57-erių Vincenzo Iaccarino jau 33 metus plukdo turistus į Žydrąją grotą. Anksčiau tą patį darydavo jo tėvas. Tačiau 2020-aisiais jo numylėta vieta pirmą kartą buvo tokia tuščia. Pavasarišką balandžio pabaigos rytą V. Iaccarino įžengė į urvą pro mažytę angą didingose uolose ir atsigulė ant nugaros. Į vidų, nepaisant aukšto jūros lygio, patekti jam padėjo prie olos sienų pritvirtintos metalinės grandinės.

Iki koronaviruso pandemijos maždaug 1800–2000 turistų kasdien sulipdavo į išgverusias valteles ir plaukdavo apžiūrėti populiariausios Kaprio turistinės vietos – šiaurės rytinėje salos pakrantėje esančio natūraliai susiformavusio jūros urvo, pasislėpusio po uolomis, kuriame vanduo yra akinamai vaiskios žydros spalvos. Nors V. Iaccarino atrodė nuostabu irkluoti 60 m ilgio ir 25 m pločio urve vienam, lydimam tik žydrą vandenį skrodžiančių irklų garso, šis pasiplaukiojimas taip pat priminė, kad lankytojų nebuvimas reiškia, jog nebus ir pajamų.

„Žinoma, mes turime galimybę pasimėgauti sala, nes mums, vietos gyventojams, paprastai tą padaryti sudėtinga. Mes dirbame ir negalime džiaugtis sala tiek, kiek norėtume. Atėjus pandemijai, atsirado galimybių vaikštinėti ir stebėti visas šias gražias vietas, kaip tą darydavome vaikystėje. Jūra be valčių ir laivų labai graži. Tik pažvelkite į urvą be valčių. Jis atrodo nuostabiai, bet ką aš galiu pasakyti? Nieko gero iš to nebus“, - sako Kaprio Žydrosios Grotos valtininkų sąjungos prezidentas Vincenzo Iaccarino.

Įprastiniu metu vasaromis vienu metu urvą lankydavo nuo 20 iki 25 turistų valčių. Tarpusavyje besišnekučiuodami ir išsitraukę telefonus, turistai per penkias minutes – tiek laiko galima praleisti oloje – mėgindavo užfiksuoti tobulą kadrą. Iki apsilankymo dažnai ne vieną valandą tekdavo praleisti belaukiant eilėje. Tačiau 2020-aisiais lankytojų skaičius sumažėjo 70–80 proc. Nuo spalio urvas turistams buvo uždarytas. Žydrosios grotos valtininkai vis dar nėra tikri, kada ir vėl galės pradėti gabenti čia žmones. Nepaisant to, jie, kaip ir daugelis kitų salos gyventojų, yra tikri, kad šie metai bus kitokie.

Vaizdingoje 11 kvadratinių kilometrų ploto saloje, įsitaisiusioje pietinėje Italijoje esančioje Neapolio įlankoje, gyvena tik apie 14 000 žmonių. Pagrindinis jų pragyvenimo šaltinis – turizmas. Iki pandemijos Kaprio saloje kasmet apsilankydavo iki trijų milijonų turistų. Dabar sala yra beveik tuščia, girdėti tik uoste besisūpuojančių valčių garsas. Vietos gyventojai viliasi, kad jau netrukus šios valtys bus pilnos turistų, gaudančių tobulus „Instagram“ tinkančius kadrus. Turistai trokšta įamžinti įvairiausių spalvų pastatus, įsikūrusius po kalnais šalia krištolinės žydros jūros.

86-erių nardytojas ir jūreivis Gennarino Alberino yra vadinamas gyvąja salos legenda. Jis praėjusio amžiaus šeštajame dešimtmetyje Žydrosios grotos dugne aptiko senovės Romos statulų. Jam priklauso kompanija, turinti apie 35 „gozzi“ – tradicines medines valteles, kurias šimtus metų naudoja Kaprio žvejai. Pasitelkdami savo ekspertines žinias, jie plukdo turistus į ekskursijas. Dabar šios valtys laukia ir jau ne vieną mėnesį neregėjo klientų.

„Mes, Kaprio gyventojai, stebime gamtą. Vasarą skruzdės viską renka, kad galėtų prasimaitinti per žiemą. O mes darome tą patį. Vasaromis mes daug dirbame, o žiemą nieko neveikiame. Jei vasara pasitaiko gera, mes netgi turime galimybę šiek tiek paatostogauti“, - sako legendinis Kaprio nardytojas ir jūreivis Gennarino Alberino.

Italija, priešingai nei kai kurios kaimynės, dar nenurodė oficialios atsivėrimo tarptautiniam turizmui datos. Ribojimai keliautojams iš Europos numato privalomą penkių dienų trukmės karantiną ir testą prieš atvykstant bei izoliacijos laikotarpio pabaigoje. Jie galioja mažiausiai iki gegužės 15 d.

Kapris dar nuo senovės Romos laikų yra turistų mėgstamas kurortas. Kapris buvo mėgstamiausia imperatoriaus Tiberijaus poilsio vieta, o vėliau tapo prabangių atostogų kurortu, į kurį traukia pasaulio turtingieji ir įžymybės. Tokius garsius žmones kaip Sylvesteris Stallone, Eltonas Johnas ar Jackie Kennedy iki šiol prisimena ir geru žodžiu mini vietos restoranai. Brigitte Bardot išgarsino uostą, kai išlipusi iš kelto vaikštinėjo čia basa. Jau vėliau čia tapo įprasta sutikti Jennifer Lopez, Beyonce ir Jay-Z restorane sulaukė ovacijų, o Kylie Jenner Kaprio salą pasirinko savo 22-ojo gimtadienio šventei.

Salos lankytojų finansinius pajėgumus gerai iliustruoja pagrindinė gatvė: joje gausu ne suvenyrų parduotuvėlių, o tokių prabangos prekės ženklų kaip „Dior“ ar „Gucci“ parduotuvių, laukiančių, kol jų ištikimi turtingi klientai sugrįš į mėgstamiausią kurortą. Iki koronaviruso pandemijos šios siauros vingiuotos gatvelės, pilnos parduotuvių, būdavo sausakimšos, tačiau dabar jomis klaidžioja tik saujelė vietinių, ne nepažvelgiančių į vitrinose demonstruojamus dizainerių sukurtus apdarus. Ne toks sausakimšas, bet vis vien turistus traukiantis Kapris merui Marino Lembo atrodo labai patraukli idėja.

„Punta Tragara“ yra vienas iš septynių saloje esančių penkių žvaigždučių viešbučių. Tai terakotos spalvos pastatas, įsitaisęs aukštoje pakrantės vietoje. Iš viešbučio atsiveria kvapą gniaužiantys vaizdai į žymiąsias Faraglioni uolienas, iškylančias iš žydros jūros. Viešbutis čia atsidarė 1974-aisiais, iki tol tai buvo vila, kurioje Antrojo pasaulinio karo metu buvo apsigyvenę Dwightas Eisenhoweris ir Winstonas Churchillis. Viduje į prabangius apartamentus vedantys besisukantys laiptai uždengti specialia plėvele, baseinas tuščias, o kėdės ir stalai užkloti plastikiniu uždangalu. Prieš atidarymą viską norima atnaujinti. Tačiau iki koronaviruso pandemijos viešbutis tokiu laiku jau veikdavo ir neatsigindavo svečių iki pat spalio pabaigos.

„Man regis, netgi Kapriui pavyks išgyventi ramų pavasarį. Juk tai reiškia, kad visi trokšta atvykti čia, į Kaprį, kad niekas nesiliovė apie jį galvoti, o noras atvykti čia niekados nebuvo išblėsęs“, - įsitikinęs viešbučio „Punta Tragara“ vadovas Paolo Federico

Turistinio sezono metu – nuo birželio 1-osios iki rugsėjo pabaigos – kambario kaina čia yra nuo 950 eurų už naktį, o už apartamentus viršutiniuose aukštuose galima suploti ir septynis tūkstančius eurų. Praėjusiais metais, siekiant pritraukti daugiau klientų, kainos kiek sumažėjo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)