinukas. Dėl pandemijos jo veikla sustabdyta ir dabar jis liūdnai stovi kieme kaip vynuogyno dekoracija.

Kelionė namo

Šiandieniniame smarkiai apribotame pasaulyje keliauti yra sunkiau dėl nuolat besikeičiančių ribojimų ir taisyklių, papildomų investicijų bei laiko pareikalausiančių testų ir dokumentų pildymo. Jeigu pakeliauti nusprendę lietuviai nebus pasiskiepiję pagal pilną skiepų programą, grįžti namo pakaks greitojo antigenų testo, kuris Maljorkoje kainuoja 30 Eur ir atsakymas el. paštu atkeliauja per pusvalandį. Jeigu būsite apsistoję didesniame viešbutyje, testą atliekanti medikų komanda sutartu laiku atvyks į viešbutį ir testą bus galima pasidaryti neiškėlus kojos iš viešbučio teritorijos.

„Nepaisant to, kad Maljorka yra sąlyginai nedidelė ir jau po savaitės intensyvių gastrolių po atokiausius jos kampelius keliai, pakrantės ir miesteliai pradės kartotis, be jokios abejonės ši Viduržemio jūros sala yra ta, kur norisi sugrįžti vėl. Maljorkoje kiekvienas keliautojas pagal savo pomėgius ras ir nepaprasto grožio gamtą, ir su Centrine Amerika ar Pietryčių Azija lyginamus paplūdimius, ir jūrininkų mėgstamus jaukius uostamiesčius, ir vynuogių kultūros gerbėjus palepinsiančias vynines“, – sakė Gerda.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)