Vis dėlto, Kanaruose šiuo metu gyvenantis kelionių organizatoriaus „Novaturas“ gidas Andris Berzinš sako, kad sumažėjus atvykėlių srautams, Tenerifė nušvito naujomis spalvomis – nutilęs minių šurmulys leidžia dabartiniams lankytojams pamatyti daugiau gamtos grožio ir pasimėgauti ramybe.

Pandemija užmigdė salą

Į Kanarų salas prieš kelis dešimtmečius pirmą kartą atvykęs latvis gidas Andris dabar šią vietą laiko antraisiais namais. Prasidėjus pandemijai, jis nusprendė viruso krizės pabaigos laukti salose ir čia gyvena jau beveik metus. Gidas sako, kad koronaviruso sukelti padariniai visiškai pakeitė vietinių salos gyventojų kasdienybę.

„Pandemija ir karantino apribojimai paveikė ir Kanarų salas, nes jos priklausomos nuo turizmo. Nuo praėjusių metų kovo, kai prasidėjo karantinas Europoje, viskas tarsi sustojo, turistai paliko salas, ištuštėjo viešbučiai, restoranai ir parduotuvės užsidarė. Vasarą, kai situacija Europoje kiek pagerėjo, vėl sulaukėme pirmųjų užsakomųjų skrydžių su atostogauti nusiteikusiais žmonėmis, tačiau jų skaičius nesiekė įprasto vasaros srauto, tad dalis viešbučių vis tiek liko uždaryti“, – sako A. Berzinš.

Prasidėjus antrajai viruso bangai, Kanarų salos dar kartą ištuštėjo, nes Jungtinėje Karalystėje ir Vokietijoje, iš kurių turistų į salas atvykdavo daugiausiai, išaugo užsikrėtimų skaičius. Daugiau keliautojų Tenerifėje lankėsi kalėdiniu laikotarpiu, tačiau dabar sala sulaukia tik pavienių turistų.

Galimybė pažinti kitokią Tenerifę

Nors dabar Tenerifėje neįprastai tylu, A. Berzinš tikina, kad tai yra vienas geriausių laikotarpių keliauti, mat galima išvengti įprastų turistų minių, eilių prie lankomų objektų ar restoranų. „Tai puikus laikas mėgautis beveik tuščiais paplūdimiais, viešbučių baseinais, turistinėmis pramogomis, pavyzdžiui, pažintiniais takais ir parkais. Šiuo metu visada galima rasti vietą, kur pastatyti automobilį ar gauti staliuką su gražiausiu vaizdu. Pandemijos padariniai leido pamatyti kitą Tenerifės pusę – pajusti salos ramybę, gamtos grožį, kurio neužgožia įprastas šurmulys“, – pasakoja gidas.

Anot jo, vulkaninėje saloje esančią Tenerifę galima pavadinti mažu žemynu. Čia susilieja skirtingi kraštovaizdžiai: saulėta pietinė dalis su pagrindiniais turistiniais kurortais ir paplūdimiais, apleista rytinė pakrantė, kalnuoti vakarai bei žalia ir žydinti šiaurė. Ne ką mažiau turistus žavi ir centrinė salos dalis, kurioje yra vienas iš geriausiai žinomų Ispanijos nacionalinių parkų Las Cañadas del Teide ir aukščiausias Ispanijos kalnas su Teidės ugnikalniu, kurio viršūnę šiuo metu dengia sniegas.

„Skirtingas kraštovaizdis ryte leidžia nueiti aplankyti nacionalinio parko, beveik prisiliesti prie snieguotų viršūnių, po pietų grįžti į pakrantę ir mėgautis saule paplūdimyje, o vakare nuvykti prie Los Gigantes skardžio. Tai didelių kontrastų sala, tad sulaukiame įvairių keliautojų – ir tokių, kurie mėgsta tiesiog atsipalaiduoti bei mėgautis saule prie baseino ar paplūdimyje, ir tokių, kurie nori keliauti, mėgautis turistų lankomomis vietomis, gamtos grožiu ir aktyviomis atostogomis, pavyzdžiui, žygiuoti pėsčiomis, užsiimti vandens sportu ar nardymu“, – pasakoja A. Berzinš.

Jis priduria, kad dabar geriausias laikas Tenerifėje atostogauti tiems, kurie nori pasidžiaugti ramybe ir gamtos grožiu, nes naktinis gyvenimas bei vakarėliai šiuo metu saloje nevyksta – dėl apribojimų barai ir naktiniai klubai vis dar uždaryti.

Keliautojams svarbu žinoti kelis dalykus

Svarstantiems dabar keliauti į Tenerifę, A. Berzinš pataria nesijaudinti – saloje saugu, užsikrėtimo lygis yra mažesnis nei visoje Ispanijoje ar Baltijos šalyse. Vis dėlto, pasiruošti reikia – Kanarų salų vyriausybė reikalauja, kad visi turistai, atvykstantys atostogauti į salas iš Europos šalių, taip pat Ispanijos piliečiai iš žemyninės Ispanijos, privalo turėti neigiamą koronaviruso testą ir rezervuotą viešbučio kambarį.

„Tačiau čia, saloje, apribojimai turistams nėra tokie dideli. Yra dvi pagrindinės taisyklės: visuomet dėvėti veido kaukę ir laikytis komendanto valandos, kuri trunka nuo 22 val. iki 6 val. ryto. Visi kiti apribojimai neturi įtakos turistams, jie jų net nepastebi. Apribojimai labiau kelia rūpestį ir veikia vietinių kanariečių gyvenimą“, – teigia gidas.

Jis pastebi, kad dėl pandemijos turistų įpročiai atvykus į salą nepasikeitė, tačiau dalis keliautojų Tenerifėje pasilieka ilgiau, derindami darbą ir poilsį. „Šiuo metu Tenerifėje turistų nedaug, dažniausiai jie atvyksta savarankiškai. Vis dar tęsiantis pandemijai, patarčiau pasitikėti kelionių organizatoriais, kurie jums suteiks visą aktualiausią ir naujausią informaciją apie turizmą Tenerifėje bei čia galiojančius apribojimus, galimus skrydžius iš Vilniaus, Rygos ir Talino“, – pataria A. Berzinš.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)