Kipras – viena pirmųjų turistams atsivėrusių šalių – nuo vasaros pradžios viliojo turistus iš visos Europos, o sezonui pasibaigus lietuviai šią šalį vis dažniau renkasi žiemai praleisti dirbant ar mokantis nuotoliniu būdu.

Teigiama, jog Kipre saulė šviečia net 340 dienų per metus. Kai Lietuvoje žiemos periodu beveik ištisas dienas reikalinga dirbtinė šviesa ir kai nuo pat ryto pasitinka „cepelininis“ dangus, Kipre saulė šviečia beveik kiekvieną dieną

„Kipre šiuo metu orai primena lietuvišką vasarą. Nors dienos trumpesnės, saulės spinduliai įkaitina orą daugiau kaip 20 laipsnių, vanduo jūroje panašios temperatūros, tad maudytis – tikras malonumas. Grynas oras, švieži vaisiai bei daržovės – ištisus metus“, – Kirpo privalumus vardija Miglė Stankevičiūtė, atostogų komplekso „Julipapas Gardens“ vadovė.

Pasak M. Stankevičiūtės, vasarą lietuviai atvykdavo pailsėti savaitę ar dvi, o nuo rudens vis labiau ėmė domėtis ilgesnėmis viešnagėmis, kurias galima derinti su darbu bei vaikų mokslu. Spalio ar lapkričio mėnesį atvykę tautiečiai, Lietuvoje paskelbus bei šiuo metu sugriežtinus karantiną, pasilieka Kipre dar mėnesiui ar net visai žiemai.

Jai pritaria ir Kipre gyvenanti kelionių vadovė Ugnė Gudeliauskaitė – pastebi, jog vaikštant miesto gatvėmis ar dieną leidžiant paplūdimyje jai ne kartą teko išgirsti lietuvių kalbą.

„Dažniausiai sutiktus tautiečius pakalbinu. Visi noriai dalijasi įspūdžiais ir neslepia džiaugsmo, kad išdrįso atvykti. Be abejonės, Kipre, kaip ir visame pasaulyje, turizmas sustingo. Didžioji dalis viešbučių užvėrė duris. Skrydžių smarkiai sumažėjo. Dėl pandemijos ribojimų turizmo sektorius Kipre smarkiai kenčia. Tačiau atvykstantys žiemoti šioje situacijoje mato daugiau pliusų nei minusų. Žmonių srautai nedideli, paplūdimiai beveik tušti, parduotuvėse netenka stoviniuoti ilgose eilėse. Miestų gatvėse daugiau erdvės. Rodos, gyvenimas teka ramiu tempu. Nesijaučia streso ir panikos“, – pasakoja U. Gudeliauskaitė.

Pasak kelionių vadovės, atvykstančios poros dažniausiai renkasi apartamentus, didesnės šeimos ar draugų kompanijos mielai nuomojasi vilas ar kotedžus, o svarbiausias apgyvendinimo kriterijus išlieka įrengta virtuvė ir terasa ar privatus kiemelis.

„Žiemą mėnesiui vilos-kotedžai kainuoja nuo 880 Eur jau su visais įskaičiuotais komunaliniais mokesčiais. Apartamentų kainos – apie 500–600 Eur mėnesiui su visais mokesčiais. Įprastu vasaros sezono metu net savaitės trukmės nuoma daugiau kainuoja. Ruošiantis vykti į Kiprą ilgesniam laikui, reikėtų žinoti, jog elektra čia nėra pigi. Pavyzdžiui, atvykus mėnesiui ir radus kuklų būstą už 400 Eur, viešnagės pabaigoje gali tekti primokėti 200 Eur ar net daugiau. Prieš atvykstant rekomenduoju tiksliai išsiaiškinti dėl galimų papildomų mokesčių, tokių kaip vanduo, elektra, internetas ar net valymo paslaugos“, – pataria ji.

Su Kipre žiemojančiais tautiečiais bendraujanti lietuvė pastebi, kad labiausiai jie džiaugiasi aplink tvyrančia ramybe, nes saloje nesijaučia jokios pandeminės panikos. Anot jos, daug įtakos gerai nuotaikai turi saulėti ir šilti orai, jūra ir galimybė laiką leisti ne tik mieste, bet ir gamtoje.

„Tenka sutikti išties nemažai tautiečių, kurie ne tik pirmą kartą atvyko tokiam ilgam laikui, bet ir anksčiau nėra buvę Kipre. Jų atsiliepimai teigiami. Taip pat pastebiu, kad šiais metais turistai ramesni – nusiteikę ramiai ilsėtis ir keliauti po salą. Be abejo, sumažėjo turistų srautas. Nuo 2021 kovo mėnesio Kipras planuoja įsileisti turistus iš daugiau šalių ir taikyti šiek tiek švelnesnius ribojimus. Taip tikimasi po truputį atgaivinti turizmo sektorių. Na, o ar taip bus – pamatysime pavasarį.“

Kipras, taip pat kaip ir visa Europa, išgyvena antrąją pandemijos bangą. Jau nebeliko nė vienos Europos šalies, iš kurios atvykus čia nereikėtų neigiamo COVID-19 testo. Tačiau norinčių pakeisti aplinką bei sugrįžti į vasarą tai neatbaido.

Kasdien Kipre nustatoma 200–400 naujų ligos atvejų. Daugiausia – sostinėje Nikosijoje bei didžiausiuose šalies miestuose – Limasolyje ir Larnakoje. Pafoso regionas, pasak M. Stankevičiūtės, – šiuo metu viena saugiausių vietų Kipre.

„Julipapas Gardens“ komplekse šiuo metu gyvena trys lietuvių šeimos, dar kelios ruošiasi atvykti artimiausiu metu. Kiprą lietuviai renkasi ir dėl trumpų skydžių bei pigių lėktuvo bilietų. Dirbantiems nuotoliniu būdu svarbus internetas bei pigus mobilusis ryšys, galiojantis visoje Europos Sąjungoje. Be to, uždaroje komplekso teritorijoje galima saugiai bendrauti, degintis prie baseino bei mėgautis šiltomis saulėtomis dienomis“, – tikina komplekso vadovė Miglė.

Šiuo metu Lietuva Kipro atžvilgiu vis dar priklauso B šalių kategorijai, todėl atvykstantiems būtina turėti neigiamą COVID-19 testo rezultatą. Testas turi būti atliktas ne daugiau kaip 72 val. iki skrydžio. Taip pat būtina užpildyti Kipro skrydžio pasą (Cyprus Flight Pass).

Tiesa, tiesioginiai skrydžiai tarp Lietuvos ir Kipro šiuo metu nevykdomi. Dauguma gruodžio mėnesį planuojamų skrydžių buvo atšaukti.

„Tiesioginius reisus atnaujinti planuojama 2021 pirmoje pusėje, o norintiems atvykti artimiausiu metu rekomenduoju skrydžius „Ryanair“ oro linijomis iš Rygos į Pafosą. Bilietų kainos kelia šypseną – vos nuo 9 Eur į vieną pusę“, – pataria Ugnė Gudeliauskaitė.

Anot jos, dauguma atvykusiųjų lygina ne tik Lietuvos ir Kipro Vyriausybių sprendimus kovojant su virusu, bet ir klimato įtaką virusui plisti.

„Kipre daug saulės. Šiuo metu temperatūra dienomis viršija 20 laipsnių šilumos. Dažnai turistai teigia, jog būtent tai gali turėti įtakos, kad sergamumas mažesnis, tačiau aš su šiuo teiginiu ne visai sutinku. Latvijoje sergamumas nesiekia net 500 atvejų 100 tūkst. gyventojų, o klimato juosta nuo Lietuvos nesiskiria.“

Nors sergamumas Kipre dvigubai mažesnis nei Lietuvoje, saloje įvesta nemažai ribojimų, tačiau kai kurie jų yra ne tik griežtinami, bet ir panaikinami.

Kelionių vadovė pasidalijo pagrindiniais ribojimais, kurie aktualūs atvykstantiems ilsėtis:

  • Kipre įvesta komendanto valanda nuo 21.00 iki 05.00 val.
  • Privaloma dėvėti kaukes tiek lauke, tiek uždarose patalpose. Gatvėse kaukes dėvi ne visi. Šis ribojimas kelia daugiausia ginčų. Jeigu einate gatve ir aplink jus nėra žmonių 3–4 metrų spinduliu, galite būti be kaukės. Problema ta, kad pareigūnams, prižiūrintiems tvarką, Vyriausybė paliko teisę spręsti, bausti jus ar ne. Nedėvėdami kaukės rizikuojate gauti 300 Eur baudą.
  • Kavinės, barai ir restoranai nedirba. Maistas teikiamas tik išsinešti arba galima užsakyti į namus.
  • Uždaryti didieji prekybos centrai (turima omenyje, tokie kaip „Akropolis“ Lietuvoje).
  • Uždaryti muziejai, amfiteatrai, pramogų ir kino salės.


U. Gudeliauskaitė sako, kad yra ir gerų naujienų – panaikintas ribojimas judėti tarp salos regionų, tad po salą galima keliauti drąsiai. Įprastine tvarka savo veiklą tęsia maisto prekių, pavienės rūbų, buitinės technikos ir kitos parduotuvės. Veikia grožio salonai, kepyklėlės ir kt.

„Daugiausia nepatogumų atvykusiems sukelia prievolė dėvėti kaukes ir uždarytos kavinės bei restoranai. Dauguma poilsiautojų neįsivaizduoja savo atostogų be pasisėdėjimo jaukioje kavinukėje ant jūros kranto. Ribojimai didesnį pasipiktinimą kelia vietiniams gyventojams, kurie dėl sumažėjusio turistų srauto praranda pajamas ir galimybę dirbti. O turistams šiuo metu, kaip ir įprastai, yra visos galimybės keliauti ir pažinti salą. Dauguma įdomiausių Kipre lankomų objektų laisvai privažiuojami. Saloje be automobilio – kaip be rankų, nes gražiausios vietovės yra už miesto ribų. Keliaujantiems šiuo metų laiku rekomenduoju aplankyti Kipro pakrantes, tradicines gyvenvietes, krioklius, Akamo draustinį, pasižvalgyti po miestus ir atrasti kalnus. Žiema Kipre unikali tuo, kad kalnuose galite slidinėti, o nusileidę į pakrantę – degintis saulėje. Sakyčiau, būtent tai ir mėgsta mūsų tautiečiai – aktyvų poilsį ir naujus atradimus“, – pasakoja kelionių vadovė.

Pasak pašnekovės, įvairūs apribojimai apsistojusiems ilgesnį laiką nesukelia nepatogumų. Be to, gyvenant atokiau nuo miesto centro, galima jaustis visiškai saugiai ir ruoštis artėjančioms šventėms, kurios Kipre švenčiamos kiek kitaip.

Kalėdos – viena svarbiausių ortodoksų religinių švenčių. Kalėdų rytą vietiniai gyventojai eina į cerkvę. Palinkėję vieni kitiems sėkmės po pamaldų grįžta namo ir sėda prie kalėdinio stalo. Pagrindinis stalo akcentas – ryžiais ir riešutais įdarytas kalakutas arba višta. Įdomu tai, kad Kipro vaikus lanko ne Kalėdų senelis, bet šv. Vasilis, jis dovanas atneša Naujųjų metų dieną. Tiesa, jeigu keliaujate į Kiprą nusiteikę triukšmingai sutikti Naujųjų metų, galite nusivilti. Naujieji metai Kipre – tai šeimos šventė, primenanti lietuviškas Šv. Kūčias. Prie stalo susirenka artimiausi šeimos nariai ir vieni kitiems linki gerų ateinančių metų. Manau, tarp Kipre gyvenančių lietuvių yra švenčiančių tiek kiprietiškai, tiek lietuviškai“, – pasakoja U. Gudeliauskaitė ir linki saugių bei ramių švenčių bet kuriame pasaulio krašte.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (313)