1. Maniakiškas tvarkingumas

Garsioji vokiečių meilė tvarkai kartais virsta kraštutinumais. Viskas sudėliota į lentynėles ir kiekvienas daiktas savo vietoje – tai dar ne tvarkos viršūnė. Batai prieškambaryje turi būti sustatyti į vieną liniją, išplautus skalbinius reikia džiauti pagal jų dydį, o pjauti duoną, sviestą ir daržoves reikia atskirais peiliais.

2. Gyvenimas pagal planą

Tokioje tvarkingoje tikrovėje nelieka vietos spontaniškumui, todėl geriausia tipiško vokiečio bičiulė yra užrašų knygutė su darbų ir reikalų sąrašu. Draugiški pasisėdėjimai šioje šalyje planuojami iš anksto, kai atsiranda „langas“ intensyvioje dienotvarkėje. Didžiausios disciplinos besilaikantys vokiečiai netgi su giminaičiais susitinka pagal grafiką, o tiems, kurie sumanys užšokti į svečius be įspėjimo, šeimininkai gali tiesiog neatidaryti durų.

3. Kaimyniškas budrumas

Vokiečiai atidžiai seka ne tik save, bet ir kaimynus: jie būtinai pastebės, kad kaimyno veja nupjauta nelygiai, kad langai nespindi švara, o šiukšlės — išmestos ne į tą konteinerį. Pastebėję pažeidimus, pareigingi vokiečiai iš karto praneša atitinkamoms institucijoms. Tačiau toks jų elgesys vadinamas socialine kontrole, o ne skundimu.

Vokiečiai itin akylai stebi, kaip laikomasi triukšmo ribojimų. Sekmadieniais negalima triukšmauti visą dieną, o šiokiadieniais – nuo 13 iki 15 val. ir nuo 22 iki 7 val. Beje, po 22 val. net nebandykite eiti į dušą: kaimynus gali pažadinti vandens srovės garsas!

4. Nieko daugiau, tik teisybė

Vokietijoje nepriimta įsižeisti dėl teisybės: ji rėžiama tik iš gerų paskatų, kad jums būtų lengviau suvokti savo trūkumus ir tapti geresniais. Jei pyrage mažoka razinų, šeimininkė apie tai sužinos pirma, o tada gaus ir dar pora vertingų kulinarinių patarimų.

Restorane lankytojai būtinai pasidalys su padavėju savo įspūdžiais apie maistą, net jeigu jie nebus patys maloniausi. Pabrėšime, kad tiesmukiški vokiečiai taip elgiasi nelinkėdami nieko bloga, tačiau prie tokio elgesio nepratusiems žmonėms tokia kritika gali pasirodyti netaktiška.

5. Perdėtas rimtumas

Vokiečiai figūruoja pačių nuobodžiausių planetos žmonių reitinguose ir net patys pripažįsta: jie taip užsiėmę reikalais, kad juokauti jiems nėra kada. Na, nebent per išeigines ar šventes, bet jokiais būdais ne darbovietėje!

Pagrindiniai vietos anekdotų herojai – tingūs vyrai, kvailokos blondinės ir keisti vietos „gilumų“ gyventojai. Jeigu kartais nesupratote, kurioje vietoje turi būti juokinga, nepergyvenkite: vokiečiai viską paaiškins: smulkiai ir visiškai rimtu veidu.

6. Griežta ekonomija

„Aš ne šykštus, aš – rūpestingas!“ – būtent taip galima apibūdinti vokiečių mąstymą. Visi pirkiniai ir išlaidos planuojamos iš anksto, šildymas – taupumo pažeidimas, o arbatpinigiai – neatleistinas pinigų švaistymas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)