Karantinas Graikijoje tęsėsi pusę metų. Galiausiai šalies ministras pirmininkas Kyriakosas Mitsotakis balandžio 21 dieną per televiziją pristatė atlaisvinimų planą, kuris bus įgyvendinamas trimis etapais. Nuo gegužės 3 dienos Graikijoje leista atnaujinti darbą kavinėms ir restoranams, aptarnaujantiems klientus lauke. Nuo gegužės 10 dienos atidaromos mokyklos, o nuo gegužės 15-os į šalį galės atvykti turistai, paskiepyti nuo koronaviruso arba turintys neigiamą COVID-19 testo rezultatą.

Karantino režimą Graikijos vyriausybė įvedė 2020 metų lapkričio pradžioje. Be kitų apribojimų, gyventojams išeiti iš savo namų buvo leidžiama tik dėl svarios priežasties ir gavus leidimą SMS žinute. Be to, šalyje buvo įvesta komendanto valanda, smarkiai apribotos kelionės, vaikų mokymasis vyko internetu. Galiojant tokiai tvarkai, per parą būdavo patvirtinama vidutiniškai 2500 naujų koronaviruso atvejų, o lovų užimtumas intensyvios terapijos skyriuose buvo dvigubai mažesnis negu prieš karantiną.

Kodėl Graikijoje atšaukiami karantino apribojimai?

Vis dėlto klausimo, kodėl būtent dabar nuspręsta atšaukti karantino režimą, Graikijoje niekas nekelia, net ir opozicija, kuri ne kartą kritikavo vyriausybės priemones, kovojant su pandemija. Karantinas atšaukiamas, nes per šį sunkų laiką išseko šalies gyventojų kantrybė ir labiau negu bet kada sustiprėjo egzistencinės baimės.

Pasak K. Mitsotakio, vėl įprastai gyventi graikams turėtų padėti skiepai, savarankiškas piliečių testavimasis ir... geras oras. Atverti turizmo pramonę yra labai svarbu šalies ekonomikai, nes pajamos iš jos sudaro ketvirtadalį viso Graikijos BVP.

Graikija be turistų

Panašu, kad tie keliautojai, kurie atvyks į Graikiją gegužės viduryje, iš karto po to, kai bus atšaukti karantino apribojimai, turės unikalią progą pažinti Graikiją be įprasto turistų antplūdžio. Paprastai pavasario pabaigoje Atėnų Akropolį per dieną aplanko apie 15 tūkst. žmonių. Tačiau 2021 metų balandį šį skaičių buvo galima drąsiai sumažinti 15 kartų. Tą patį galima pasakyti ir apie Delfų, Knoso, Olimpijos ir Epidauro miestus, kurie tradiciškai privilioja minias turistų.

Kurdami planą, kaip atverti šalį poilsiautojams iš užsienio, turizmo pramonės atstovai Graikijoje atliko eksperimentą. Balandžio 14–18 dienomis viename Rodo salos viešbutyje buvo apgyvendinti 188 turistai iš Nyderlandų. Jie galėjo bendrauti tarpusavyje, tačiau neturėjo jokių kontaktų su vietos gyventojais. Šio eksperimento rezultatas pradžiugino ir suteikė vilčių: koronaviruso protrūkis neįvyko.

Kuriant strategiją, kaip atverti šalį turistams, svarbų vaidmenį atliko sprendimas paskiepyti visus be išimties salų, kuriose gyvena iki 10 tūkstančių žmonių, gyventojus. Kad tai būtų padaryta, šiose salose atšaukta likusioje šalies dalyje galiojanti prioritetinio skiepijimo tvarka. Kampanijos tikslas buvo suteikti minėtoms saloms „vietovių be COVID-19“ statusą. Beje, panašiai elgtis ketina ir Italija, jos ekonomika taip pat smarkiai priklauso nuo turizmo.



Graikija atsiveria

Jau nuo balandžio 19 dienos Graikija atsivėrė keliautojams paskelbusi, jog atvykusiems nereikės izoliuotis. Sąlyga – skiepai arba neigiamas COVID-19 testas. Pirmieji tiesioginiai skrydžiai į Atėnus iš Vilniaus buvo pradėti vykdyti gegužės 2 dieną. Kretoje beveik dešimt metų gyvenantis agentūros „Mano Kreta“ kelionių vadovas, žurnalistas Audrius A. Morkūnas Delfi pasakojo, jog į Kretą iš Vilniaus tiesioginių skrydžių kol kas nėra.

„Iš kitų šalių turistų jau atvyksta, bet dar labai negausiai, nors gatvėse jau matyti šiek tiek daugiau išnuomotų automobilių. Viskas prasidės nuo gegužės 12 dienos, kai bus daugiau užsakomųjų reisų. Pirmasis toks reisas įvyko gegužės 7 dieną iš Izraelio sostinės Tel Avivo. Artimiausiomis dienomis Herakliono oro uoste kasdien planuojama sulaukti 12–30 lėktuvų iš skirtingų kraštų. Tiesa, tai tikrai nėra didelis skaičius, nes 2019-aisiais tiek nusileisdavo per kelias valandas. Chanijos oro uostas labiau atsigaus nuo birželio pradžios, kai dauguma oro linijų, ypač pigiųjų, atnaujins skrydžius. Iš Vilniaus „Ryanair“ skrydžius vykdys nuo birželio 2 dienos“, – pasakojo Audrius A. Morkūnas.

Turizmo profesionalai prognozuoja, kad Graikija ir jos salos tikrąjį turizmo sezoną pajaus nuo liepos mėnesio.

„Gegužė, birželis bus tik įsivažiavimas, pati pradžių pradžia. Tikimasi, kad liepą turistų srautai išaugs, labai daug vilčių siejama su žaliuoju sertifikatu, kurį, beje, patys graikai pasiūlė ES. Vis dėlto britai, vieni pagrindinių Graikijos salų turistai, į šią šalį dar žiūri kaip į geltonąją zoną, nes grįžus iš atostogų Graikijoje jiems reikės izoliuotis. Tai išties paveiks turistų srautus salose.“

Nepaisant sudėtingos epidemiologinės situacijos bene visoje Europoje, Graikijos planas nesikeičia – ji laukia ir ruošiasi priimti turistus. Anot pašnekovo, lietuviai poilsiu Graikijoje labai domisi, bet žinant, kad iš jos grįžus į Lietuvą reikės izoliuotis, dalį žmonių tai pristabdo. Visgi tai varžo ne visus. Pasak kelionių vadovo, stebint lietuvių susidomėjimą kelionėmis po Kretą, gegužės 15–16 dienomis lėktuvai, skrendantys iš Lietuvos, nebus pustuščiai.

Paklaustas, ar Graikijos turizmo sektorius nesistengs atsigriebti už prarastus mėnesius ir nekels kainų, A. Morkūnas sako, kad tokių mažų kainų jis seniai nebuvo matęs. „Dabartinės kainos yra gana žemos, tokias apgyvendinimo, automobilių nuomos kainas seniai mačiau, tad gegužės, birželio mėnesį pavyks pailsėti pigiau. Dėl maitinimo vietų – kainos jose visai nepasikeitusios, kokios buvo prieš uždarant kavines, tokios pačios ir dabar. Nežinia, kas bus nuo liepos mėnesio, nes ir priešpandeminiu laikotarpiu nuo liepos kainos visada kildavo, greičiausiai šie metai taip pat nebus išskirtiniai“, – svarstė Kretoje gyvenantis lietuvis.

Kokie apribojimai išliks Graikijoje?

Tie žmonės, kurie ketina šią vasarą atostogauti Graikijoje, turėtų žinoti, kad pasimėgauti naktiniu gyvenimu jiems greičiausiai nepavyks. Atšaukus karantino režimą, komendanto valanda greičiausiai prasidės ne nuo 21, bet nuo 23 valandos (kol kas apie tai, jog bus atšaukta pati komendanto valanda, niekas nekalba).

Vis dėlto vyriausybė planuoja atverti tokias kultūros ir pramogų įstaigas kaip teatrai, koncertų ir kino salės po atviru dangumi. Tiek Graikijos premjeras, tiek turizmo ministras ne kartą pabrėžė, kad tai, kas galios Graikijos gyventojams, galios ir poilsiautojams. Jokių išimčių.

Pasak Audriaus A. Morkūno, kol kas dar nėra galutinai patvirtintos informacijos, kaip viskas keisis nuo gegužės 15 dienos dėl kaukių dėvėjimo, kelionių automobiliu ar komendanto valandos. Tačiau jis pasidalijo jau šiandien žinomomis atlaisvinimų datomis:

  • Šiuo metu jau veikia parduotuvės, kavinės, restoranai, tiesa, jų laiką riboja komendanto valanda.
  • Privaloma visose viešose vietose dėvėti veido kaukes ir laikytis saugaus atstumo. Bet graikai vadovaujasi sveika logika – jeigu esi vienas kalnuose, jeigu maudaisi paplūdimyje, be abejo, kaukės dėvėti nereikia.
  • Komendanto valanda šiuo metu galioja visomis dienomis nuo 21:00 iki 5:00 val.
  • Nuo gegužės 8 dienos jau atverti organizuoti paplūdimiai, kurie turi skėčius ir gultus.
  • Gegužės 14 dienos duris atvers muziejai.
  • Gegužės 21 dieną atsivers kino teatrai po atviru dangumi (galės būti užimta ne daugiau nei 75 proc. sėdimų vietų).
  • Gegužės 28 dieną atsivers visos po atviru dangumi esančios kultūrinės erdvės (tik sėdimos vietos).


Ką reikia žinoti vykstantiems į Graikiją

Būtina atkreipti dėmesį, jog Lietuvos vyriausybė Graikiją yra priskyrusi paveiktoms šalims, o Užsienio reikalų ministerija rekomenduoja į šalį nevykti, todėl turistai, įvertinę galimas rizikas, yra asmeniškai atsakingi už priimtą sprendimą keliauti. Vis dėlto Graikija ir jos salos jau laukia keliautojų ir yra pasiruošusi juos priimti.

Graikijos vyriausybė įsipareigojusi rūpintis keliautojais, kuriems kelionės metu patvirtinamas teigiamas COVID-19 tyrimo rezultatas. Susirgusieji besimptome ar lengva COVID-19 forma, kai nebūtinas gydymas ligoninėje, bus karantinuojami specialiuose kambariuose. Medicinines, apgyvendinimo ir maitinimo išlaidas dengia Graikijos vyriausybė.

Asmenims prireikus gydymo ligoninėje, transporto ir gydymo išlaidas taip pat dengia Graikijos vyriausybė. Kai kuriose valstybinėse ligoninėse nemokama medicininė pagalba gali būti teikiama tik turintiems galiojančią Europos sveikatos draudimo kortelę (ESDK), tad rekomenduojama ją turėti kelionėje su savimi.

Reikalavimai vykstantiems ir grįžtantiems

Prieš vykstant

Vykstantiems į Graikiją asmenims privaloma ne anksčiau nei 72 val. iki atvykimo į Graikiją atlikti COVID-19 tyrimą PGR metodu ir gauti neigiamą tyrimo rezultatą patvirtinantį sertifikatą. 72 val. skaičiuojamos nuo tada, kai yra paimamas mėginys tyrimui atlikti (ne nuo tada, kai paskelbiamas testo rezultatas ar išduodamas sertifikatas). Keliautojai, negalintys pateikti neigiamo COVID-19 tyrimo sertifikato, į lėktuvą nebus įleidžiami.
Išimtis dėl privalomo COVID-19 tyrimo taikoma vaikams iki 5 metų amžiaus, visiškai nuo COVID-19 paskiepytiems asmenims, kai nuo paskutinio skiepijimo praėjo ne mažiau kaip 14 dienų iki kelionės pradžios, ir galintiems pateikti tai įrodančius dokumentus.

Visiems keliaujantiems į Graikiją asmenims privaloma užpildyti keleivio buvimo vietos anketą (angl. PLF – Passenger Locator Form) – pateikti asmeninę bei kelionės informaciją. Elektroninę anketą reikia užpildyti per paskutines 48 val. iki skrydžio į Graikiją, bet likus ne mažiau nei 24 val. iki atvykimo į šalį. Kiekvienas keliaujantis asmuo privalo pildyti atskirai. Kartu keliaujančios šeimos nariai pildo tik vieną anketą. Užpildžius atsiunčiamas patvirtinimas ir suformuojamas QR kodas, kurį privaloma pateikti atspausdintą ar parodyti mobiliajame telefone prie atvykimo vartų.

Prieš grįžtant

Vyriausybei sugriežtinus atvykimo į Lietuvą tvarką atostogaujantys ar darbo reikalais keliaujantys 16 metų amžiaus ir vyresni lietuviai namo sugrįžti gali tik turėdami neigiamą COVID-19 testo atsakymą. Testas turi būti atliktas ne anksčiau nei 72 val. iki atvykstant į Lietuvą. Tinkamais COVID-19 tyrimais laikomi PGR tyrimas ir antigeno testas (pakanka vieno iš jų), serologinis antikūnų tyrimo atsakymas nepripažįstamas. Savarankiškai atlikti PGR testą Graikijoje esančiose laboratorijose galima už maždaug 40 eurų.

Taip pat visi grįžtantys ar atvykstantys į Lietuvą asmenys privalo užsiregistruoti ir pateikti savo duomenis Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui (NVSC) elektroniniu būdu. Anketą užpildyti reikia NVSC interneto svetainėje ir gautą registracijos patvirtinimą (QR kodą) pateikti įlaipinimo metu. Elektroninę anketą rekomenduojama užpildyti likus ne mažiau kaip 24 valandoms iki kelionės pradžios.

Visiems nuo vasario 15 d. iš paveiktų šalių atvykusiems asmenims (net ir turintiems neigiamą COVID-19 tyrimo rezultatą) privaloma 10 dienų izoliacija (su galimybe susitrumpinti izoliaciją 7 izoliacijos dieną savo lėšomis atlikus COVID-19 tyrimą ir gavus neigiamą rezultatą). Visas izoliavimosi išimtis rasite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)